Prezent la deschiderea oficială a proiectului "Şcoala mamei", de la maternitate, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila a anunţat că
au apărut noi reglementări în Sănătate care practic vor impune comasarea spitalelor. La nivelul judeţului Brăila este vorba despre Spitalul de Pneumoftiziologie şi de Obstetrică - Ginecologie, care urmează să devină secţii ale Spitalului Judeţean, secţii fără de care acesta nu va putea fi autorizat. "Probabil că vom fi forţaţi sa facem acele comasări. Au apărut deja nişte reguli stricte din acest punct de vedere. Nu ne putem autoriza ca să putem funcţiona ca spital de gradul doi, dacă nu avem cele două secţii, de pneumoftiziologie şi de obstetrică - ginecologie. Este o mare golăneală guvernamentală care ne bagă pumnul în gură efectiv, dar vom vedea ce vom face şi cum vom trece şi peste perioada asta", a spus Stancu. În opinia preşedintelul CJ, comasarea unităţilor sanitare nu este oportună, deoarece nu au fost încă rezolvate problemele de reorganizare de la Spitalul Judeţean. "Nu cred că este o normalitate ca astăzi, aşa cum am declarat de mai multe ori, ca cele trei spitale să se unească. Vedeam asta după ce Spitalul Judeţean de Urgenţă îşi rezolva problemele interne pe care le are şi problemele de a aşeza secţiile acolo unde este necesar, acuţii la acuţi, cronicii la cronici, şi apoi să discutăm despre o astfel de comasare", a afirmat preşedintele CJ. El a adăugat că, deşi se mai discută pe marginea subiectului comasării spitalelor, este o certitudine faptul că cea mai mare unitate sanitară din judeţ nu va primi autorizaţie dacă nu va avea secţii de pneumoftiziologie şi de obstetrică - ginecologie. "Deocamdată, încă se mai discută. Dacă nu vom avea încotro, vom găsi cea mai bună soluţie pentru noi. La urma urmei, este vorba despre un aparat administrativ în care unii îşi pierd prerogativele, altora le cresc prerogativele. Cert este că nu ne vom putea autoriza fără cele două secţii", a precizat Gheorghe Bunea Stancu.
Sanitas "Brăila" se solidarizează cu protestele unităţilor ce vor fi comasate
Sindicatul Judeţean "Sanitas" Brăila avertizează că aşa-zisul proces de reorganizare a spitalelor din România, declanşat de Ministerul Sănătăţii, este "doar o iniţiativă cu iz politic şi populist, fără să aibă la bază o analiză clară şi completă a efectelor pe termen mediu şi lung asupra sistemului medical". Mai mult decât atât, sindicalişti se declară solidari cu toţi angajaţii unităţilor de pe lista "neagră" a Ministerului Sănătăţii, care vor participa la proteste împotriva comasării. Sindicatul "Sanitas" Brăila atrage atenţia că realitatea nu concordă cu declaraţiile ministrului Sănătăţii, potrivit căruia "reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare, cu toate că şi acestea sunt importante".
Liderii sindicatului brăilean consideră că, în realitate, procesul de comasare va afecta şi mai mult funcţionalitatea sistemului, iar calitatea actului medical va scădea. În opinia membrilor de sindicat, un management unificat al mai multor spitale din acelaşi judeţ ar ridica probleme majore de coordonare şi control: unităţi medicale medicale cu grad diferit de modernizare, cu probleme specifice, aflate uneori la distanţe de zeci de kilometri etc. "Chiar dacă, într-o primă fază, managementul comasat nu va trece la disponibilizări de personal (aşa cum încearcă să ne convingă ministrul Sănătăţii), pe termen mediu ele se vor produce. Principalul motiv va fi insuficienţa fondurilor financiare, deoarece un conglomerat de secţii spitaliceşti presupune cheltuieli suplimentare", a arătat Aurelia Chelariu, liderul "Sanitas" Brăila. Prin comasarea unităţilor spitaliceşti se pierde personalitatea juridică, iar sindicaliştii sunt îngrijoraţi de urmările acestui fapt. "Unele dintre ele derulează, în prezent, proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile, care se vor pierde, ba chiar va fi impusă returnarea sumelor utilizate până la momentul pierderii personalităţii juridice!" susţin sursele sindicale. Actul medical nu se va îmbunătăţi în urma comasării spitalelor, mai arată reprezentanţii "Sanitas" Brăila. Ei îşi explică opinia prin faptul că în prezent există unităţi medicale care nu au alocate resurse financiare anuale suficiente, nici măcar pentru asigurarea medicamentelor şi materialelor medicale de primă necesitate. Comasarea lor însemnă, practic, comasarea insuficienţelor financiare!
Programul de interes naţional "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice" este considerată de membrii sindicatului brăilean drept "o iniţiativă nobilă", dar ei cred că aceasta nu se poate materializa prin reprofilarea unor unităţi sanitare în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă. România se situează, în prezent, pe locul 11 intr-un clasament al ţărilor europene făcut pe baza numărului de paturi de spital, cu 658 de paturi disponibile la suta de mii de locuitori. Dispariţia unor unităţi medicale nu face decât să scadă acest indicator şi, implicit, calitatea actului medical.
Sindicatul "Sanitas" Brăila consideră că iniţiativa Ministerului Sănătăţii nu este o reformă reală, ci o formă fără fond menită să arunce praf în ochii cetăţenilor, pentru a motiva că "s-a încercat ceva pentru îmbunătăţirea sistemului". "În această situaţie, Sindicatul Judeţean Sanitas Brăila a decis solidarizarea cu unităţile propuse spre comasare şi transformare prin participarea la protestele organizate de acestea", au subliniat liderii sindicali.