Mergi la conţinutul principal

Combaterea modernă a grindinei, şi în judeţul Brăila

Schimbările dramatice, fără precedent şi ireversibile, ale climei  - tot mai accentuate şi persistente la nivel global, dar şi în România – se manifestă nu doar prin secetă, inundaţii, tornade ca la  Făcăeni dar şi furtuni cu grindină (ex. în luna iulie 2020, la Urleasca - Brăila ). Pagubele produse în lume sunt imense, şi tocmai de aceea s-au pus la punct metode şi tehnici, dotări etc care să prevină ori să atenueze efectele /riscurile grindinei.

Iar dacă în viticultură, horticultură sau pomicultură sunt deja folosite plase şi folii diferite etc – culturile mari sunt expuse total norilor purtători de grindină. În acest context, grindina este tot mai des combătută cu rachete  şi avioane care însămânţează norii cu diverse substanţe; generatoare de aerosoli, amplasate la sol sau la bordul avioanelor; tunuri de artilerie sau sonice, şi avioane.

Recent, la Brăila a avut loc o întâlnire cu fermierii, legată de tema amintită. Întâlnirea a fost organizată de către Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, sub patronajul MADR, reprezentat de brăileanul Adrian Dobrescu, consilier al ministrului Agriculturii (n.n. -  cu ani în urmă acesta a făcut parte din conducerea ANIF Brăila). Proiectul general şi “Metodele adoptate şi posibil realizabile în România pentru combaterea grindinei şi stimularea precipitaţiiilor” au fost expuse de către dr.ing. Dan Axinte şi dr.fiz. Daniel Florea, de la SC Intervenţii Active în Atmosferă SRL Bucureşti. Această acţiune este una itinerantă, în 42 de judeţe, iar fermierii brăileni s-au arătat interesaţi de avantajele şi modalităţile, condiţiile etc de aplicare a sistemului antigrindină şi în Bărăgan. Mai ales că toate cheltuiele aferente sunt suportate de către stat. În afara celor 12 fermieri, a mai participat şi Ştefan Fusea, preşedintele CCIA Brăila.

Precizare foarte importantă: în partea de Sud-Est a României, într-un număr de 7 judeţe (inclusiv Brăila), la combaterea grindinei vor fi uitilizate exclusiv avioane; anume dotate pentru însămânţarea norilor cu substanţele necesare.

Să vedem când se va produce minunea…

 

Precipitaţii binevenite, dar insuficiente !

După cum am aflat de la ANIF Brăila, precipitaţiile de la sfârşitul săptămânii trecute, nu au acoperit tot judeţul, ele fiind următoarele  (în litri/mp) : Cazasu, 20; Măxineni, 13; Movila Miresii, 25; Valea Cânepii, 31; Spiru Haret, 29; Viziru,37; Dudeşti,34; Ianca, 24; Vişani,19. În IMB: Filipoiu, 18; Gemenele, 29; Maicanu, 29; Bălaia, 23; Titcov,37;Salcia, 22 l/mp.

Evident că nu se poate vorbi de diminuarea secetei pedologice instalate, terenurile agricole fiind uscate chiar şi la adâncimea de doi metri ! De aceea, baza o constituie irigaţiile cu toate mijloacele posibile ! (C.I.)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro