"Mi-am luat angajamentul ca voi acorda competenta Garzii Financiare pe linia cercetarii penale. Constatam ca exista acte de control de natura penala care nu sint duse pina la capat, iar banii nu sint recuperati, desi stabilim prejudiciul, fapt pentru care vrem sa avem atributii sporite", a afirmat Chitoiu la prezentarea raportului Garzii Financiare pe 2007.
Proiectul privind statutul comisarului Garzii Financiare se afla la directiile de specialitate din Ministerul Economiei si Finantelor, urmind ca in martie sa fie promovat in Guvern, potrivit lui Chitoiu.
Conform programului legislativ al Guvernului pe 2008, Ministerul Economiei si Finantelor si ANAF vor prezenta Guvernului, pina la finele lunii februarie, un proiect de lege privind statutul comisarului din Garda Financiara, care va reglementa drepturile si obligatiile acestuia, precum si un nou proiect de lege pentru organizarea si functionarea Garzii Financiare, prin care vor fi introduse noi competente in ceea ce priveste actiunile premergatoare cercetarii penale in domeniul evaziunii fiscale.
Presedintele ANAF a precizat ca este necesara orientarea actiunilor de control ale Garzii Financiare spre tranzactiile intracomunitare, evaziunea fiscala in zona TVA reprezentind circa 1-2% din PIB.
"In martie, vom incheia cu Franta si Spania protocoale de schimb de informatii operative, chiar sa stabilim atasati fiscali, astfel incit sa avem in mod operativ informatii despre tranzactiile intre tarile membre", a spus Chitoiu.
In acest an, ANAF intentioneaza sa incheie protocoale legate de schimburi operative de date privind tranzactiile cu Olanda, Italia si Ungaria si alte tari membre UE, cu care Romania are un volum mare de operatiuni comerciale nefiscalizate.
In prezent, schimbul de informatii cu statele membre se realizeaza prin sistemul VIES, trimestrial.
"Informatiile sint obtinute dupa 3-4 luni, iar agentii economici realizeaza tranzactiile si dispar, iar noi nu mai putem sa recuperam prejudiciul", a mai spus Chitoiu.