Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Comedii de Dan Plaesu, in librarii

Intre noutatile editoriale aparute in librarii, zilele acestea, se numara si volumul "Muntele personal", semnat de scriitorul si ziaristul Dan Plaesu, si aparut la editura "Pax Aura Mundi" din Galati. Sint prezentate trei comedii inedite: "Cine arde gazul?" - din 2003, "Crima din sufragerie" - din 2003 si "Muntele personal" - din 1985, foarte ancorate in prezent, care, ca si celelalte creatii ale lui Dan Plaesu, "denunta uriasa regie ce «bintuie» in anumite medii", dupa cum aprecia chiar Paul Everac. Despre autor, scriitorul Laurentiu Ulici spunea ca se dovedeste a fi un discipol al lui Tudor Popescu sau se situeaza pe o atragatoare linie de mijloc intre Baranga si Mazilu.
Dan Plaesu a debutat pe scenele profesioniste in 1979 cu spectacolul "Semnat indescifrabil: Mitica" - jucat la Teatrul Dramatic Galati, piesa urmata de "Pamintul dupa ora zece si cinci" montata in 1981 la Teatrul "Maria Filotti" din Braila. Apoi, in 1989 s-a jucat spectacolul "Octombrie cu ghiocei" tot la Teatrul Dramatic din Galati. Dan Plaesu a mai avut si piese reprezentate radiofonic, "Puncte cardinale" - 1981 la Radio Bucuresti sau piese in lectura profesionista precum: "La inceput a fost pestele" - 1982. Dan Plaesu are la activ si alte genuri in afara de cel dramatic. In 1983 a aparut volumul "Colectionarul de exceptii", fantezii satirice aparute la editura "Junimea" Iasi, in 1985 a fost tiparit romanul "Veghea" la aceeasi editura, iar in 1989 a scris un alt roman, "Lucrare de control la istorie", care a aparut la editura "Cartea Romaneasca. In 1995 a mai publicat "Gind de arici liber", un volum cu "fabule sexy" tiparit la editura "Hypatia" din Galati. Dan Plaesu a fost secretar general de redactie la "Libertatea" din Braila, iar acum detine aceeasi functie la "Viata libera" din Galati.
Aceste creatii ale lui Dan Plaesu sint considerate de autor invitatii la teatru, pentru ca, putina imaginatie, si spectacolele personale sint gata: cu actorii preferati, cu solutiile scenice cele mai potrivite, dupa cum considera fiecare cititor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii