Colegiului Tehnic “C.D.Nenițescu”, fostul Liceu de Chimie, și ”promoția de aur” de acum jumătate de secol | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Colegiului Tehnic “C.D.Nenițescu”, fostul Liceu de Chimie, și ”promoția de aur” de acum jumătate de secol

* absolvenții din 1971 au fost plăcut surprinși de felul cum arată acest colegiu care pe vremuri pregătea forță de muncă pentru fostul mare Combinat de la Chiscani

 

Bulversarea economiei naționale s-a regăsit după 1990 și în nesfârșitele schimbări  sau experimente, unele neinspirate, din învățământul românesc, nevoit să se adapteze la cerințele actuale, fiindcă de perspective pe termen lung este greu de vorbit. Dezechilibrul dintre teorie și practică, aversiunea față de citit în favoarea  unei tablete, relația școală –elev și părinți dau, de asemenea, alt contur învățământului.

Iar dacă tot vorbim de “aduceri aminte”, să precizăm că, de exemplu, în 1980, la  Brăila (puternic dezvoltată economic atunci) existau: 18 licee, 180 de școli primare și generale, 13 școli profesionale; 4.000 de locuri în internate, 264 de laboratoare, 311 ateliere, 126  cabinete, săli de sport, cantine cu 3200 de locuri etc. Circa 4.000 de elevi erau înscriși la “seral”, iar din cele 1.400 săli de clasă, 700 erau noi. De fapt, școala brăileană cuprindea 90.000 de persoane (25% din populație), numărul cadrelor didactice fiind de peste 3.700.  Totul fiind menit să asigure necesarul de forță de muncă bine calificată și specializată, pe plan local, dar și un aflux de elevi temeinic pregătiți pentru învățământul superior.

Evident că Brăila era și este recunoscută în țară prin liceele sale de elită; au apărut apoi colegiile tehnice și  naționale pe diferite profiluri, între care se distinge, onorabil, Colegiul Tehnic “Costin D.Nenițescu”, la rândul său cu o evoluție interesantă. Astfel, odată cu ce se întâmpla în economie, între 1956 și până în anii 2006-2007, această unitate de învățământ a avut nu mai puțin de opt locații și denumiri, cea mai cunoscută fiind Liceul Industrial de Chimie și Construcții de Mașini; cu un sediu nou din 1971 și unic ca profil în Brăila. Se continua astfel seria miilor de absolvenți pentru platforma chimică de la Chiscani, prin învățământul profesional – dar și sub o altă paletă a pregătirii, incluzând maiștri, tehnicieni; cursuri de zi, cu frecvență redusă și la seral. Cum se întâmpla în 2006-2007, când apare școala post liceală de maiștri, cea de artă și meserii, iar numărul elevilor și tinerilor era de 1.344. Acum, oferta de pregătire teoretică și practică, la zi și seral, pentru anul școlar 2021-2022, cuprinde 13 clase (majoritatea  cu 24-28  locuri) pentru: industria alimentară, alimentație publică și turism, brutar, patiser, preparator produse făinoase, ospătar, filologie, științele naturii, tehnicieni în protecția calității mediului, mecanic auto și, atenție, technician mecatronist!

 

Punte de legătură cu generațiile actuale

Un eveniment de suflet și o adevărată punte de legătură între elevii de azi și Promoția de aur a colegiului: circa 15 absolvenți și profesori din anul 1971, au fost prezenți la deschiderea noului an școlar 2021-2022. Cu emoție, ei s-au adresat elevilor și cadrelor didactice, le-au destăinuit din experiența școlii de odinioară, au depănat amintiri și au mulțumit celor care le-au îndrumat pașii către viață. După festivitate, nu au lipsit opiniile diverse. Dintre care am consemnat câteva: “Catalogul și prezența clasei erau inutile, deoarece anii și viața ne-au risipit în toată țara și lumea; unii dintre noi au trecut la cer, și acum abia ne-am recunoscut. Satisfacția mare pentru noi este că cei din promoția 1971 (o clasă de fete și una de băieți) au devenit ingineri, profesori etc, iar acum colegiul continuă o tradiție frumoasă”, ni s-a destăinuit dl. ing. Mihai Dop, ajuns un specialist de marcă la Şantierul Naval Brăila, unde a răspuns de comenzile speciale pentru armată.. Alte opinii ale unor absolvenți din 1971: “Nota 10 pentru cum arată clasele, laboratoarele și atelierele; curtea este o tabără de creație. Felicitări dnelor directoare Angelica Mușat și Valentina Violeta Săraru, dar nu numai dânselor”; “Pe vremea noastră existau 24 săli de clasă, 6 laboratoare,  8 ateliere, internat, o cantină cu 600 de locuri, gospodărie anexă,etc. Ne-am bucurat de o pregătire temeinică, și mulțumim profesorilor, inginerilor,celor care cu maximă competență ce ne-au îndrumat pașii spre viață… Oricum, este bine că fostul liceu industrial de chimie ține sus stacheta pregătirii teoretice și practice…”; “ Este adevărat că și cei de la seral treceau prin sita deasă a celor 13 examene la disciplinele clasice și cele 10 tehnico-aplicative, însă am rămas plăcut surprinsă să aflu acum de  … mecatronică. Mult succes!”

Din păcate, la aceste aprecieri laudative s-au adăugat și câteva păreri rău: “Îmi vine greu să spun, dar cantina este abandonată și cu geamurile sparte. Lângă ea, câteva clădiri în paragină; gospodăria anexă îmi amintește de… autogospodărire; un cămin așteaptă să fie reabilitat, iar împrejmuirea  dinspre Şoseaua Națională Veche arată deplorabil. Da, gardul din fier forjat aflat pe latura Şoselei Buzăului arată impecabil, însă trotuarul aferent este plin de gropi și noroi. Ceea ce nu i se poate imputa deloc conducerii colegiului”. Chiar așa…

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro