Comisarii Garzii Financiare vor avea competente in domeniul cercetarii penale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Comisarii Garzii Financiare vor avea competente in domeniul cercetarii penale

Statutul comisarului Garzii Financiare va fi aprobat in primul trimestru al acestui an, iar reprezentantii institutiei vor avea si competente pe linia cercetarii penale, potrivit presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu.
"Mi-am luat angajamentul ca voi acorda competenta Garzii Financiare pe linia cercetarii penale. Constatam ca exista acte de control de natura penala care nu sint duse pina la capat, iar banii nu sint recuperati, desi stabilim prejudiciul, fapt pentru care vrem sa avem atributii sporite", a afirmat Chitoiu la prezentarea raportului Garzii Financiare pe 2007.
Proiectul privind statutul comisarului Garzii Financiare se afla la directiile de specialitate din Ministerul Economiei si Finantelor, urmind ca in martie sa fie promovat in Guvern, potrivit lui Chitoiu.
Conform programului legislativ al Guvernului pe 2008, Ministerul Economiei si Finantelor si ANAF vor prezenta Guvernului, pina la finele lunii februarie, un proiect de lege privind statutul comisarului din Garda Financiara, care va reglementa drepturile si obligatiile acestuia, precum si un nou proiect de lege pentru organizarea si functionarea Garzii Financiare, prin care vor fi introduse noi competente in ceea ce priveste actiunile premergatoare cercetarii penale in domeniul evaziunii fiscale.
Presedintele ANAF a precizat ca este necesara orientarea actiunilor de control ale Garzii Financiare spre tranzactiile intracomunitare, evaziunea fiscala in zona TVA reprezentind circa 1-2% din PIB.
"In martie, vom incheia cu Franta si Spania protocoale de schimb de informatii operative, chiar sa stabilim atasati fiscali, astfel incit sa avem in mod operativ informatii despre tranzactiile intre tarile membre", a spus Chitoiu.
In acest an, ANAF intentioneaza sa incheie protocoale legate de schimburi operative de date privind tranzactiile cu Olanda, Italia si Ungaria si alte tari membre UE, cu care Romania are un volum mare de operatiuni comerciale nefiscalizate.
In prezent, schimbul de informatii cu statele membre se realizeaza prin sistemul VIES, trimestrial.
"Informatiile sint obtinute dupa 3-4 luni, iar agentii economici realizeaza tranzactiile si dispar, iar noi nu mai putem sa recuperam prejudiciul", a mai spus Chitoiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro