Mergi la conţinutul principal

Comisarul şef Aurel Pisică, ameninţat cu moartea de un deţinut

• gălăţeanul Romulus Stoica, în prezent deţinut în Penitenciarul Tulcea, a fost trimis în judecată pentru ultraj, după ce i-a scris un bilet cu ameninţări şefului de tură Aurel Pisică, ofiţer la Penitenciarul Brăila, în scop de răzbunare • comisarul şef Pisică interceptase un colet în care se aflau două telefoane mobile şi care urma să ajungă la Stoica şi la cei din anturajul său • “când ieşi din tură, ai să găseşti maşina arsă în flăcări”, a scris, printre altele, deţinutul în biletul de ameninţare • ofiţerul ameninţat cu moartea solicită 20.000 lei daune morale

 

Ofiţer de la Penitenciarul Brăila ameninţat cu moartea de un deţinut, pentru că îndrăznise să-i reţină un pachet în care se aflau două telefoane mobile şi un încărcător - bunuri interzise cu desăvârşire în penitenciar. Autorul ameninţărilor a fost identificat în urma efectuării unui raport de constatare criminalistică emis la data de 29 decembrie 2016 de Serviciul Criminalistic al IPJ Brăila, potrivit căruia scrisul de pe biletul de ameninţare destinat comisarului şef Aurel Pisică “a fost executat de numitul Stoica Romulus”. 

Procurorul Liviu Ionuţ Dedulescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, a finalizat cercetările şi l-a trimis în judecată pe Romulus Stoica, de 31 de ani, recidivist, originar din municipiul Galaţi, în prezent deţinut în Penitenciarul Tulcea, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj.

 

“Ai să vezi tu ce păţeşti zilele acestea”!

“Persoana vătămată Aurel Pisică îşi desfăşoară activitatea profesională în cadrul Penitenciarului Brăila din anul 1998, în calitate de ofiţer, iar de la data de 31 decembrie 2011 deţine funcţia de şef de tură. Conform fişei postului, persoana vătămată este încadrată pe o funcţie publică de conducere cu statut special, având gradul profesional de comisar şef, iar scopul principal al postului deţinut este de a răspunde de executarea regulamentară a serviciului de pază şi supraveghere, de aplicarea legală a regimului pedepsei închisorii, a măsurii preventive şi a măsurilor educative (...)”, precizează procurorul de caz.

În seara zilei de 24 octombrie 2015, ofiţerul Aurel Pisică a fost planificat şef de tură, conform registrului de planificare a personalului şi registrului de pază şi supraveghere aprobat de conducerea Penitenciarului Brăila. În jurul orei 19:45, Pisică a fost sesizat de către agentul principal de penitenciar Daniel Ilie, aflat la Postul de pază 2, care i-a spus că a auzit un zgomot “asemănător căderii unui obiect de la distanţă”, în zona curţii exterioare de plimbare a deţinuţilor.

În aceste împrejurări, şeful de tură s-a deplasat în zona respectivă şi a descoperit un pachet învelit în burete şi lipit cu scotch, în interiorul căruia se aflau două telefoane mobile, un încărcător pentru telefon şi o mufă pentru conectare. Procurorul de caz precizează:

“Telefoanele erau destinate a ajunge în posesia inculpatului Stoica Romulus sau a persoanelor din anturajul său, întrucât camera în care era deţinut inculpatul avea vizibilitate spre curtea exterioară, unde s-au găsit telefoanele. Indignat că persoana vătămată Pisică Aurel, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a ridicat pachetul cu telefoanele, împiedicând, astfel, ajungerea acestora în posesia sa, inculpatul a luat decizia de a se răzbuna”.

Deţinutul a luat o coală de caiet dictando şi a scris câteva fraze (cu majuscule) menite să-l sperie pe ofiţerul de la penitenciar: “...când ieşi din tură ai să găseşti maşina arsă în flăcări. Tu bagi telefoane prin capră... dă-ne şi nouă măcar un telefon. Ai să vezi ce păţeşti tu zilele astea. De la motan pentru PISICĂ (Pisică Aurel - n.r.). Data decesului în curând”.

După ce a scris biletul de ameninţare, recidivistul l-a introdus într-un ciorap, împreună cu un săpun (de tipul celor distribuite deţinuţilor) şi l-a aruncat în curtea interioară a unităţii de detenţie, pentru a ajunge în posesia şefului de tură. Acest lucru se întâmpla în jurul orei 21:15.

Auzind zgomot, comisarul şef a mers în zona respectivă şi a găsit ciorapul în care se afla săpunul cu hârtia pe care erau inserate ameninţări la adresa sa şi a familiei. Pe 30 octombrie acelaşi an, ofiţerul de la penitenciar a sesizat poliţia.

 

Iniţial, a fost suspectat un alt deţinut

Pe parcursul derulării anchetei, şeful de tură a susţinut că, în urma examinării dosarelor cu cereri ale deţinuţilor, scrisul din bilet ar corespunde, cel puţin parţial, cu scrisul unui deţinut din municipiul Brăila, Georgian Mădălin C. Acesta a fost audiat şi i s-au ridicat probe de scris, însă a negat în mod constant că ar fi redactat scrisoarea de ameninţare.

Ulterior, în martie 2016, Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Brăila informa parchetul că scrisul nu a fost executat de către deţinutul Georgian C., astfel că s-a dispus clasarea cauzei (“întrucât nu există probe că acesta a săvârşit fapta”). Totodată, s-a dispus disjungerea cercetărilor, pentru identificarea celui care a comis ultrajul de la Penitenciarul Brăila. În aceste împrejurări, procurorii au dispus efectuarea unei noi constatări tehnico-ştiinţifice, de către specialiştii Serviciului Criminalistic - IPJ.

Pe 29 decembrie 2016, Serviciul Criminalistic emitea un nou Raport de constatare potrivit căruia “scrisul în litigiu, depus pe aversul filei de tip dictando, a fost executat de către numitul Stoica Romulus”. Mai trebuie precizat faptul că Stoica a comis fapta în timp ce executa o pedeapsă de 1 an şi 5 luni închisoare, dispusă de Judecătoria Galaţi, fiindu-i reţinută, astfel, recidiva postcondamnatorie.

Pe parcursul urmăririi penale, ofiţerul ameninţat cu moartea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 20.000 lei, reprezentând daune morale. Cazul a fost trimis instanţei de fond a Judecătoriei Brăila.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro