Potrivit actului de baza al acuzarii, finalizat in urma cu citeva zile, in ziua de 6 septembrie 2005, Alexandru S. a fost desemnat sa-si desfasoare activitatea in cadrul Fermei Armaneasca din IMB, unde urma sa recolteze floarea-soarelui. Intrucit combina pe care lucra fusese folosita la recoltarea altor produse agricole, seful de ferma ing. Valer C. a dispus curatarea acesteia de resturi vegetale, desemnindu-i, in acest sens, pe Angelin P. si Marian Z., muncitori de la IMB., sa-l ajute pe combinier. Oamenii legii precizeaza clar ca toti cei de mai sus au fost instruiti in ce priveste respectarea normelor de protectia muncii.
In continuare, Alexandru S. a demontat corpul de vizitare de la baza tubulaturii de descarcare a combinei, pentru curatarea de resturi. Cu acest prilej, el a constatat - impreuna cu muncitorii - ca tubulatura nu poate fi curatata in pozitia de transport. Asa stind lucrurile, s-a decis pornirea motorului, pentru aducerea tubulaturii in pozitia "de lucru". Alexandru S. a urcat in cabina combinei si a pornit motorul, apoi a executat comanda de aducere a tubulaturii de descarcare din pozitia de transport in pozitia de lucru. In acel moment, Angelin P. a introdus mina dreapta prin gura de vizitare, pentru a indeparta resturile vegetale; aproape concomitent, mina stinga i-a fost prinsa si zdrobita de cuplarea melcului de descarcare. Urmare a leziunilor grave suferite, muncitorul a avut nevoie de 220 de zile de ingrijiri medicale, fiind identificat cu infirmitate fizica permanenta.
Cercetarea locului accidentului a fost efectuata de ITM Braila, care a stabilit drept cauza principala "efectuarea necorespunzatoare a operatiunilor de munca, respectiv pornirea motorului si a comenzii de trecere a tubulaturii de descarcare din pozitia de transport in pozitia de lucru, cu capacul gurii de vizitare demontat si fara a se verifica prezenta altor persoane in jurul combinei, fapt contrar Normelor de protectia muncii aprobate prin Ordinul M.M.P.S. nr. 288 din 16 mai 1997". Actul normativ precizat prevede ca "inainte de punerea in functiune, se va verifica daca toate capacele sint inchise, aparatorile de protectie sint montate si complete". Totodata, "se va controla ca in jurul masinii sa nu fie persoane straine, se va claxona si numai dupa aceea se va porni masina". Oamenii legii precizeaza ca si Angeli P. are partea lui de vina, in sensul nerespectarii normelor de protectia muncii care prevad ca regula generala stricta "neinterventia la masina in functiune". Cit despre invinuitul Alexandru S., acesta a declarat anchetorilor ca nu a putut vedea, din cabina combinei, momentul in care muncitorul a introdus mina in zona de vizitare, ca sa evite nenorocirea.
Cazul se afla in atentia magistratilor judecatori.