Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică, „Să iubim natura”, cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
De curând, m-am relaxat într-una din ieșirile mele, într-o zonă interesantă din punct de vedere avifaunistic și nu numai, deoarece locația este frecventată și de pescarii amatori. Este vorba despre zona mlăștinoasă de la Comăneasca, una dintre cele mai importante locații de cuibărire, odihnă și hrănire pentru păsările sălbatice din județul nostru. Zona face parte din aria protejată ROSPA0048 Ianca-Plopu-Sărat, care se suprapune peste aria protejată ROSCI0305 Ianca - Plopu - Sărat – Comăneasca.
În această zonă interesantă din punct de vedere ornitologic, necercetată la maximum, am fost mereu surprins, atât eu cât și alți iubitori de păsări, de varietatea mare de specii întâlnite la fiecare ieșire în teren, putând ajunge aici atât dinspre Scorțaru Vechi, cât și din sens opus, dinspre Traian. Am încercat să merg în zonă cel puțin o dată pe anotimp, pentru a vedea cât mai multe specii, chiar și cu pui. De cele mai multe ori am avut norocul să văd și specii rare, alteori vremea nu a fost atât de darnică încât să văd multe specii.
Conform Fișei Natura 2000 ROSPA0048 Ianca-Plopu-Sărat, această arie protejată pentru speciile de păsări ce găsesc aici loc de cuibărire, hrănire și odihnă ar adăposti nu mai puțin de aproximativ 100 de specii, o mare parte din cele dependente de apă poate fi observată aici. Am văzut de la pelicani comuni, la lebede de vară și de iarnă, dar și ciovlica ruginie cuibărind în zonă. Toate cele patru specii de lăcari pot fi observate aici, ciocârlia de câmp, multe specii de rațe, gâște, câteva specii de stârci, pescăruși, dar și câteva specii de păsări răpitoare, de la eretele de stuf la vânturelul roșu și cel de seară și șoimul călător. Pot spune că am observat în zonă și ceva mamifere sălbatice, de la iepuri la arici, căprioare dar și mistreți. Zona fiind foarte aproape de localitatea Comăneasca, putem vedea cum păsările sălbatice coabitează pe lângă vacile și caii oamenilor din zonă fără a fi deranjate.
Locul este frecventat și de pescarii amatori care vin să se delecteze câteva ore pe malul apei. Am stat de multe ori și am dorit să văd cam ce se prinde și nu cred că am văzut mai mult de câțiva cărășei de mici dimensiuni care ar fi fost mai bine să fie lăsați în apă decât să fie duși acasa și gătiți.
O altă categorie de oaspeți ai acestor locuri frumoase sunt iubitorii de grătar și muzică în natură. Din păcate, aceștia lasă multe deșeuri în urma lor. Aș recomanda celor care administrează zona să amenajeze în condiții legale spații de grătar, dar nu prea aproape de apă pentru că și așa sunt zone cu stuf incendiate peste tot în județul nostru.
Ultima dată când am ajuns în zonă, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, am avut plăcuta surpriză să se oprească la marginea drumului o mașină cu număr de București și să coboare o familie (soț, soție și copil) și să mă întrebe dacă pot vedea păsări sălbatice, deoarece eu eram îmbrăcat în costumație de teren și aveam la vedere un binoclu și un aparat foto. Din păcate, fără o incursiune pe terenurile din zonă, neechipat corespunzător nu poți vedea mare lucru. Consider că s-ar putea construi câteva observatoare de păsări și s-ar putea monta câteva panouri cu speciile de păsări ce pot fi observate aici, iar cei ce doresc să vadă păsările pot sta câteva minute să se bucure de aceste zone frumoase sau chiar cei ce vin la grătar ar putea citi de pe panouri despre importanța zonei pentru speciile de păsări ce vin aici. Trecem prea ușor prin aceste zone frumoase din județul nostru fără să știm cam ce putem vedea. Primăria din zonă poate organiza un eveniment anual, în care să scoată în evidență această locație interesantă din punct de vedere avifaunistic. Cetățenii din localitățile limitrofe ar trebui să înțeleagă că această zonă mlăștinoasă nu este groapă de gunoi. Zona are nevoie de o intervenție prin care să fie curățată, iar pentru iubitorii de grătar, pentru pescari și cei ce tranzitează zona pentru diverse activități nu ar fi rău să fie amplasate câteva coșuri de gunoi.
Pentru cei ce doresc să evidențieze locația pentru frumusețea ei din punct de vedere avifaunistic sau piscicol chiar, dar și a altor zone de acest gen din județul nostru, se pot organiza trasee turistice tematice și sunt convins că vor exista doritori și de astfel de tipuri de turism, cu puțină publicitate făcută.
Încerc să vă fac să ieșiți în natură și pentru altceva în afară de mese în aer liber (grătare), să mergeți să admirați aceste zone frumoase, să petreceți câteva ore în natură, să admirați de la câțiva metri păsările sălbatice, să le admirați puii de foarte aproape, iar pentru captarea atenției sper să admirați câteva fotografii făcute de mine în zonă.