In cazul persoanelor care comercializeaza sau transporta cantitati reduse, daca fructele si legumele sint vindute in regiunea de unde sint recoltate, pentru consumul local traditional sau in piete de producatori din zona, nu este necesara inscrierea in baza de date. Totodata, ISCTPVLF urmeaza sa efectueze controale pentru a verifica daca legumele si fructele respecta standardele de calitate conforme normelor UE, atit pentru produsele destinate pietei interne originare de pe plan local sau din import, cit si celor destinate exportului sau care urmeaza sa fie utilizate in industria alimentara.
Potrivit ordinului, comerciantii de fructe si legume sint obligati sa afiseze informatiile despre ambalaj, produs, tara de origine, categoria de calitate, precum si specia, soiul sau calibrul in mod vizibil, pe etichete sau imprimate direct pe ambalaj sau colet.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, ordinul reinnoieste legislatia romaneasca in baza Regulamentului Comisiei Europene pentru sectorul de legume si fructe. "In vechea lege existau vicii cu privire la conditiile de calitate a fructelor si legumelor, fapt pentru care pe piata mai scapau produse cu o calitate indoielnica. Noul ordin reglementeaza clar conditiile si normele pentru aceasta piata", a declarat Albu.