Politicienii brăileni urmează linia trasată de organizaţiile politice din care fac parte, în ceea ce priveşte punctele de vedere exprimate cu privire la comasarea algerilor locale cu cele parlamentare. Precizăm că la începutul acestei săptămâni, Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au anunţat că Guvernul îşi va asuma astăzi răspunderea pe proiectul legii comasării alegerilor. "Până joi se depun amendamentele, iar joi se face asumarea răspunderii. Ne-am gândit şi la calendarul pentru eventualele moţiuni de cenzură. Termenul de depunere a moţiunii este sâmbătă, 17 decembrie, iar luni, pe 19, va fi citită şi va fi votată după trei zile, deci pe 22", a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, asta după ce premierul Emil Boc a făcut public, la finalul şedinţei de Guvern de luni, că liderii Coaliţiei au decis să mandateze Guvernul pentru a-şi angaja răspunderea pe proiectul de lege care prevede comasarea alegerilor locale şi parlamentare în anul 2012.
Şeful Executivului a explicat atunci că proiectul de lege are un caracter tehnic şi prevede că în 2012 alegerile locale şi parlamentare au loc la aceeaşi dată, aceasta urmând să fie stabilită prin hotărâre de guvern. Tot Emil Boc a subliniat că unul din motivele care au stat la baza deciziei de comasare a alegerilor este legat de faptul că 2012 este un an economic dificil, iar România trebuie să se preocupe de consolidarea sa economică şi să evite derapajele populiste.
În replică, cei de la USL au anunţat că vor depune moţiune de cenzură, pentru că este o procedură neconstituţională.
"Dincolo de faptul că se încalcă Constituţia şi este imoral, comasarea alegerilor este începutul unui plan de fraudare masivă a alegerilor", a declarat luni co-preşedintele USL, Daniel Constantin.
Comasarea alegerilor - economii la buget şi responsabilizarea politicienilor
În ceea ce îi priveşte pe oamenii politici brăileni, aşa cum era de aşteptat, democrat liberalii susţin decizia Coaliţiei de la Guvernare, precizând că varianta comasării e cea mai bună, având în vedere situaţia economică actuală a ţării.
"În primul rând, ceea ce unii nu vor să înţeleagă este că pe noi nu ne interesează confortul politicianului ci al alegătorului şi, cel mai important, să facem economie. Iar prin comasarea alegerilor exact asta se realizează. Anul 2012 va fi unul foarte dificil, din punct de vedere economic, iar prin organizarea ambelor tipuri de alegeri în acelaşi timp, s-ar face economii importante. În plus, s-a demonstrat că de câte ori au fost alegeri comasate, gen parlamentare cu prezidenţiale sau europarlamentare cu referendum, populaţia a venit în număr mai mare la vot. În plus, şi politicienii sunt responsabilizaţi, pentru că vor fi obligaţi toţi să se implice în campanii. E varianta optimă. Nu ne interesează dacă unii candidaţi vor fi sau nu avantajaţi de asta, pe noi ne interesează să fie avantajat alegătorul şi, prin asta, chiar este", ne-a declarat liderul PDL Brăila, Constantin Dumitriu.
La rândul său, deputatul PDL de Brăila, Viorel Balcan, a mai adăugat că nu numai că se fac economii la buget, dar aşa nici unii politicieni nu se mai culcă pe o ureche după finalizarea alegerilor locale: "În afară de economia de la buget, nici alegătorii nu vor mai fi chemaţi la urne de nu ştiu câte ori într-un an. În plus, şi politicienii îşi vor da alt interes, pentru că acum sunt toţi în aceeaşi oală, vor trebui să muncească toţi cot la cot, nu ca până acum, când unii, după terminarea alegerilor locale nu se mai implicau în cele parlamentare, nu îi mai interesa. De aceea, zic că e benefic că se vor comasa, mai ales că şi populaţia va avea, cred eu, un interes mult mai mare să vină la alegeri", a punctat Balcan.
Comasarea - calcul electoral şi politic
De partea cealaltă a baricadei, deputatul PSD de Brăila, Mihai Tudose, a declarat că explicaţiile gen "economie la buget", "prezenţă mai mare la vot" nu sunt decât praf aruncat în ochii alegătorilor. "E vorba de un calcul electoral simplu. Au găsit un algoritm care să le ofere o salvare. Ascunderea partidului, insinuând votul politic, de la alegerile generale, cu ajutorul celor locale. Adică, se ascund sub alegerile locale ca să iasă ei cum vor la cele generale. Restul, toate explicaţiile, că aşa e mai bine, că nu ştiu ce, că economie, că prezenţă la vot, că «vai, alegătoru'», sunt doar praf în ochi. E doar un calcul politic efectiv", a precizat Tudose.