Colindatul de ceată bărbătească, inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Colindatul de ceată bărbătească, inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial

Colindatul de ceată bărbătească, un obicei foarte frumos şi foarte apreciat la nivel naţional, a fost înscris pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al umanităţii. Această decizie a fost luată de Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial reunit în Azerbaidjan, la începutul lunii decembrie. Acest obicei, practicat pe întreg teritoriul României şi Republicii Moldova, este asimilat cu un mesaj creştin ce anunţă sărbătorile de iarnă. Specialiştii au considerat că obiceiul colindatului nu este doar o performanţă spectaculoasă şi un ritual de prestigiu, ci este o formă de păstrare a identităţii sociale, coeziune, armonie, solidaritate între comunităţi, inclusiv între comunităţi multietnice. România mai are incluse pe lista reprezentativă alte trei elemente de patrimoniu imaterial: Ritualul Căluşului - din anul 2008, Doina - din anul 2009 şi Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu - din 2012.

La Brăila, colindatul de ceată bărbătească este practicat la Tichileşti, Gropeni, Tufeşti, Berteşti, Victoria, Stăncuţa şi în aproape toate satele de pe baltă, unde obiceiul este păstrat în mod natural, a explicat Maria Puşcaciu, directorul Centrului Judeţean de Creaţie. Dar cele mai cunoscute grupuri sunt cele de la Gropeni şi Tufeşti, care au fost solicitate să colinde în toată ţara, la diferite manifestări, inclusiv în capitală. "Această înscriere înseamnă o recunoaştere a valorii acestui obicei la nivel universal, iar statul, în aceste condiţii, are chiar obligaţia să dezvolte şi să monitorizeze elementele respective. Noi, la nivel naţional, dezvoltăm programe multianuale pe aceste elemente de patrimoniu imaterial", a explicat Oana Petrică, directorul Centrului Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.
Pentru a sprijini păstrarea elementelor autentice de folclor, parte a identităţii noastre culturale, Centrul judeţean de Creaţie Brăila a iniţiat un Atelier de revitalizare a patrimoniului etnografic imaterial brăilean. Activităţile au debutat, în această lună, cu un curs de instruire a instructorilor formaţiilor de dansuri. Cursul va dura două luni şi se va finaliza cu o şedinţă susţinută de doi cunoscuţi maeştri coregrafi din România, Barbu Marin şi Ştefan Coman. Se vor mai organiza ateliere de perfecţionare pentru soliştii vocali, în iunie, şi ateliere de colinde pentru copiii din oraş, în octombrie-noiembrie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro