Printre gramezi de gunoi si de pamint, in urma cu jumatate de an, orfanii si-au improvizat doua baraci din lemne, pietre, pinza, paturi, saltele. Sint realitati crunte de la marginea orasului. Intr-unul dintre ele au construit o soba unde isi incalzesc apa sau pregatesc mincare, atunci cind au. Momentan sint multumiti pentru ca iarna nu a fost prea friguroasa si, spun ei, s-au descurcat. Pina sa se stabileasca in aceasta zona, locuiau in scari de bloc. Odata cu instalarea interfoanelor, nu au mai avut acces. "Nu am mai putut sa dormim in scari de bloc, ca s-au inchis. Unii oameni au copii, le e frica", a spus Jean Marinel, in virsta de 30 de ani. Desi au peste 18 ani, este curios ca nici unul dintre ei nu lucreaza, nu au ajutoare sociale si nici mese la Cantina de ajutor social. Unii dintre ei au handicap, dar altii sint in toata puterea si ar putea sa munceasca.
O parte dintre tinerii proveniti din centrele de plasament brailene si-au gasit de lucru, s-au grupat cite trei sau patru si si-au inchiriat cite o locuinta pentru a-si duce viata in conditii cit de cit civilizate, altii locuiesc la Fundatia "Lumina" cu conditia sa aiba serviciu. Citiva zeci de tineri care au peste 18 ani sint gazduiti la asezamintul de noapte. Chiar si cei cu handicap au fost cuprinsi in programe de consiliere in vederea identificarii unui loc de munca sau de calificare si recalificare pentru reintegrarea pe piata muncii, derulate la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila. Cum s-au complacut cei 17 in aceasta situatie e greu de imaginat.
Orfanii sustin ca au vorbit cu autoritatile, dar ca nu au rezolvat nimic. Unii dintre ei nu au nici buletine. Traiesc din vinzarea de fier vechi. "Locuim aici de jumatate de an. Am locuit pe la scolile astea. Cind am implinit 18 ani am fost dati afara. Vreo 4 locuim in acest cort, iar vreo 13 in celalalt. Nu avem ajutor social si nici masa la cantina de ajutor social. Noi, mai mult, umblam dupa fier vechi. La vara o sa niveleze terenul si nu o sa mai stam aici. Nu avem loc de munca. Unii dintre noi au 18 ani, altii 25, altii 30 de ani. Avem soba. Mai incalzim sticle cu apa si le dam celorlalti in celalalt cort ca nu au cu ce sa se incalzeasca, pentru ca ei nu au soba. Unii dintre noi au 3, 4 ani pe strazi, chiar 6, 7. Eu am sapte ani pe strazi", a mai adaugat acesta.
Reprezentantii Primariei nu stiau, ieri, de existenta acestei colonii. Numarul mare al celor care au hotarit sa traiasca in corturi l-a pus pe ginduri pe primarul Constantin Cibu. Contactat telefonic in legatura cu aceasta situatie, acesta a spus ca va declansa o ancheta sociala imediat. "Zilele acestea dau afara 6 persoane de la asezamintul de noapte pentru ca s-au batut, au facut scandal, au furat. Acum imi spuneti ca 17 insi si-au facut corturi ca intr-o tabara? Chiar acum trimit pe cineva acolo sa vedem despre ce este vorba", a precizat acesta. Vom reveni.