Mergi la conţinutul principal

Colocvii dunărene

* astăzi, 25 martie,  apare primul număr on line al publicației literare a Centrului de Studii Dunărene al Academiei Române

 

Astăzi, 25 martie, se lansează în mediul on line primul număr al revistei “Colocvii dunărene”, publicație literară a Centrului de Studii Dunărene al Academiei Române, un eveniment cultural și o Călătorie care începe, așa după cum subliniază Viorel Coman, redactorul-șef al revistei. O călătorie prin evenimentele academice desfășurate la Brăila, prin file de jurnal sau de dicționar, prin istoria literară, prin lecturi contemporane sau cronică literară, o publicație în care notele de călător se îmbină cu eseul sau cu Metafizica de la Dunărea de Jos, cu proza, poezia sau artele în care muzica, teatrul sau ecranizările după Panait Istrati. Și, nu în ultimul rând, o revistă ilustrată cu măiestrie și rafinament cu lucrări ale pictorului Ion Radu și coordonată de Ionel Cândea, Viorel Coman și Valentin Popa, cărora li se alătură nume sonore ale culturii, atât pe plan local, cât și național, în colectivul redacțional.

“Un eveniment petrecut la începutul toamnei trecute la Muzeul Brăilei „Carol I” – deschiderea Centrului de Studii Dunărene, sub egida Academiei Române – începe deja să-și arate primele roade: apariția revistei de literatură „Colocvii dunărene”. Am remarcat în ultimii ani că multe evenimente culturale se petrec într-un spațiu ca de plută, fără ecoul firesc, deși calitatea actului artistic este de primă mână. De asemenea, am remarcat că mai ales în rândul unor tineri se petrece un fenomen de nepăsare față de lectură; i-am văzut părăsind cartea, i-am văzut indiferenți la miracolul cuvântului scris, cu sensurile multiplicate în poezie, povestire, teatru și devenind captivi unei alte galaxii, întemeiate pe imagine și zgomot. I-am văzut apoi părăsind, nu doar cu seninătate, ci și cu îndârjire, locurile unde ar trebui să știe că le sunt vii rădăcinile, plecând spre alte zări. E frumoasă libertatea, e tentantă chemarea departelui. Dar avem datoria să spunem generațiilor de azi, într-un moment identitar ușor șubrezit de tăvălugul globalizant, că există cuvântul „acasă”. Până să-i vedem că se hotărăsc să plece, avem datoria să-i învățăm să privească, să vadă dincolo de cenușiul și banalul cotidian, lumea profundă, aparent uitată, păstrată întreagă, precum albina în chihlimbar, în operele scriitorilor români cu rădăcini brăilene sau dunărene”, începe această Călătorie în primul număr al “Colocviilor dunărene”, profesorul și criticul literar Viorel Coman.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro