Mergi la conţinutul principal

Colonelul în rezervă Petrea Gogu, Cetățean de Onoare al Brăilei

* Administrația Marian Dragomir a decis să acorde distincția de Cetățean de Onoare al Municipiului celui care ani la rând a promovat Muzica Militară a Brăilei, colonelul în rezervă Petrea Gogu * acesta are 59 de ani și este în prezent managerul Filarmonicii ”Lyra-George Cavadia” Brăila * acordarea titlului s-a făcut prin vot secret în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila * este a patra distincție de acest gen acordată de primarul Dragomir de la primul mandat și până în prezent

 

Colonelul în rezervă Petrea Gogu a primit, recent, titulatura de Cetățean de Onoare al Municipiului Brăila din partea Administrației Dragomir. În vârstă de 59 de ani, acesta se află în prezent în fruntea managementului Filarmonicii ”Lyra-George Cavadia” Brăila și este președintele Asociației Culturale ”Voces Concordiae”. Consilierii municipali i-au acordat acest titlu în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal Brăila, ce a avut loc vineri (15 iulie). Fiind vorba de persoane, procedura a presupus utilizarea votului secret. La acordarea titlului s-au înregistrat 22 voturi ”pentru” din partea celor 24 consilieri municipali prezenți în ședință. Consilierii PSD Adrian Goanță și Claudiu-Eduard Brăileanu au participat online, astfel că nu au putut vota secret, însă ulterior proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului, Petrea Gogu s-a născut pe 10 septembrie 1962 în satul Hîngulești, Comuna Vulturu din Județul Vrancea. Studiul și dragostea sa pentru muzică s-au manifestat încă de mic copil, astfel că familia l-a înscris în anul 1973 la Școala de Muzică din Focșani, Județul Vrancea. Din clasa a V-a până în a VIII-a, a studiat clarinetul la clasa profesor Scerbina, apoi, la Liceul Militar de Muzică, a studiat același instrument, la clasa profesor Avesalon.

După terminarea Școlii Militare de Muzică, în august 1982, a fost repartizat, în urma unui concurs, la Muzica Reprezentativă și de Protocol a Armatei, ca subofițer instrumentist la partiția clarinet.

Pregătirea profesională de excepție a contribuit din plin la performanțele cu care se prezintă astăzi Petrea Gogu, se mai arată în raport: în perioada 1986-1989 a urmat cursurile de ofițer-dirijor la Școala Militară de Muzică București, finalizându-le cu diploma de licență la Universitatea Națională de Muzică București, promoția iunie 1998, avându-i ca profesori la dirijat orchestră și cor pe Nicolae Racu, Ioan Golcea și Dan Mihai Goea.

Acesta este Absolvent al Școlii Militare de Muzică București, Ciclul de Subofițeri (1977) și Ciclul de Ofițeri-Dirijori (1989); Absolvent al Universității de Muzică-București, Facultatea de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie (1998); a urmat Cursul Postuniversitar cu specializarea Etnomuzicologie (1999); a urmat Cursul Postuniversitar «Conducerea în domeniul Managementului Educațional» din cadrul Universității Naționale de Apărare «Carol I» București (2012).

Din august 1982 a activat mai întâi ca instrumentist (clarinet) în cadrul Muzicii Reprezentative de Protocol a Armatei, urmând ca din august 1989 până în 2016 să fie numit Ofițer-Dirijor al Muzicii Militare din cadrul Garnizoanei Brăila. În paralel, a fost angajat ca profesor de clarinet (1995) la Liceul de Artă ”Hariclea Darclee”.

 

 

Promovarea Muzicii de Fanfară a Brăilei la nivel Internațional

Tot din raportul proiectului aflăm că acesta a fost dirijor al: Muzicii Militare a Garnizoanei Brăila (1989-2016); Ansamblului Folcloric ”Floarea Bărăganului” (2010); Orchestrei de suflători ”Iosif Ivanovici” (2011); Corului Bărbătesc ”Armonia” (2000-2005); Orchestrei de Cameră a Filarmonicii ”Lyra-George Cavadia” Brăila (2017-2020); Festivalului Internațional al Muzicilor Militare Brăila (1996-2022).

Totodată îl regăsim și ca membru în juriile: Festivalului Concurs Internațional de Muzică Populară ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” (2008-2021); Concursului de Muzică Ușoară ”George Grigoriu” (2006); Concursurilor de Interpretare Instrumentală ale Liceelor de Artă (Brăila, Slobozia, Galați, Focșani).

Așa cum am precizat, Petrea Gogu este președintele al Asociației Culturale ”Voces Concordiae” din anul 2011 și Manager al Filarmonicii ”Lyra-George Cavadia” Brăila începând cu anul 2020. Este inițiator și director al Festivalului Internațional al Muzicilor Militare din România, ”aducându-și din plin aportul în promovarea orașului dunărean, nu numai la nivel național, dar și internațional”, după cum se mai specifică în raportul proiectului aflat la mapa consilierilor.

Din 1996 până în 2022 s-au desfășurat 15 ediții ale acestui Festival, iar din 1998 au participat și formații străine, dându-i astfel un caracter internațional, devenind, de altfel, singurul Festival Internațional al Muzicilor Militare din țară.

Printre distincțiile obținute de acesta se numără: Diplomă de excelență oferită de Primăria Municipiului Brăila (2003); Diplomă de cel mai bun dirijor al anului oferită de Serviciul Muzicilor Militare 2005); Diplomă pentru participare/excelență oferită de organizatorii Festivalurilor Internaționale ale muzicilor militare din: Regensburg, Bayreuth și Hanovra - Germania, Calais și Albertville - Franța, Sanremo - Italia, Cracovia - Polonia și bineînțeles România: Brăila, București, Sibiu, Iași și Galați (1996-2016); Diplomă de excelență - cel mai bun profesor al anului, oferită de Guvernul României pentru activitatea de profesor al Liceului de Arte ”Hariclea Darclee” din Brăila (2008); Emblema de onoare oferită de Statul Major al Forțelor Terestre (2011); Emblema de onoare a Statului Major General (2016).

 

Al patrulea Cetățean de Onoare în mandatul lui Dragomir

Reamintim că acesta este al patrulea titlu acordat de Administrația Marian Dragomir de la primul mandat și până în prezent. În decembrie 2017 municipalitatea a acordat acest titlu artistului Nicu Alifantis, în februarie 2019, pugilistului Costică Dafinoiu (care s-a stins din viață luna trecută), iar în octombrie același an, atletei Anișoara Cușmir (Stanciu). Ca o mențiune specială, deși fiicei primarului Aurel Simionescu, astrofizicianului Aurora Simionescu i-a fost acordată această distincție în martie 2016, odată cu cea oferită specialistului în robotică Anca Drăgan, cele două au intrat în posesia titlurilor abia în decembrie 2019, în momentul în care  l-a primit și Costică Dafinoiu pe al său. Ceremonia a fost organizată tot de primarul Marian Dragomir.

Potrivit site-ului Primăriei Municipiului Brăila din 1992 și până în prezent au fost acordate 109 astfel de distincții, multe dintre ele post-mortem.

 

Mulțumiri

Ediția a XV-a a Festivalului  Internațional al Muzicilor Mlitare s-a desfășurat la Brăila, în perioada 1-3 iulie 2022. Evenimentul a reunit cinci muzici militare din străinătate și șapte din România, evoluțiiile interpretative ale acestora oferind  publicului brăilean un veritabil  regal  muzical: parada, festivitatea de deschidere, show-urile, concertele la Esplanadă și din alte locații din oraș și festivitatea de închidere, culminând cu un impresionant foc de artificii. Toate formațiile participante au evoluat la cote maxime, atât din punct de vedere interpretativ, cât și din punct de vedere al atitudinii artistice, evidențiindu-se prin calitatea și originalitatea momentelor muzicale prezentate. Pe aceeași linie se înscrie și evoluția celor două prezentatoare ale festivalului, elegante și inspirate pe tot parcursul manifestării.

Alături de muzicile militare din țară, reprezentand garnizoanele: București, Constanța, Cluj-Napoca, Focșani, Buzău, Bistrița și Brăila, au fost prezente formații de dansatori, ale căror reprezentații  au cucerit  publicul, prezent în fiecare seară în număr foarte mare. De remarcat a fost prezența Detașamentului Drill Team al Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” din București, care, ca de fiecare dată, ne-a încântat cu evoluția sa.

Muzicile militare din străinătate, reprezentând Bulgaria, Olanda, Polonia, Portugalia și Ungaria, prin calitatea și rafinamentul interpretării și prin sobrietatea și eleganța prezenței artistice, au cucerit inimile a peste 10.000 de spectatori, în cele 3 zile de festival.

Toate acestea nu aveau cum să se întâmple, dacă cele două instituții de bază- Primăria Municipiului Brăila și Brigada 10 Geniu ”Dunarea de Jos” cărora li s-a adăugat Consiliul Județean Brăila, nu-și uneau forțele pentru a organiza a XV-a Ediție jubiliară, extraordinară. Mulțumiri deosebite adresăm de asemenea sponsorilor și partenerilor media ce au susținut și promovat evenimentul.

Desigur, eforturile au fost mari, dar și rezultatele pe măsură. Ecourile festivalului nu s-au stins nici la două săptămâni de la derularea evenimentului, cei peste 10.000 de brăileni și nu numai, rememorând cu plăcere momente ale festivalului, așteptând cu nerăbdare cea de-a XVI-a ediție.

În calitate de director al Festivalului Internațional al Muzicilor Militare, adresez mulțumiri și profunda mea recunoștință tuturor celor care s-au implicat în organizarea și desfășurarea acestui festival, unic în țară, de la debut-1996 și până în prezent, în special Primăriei și Garnizoanei Brăila, domnilor primari și  comandanți de garnizoană, tuturor muzicilor militare și formațiilor de dansatori participante.

Domnului Primar VIOREL MARIAN DRAGOMIR  îi mulțumesc din suflet pentru generoasa propunere de a mi se conferi  titlul de ”Cetățean de Onoare” al Municipiului Brăila, ca recunoaștere și răsplată  pentru  activitatea pe care am desfășurat-o la cele 15 ediții ale Festivalului Internațional al Muzicilor Militare, iar consilierilor locali le transmit mulțumiri pentru încrederea acordată prin votul unanim exprimat pentru conferirea acestui înalt titlu.

Dragi brăileni, vă asigur că în continuare voi pune în slujba artei tot efortul meu, iar dacă  Ediția a XV-a a fost un succes, cea de-a XVI-a Ediție a Festivalului Muzicilor Miliare ne obligă să evoluăm pentru o și mai bună organizare și desfășurare.

Cu deosebit respect,

Col. (r.) Petrea GOGU

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro