Mergi la conţinutul principal

Comerțul ambulant cu păsări vii, interzis timp de o lună din cauza gripei aviare

* un nou caz a fost depistat pe teritoriul național, într-o crescătorie din județul Mureș * la nivel central s-au adoptat câteva măsuri, care se aplică inclusiv în județul Brăila * DSVSA și Poliția vor face controale, chiar și în trafic, pentru a urmări dacă se respectă regulile impuse

 

Gripa aviară a fost depistată până în prezent în 13 state membre ale Uniunii Europene, printre care și România. La sfârșitul săptămânii trecute, mai exact vineri, 7 mai, la solicitarea Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), s-a întrunit Comitetul Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a bolilor, pentru adoptarea unor noi măsuri, în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș. Reamintim că, în urmă cu câteva săptămâni, a fost depistată gripa aviară și în cazul câtorva lebede aflate pe un luciu de apă din județul Tulcea.

Potrivit informațiilor primite de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, în urma ședinței din 7 mai au fost dispuse următoarele măsuri, care se aplică la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08 mai 2021: suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări; suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

DSVSA Brăila și Inspectoratul de Poliție al Județului Brăila vor organiza în comun acțiuni de control, pentru a urmări respectarea acestor măsuri pe teritoriul județului nostru,  inclusiv prin efectuarea de controale în trafic  ce vizează transporturile de păsări vii.

”Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Băila a dispus aplicarea cu strictețe a unor  măsuri suplimentare de biosecuritate în exploatațiile comerciale de creștere a păsărilor, în fondurile de vânătoare, parcul zoologic Brăila și gospodăriile populației. În acest sens, au fost notificate toate U.A.T-urile din județ, administratorii exploatațiilor comerciale de păsări, medicii veterinari de liberă practică, fiind difuzate afișe cu măsurile recomandate pentru a fi avertizați cetățenii de situația existentă și măsurile ce trebuiesc întreprinse. Totodată, reamintim obligativitatea notificării medicului veterinar de libera practică concesionar sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate și îmbolnăvire manifestate la păsările aflate în proprietate”, mai transmite DSVSA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu