• cu ocazia aniversării a 9 ani de existenţă, ample acţiuni culturale şi educative au fost susţinute de elevii şi profesorii unităţii de învăţământ
Colegiul Naţional „Ana Aslan” a aniversat, zilele trecute, nouă ani de existenţă sub acest nume (2008 - 2017). Zilele şcolii au fost celebrate luni, 30 ianuarie, sub semnul sărbătorii creştine a Sfinţilor ierarhi Vasile, Grigorie şi Ioan ce veghează de sus întregul colectiv coborând asupra acestuia har, înţelepciune, iubire şi dăruire. Prezentăm în cele ce urmează mesajul transmis de către colectivul unităţii şcolare prin intermediul Alinei Şerbu, profesor de limba română la C. N. “Ana Aslan”.
Şcoala aceasta, asemenea unei cărţi frumoase, a fost înfăptuită cu drag spre a fi de învăţătură tuturor învăţăceilor noştri de-acum şi de peste ani … Poveştile de viaţă ale copiilor noştri, gândurile lor cele mai curate şi tainice, vorbele lor cele mai alese, întâmplările bune sau mai puţin bune, clipele tensionate sau de bucurie pe care le trăim aici, între aceste ziduri, sunt toate mărturii ale prezentului care făuresc într-o singură vorbă acest lăcaş sfânt de cultură şi educaţie. Aici, noi, dascălii şi ei, elevii noştri, făurim şi desăvârşim caractere, spirite ce vibrează frenetic de învăţături zi de zi, în ore şi ore de cursuri. Toate eforturile noastre de dascăli se îngemănează în şi prin elevii noştri care creează astăzi cu firescul vârstei cea mai veridică poveste de viaţă, de tinereţe şi entuziasm. Vorbele lor fermecate se caută, se visează, se dospesc, se regăsesc în chipuri uitate de vreme, în inimi temerare, în şoapte de iubire tot aici, în şcoala pe care cu toţii astăzi o aniversăm. Personajele poveştii suntem chiar noi, (părinţi, elevi, profesori, învăţători, personal didactic auxiliar) cei care facem din spaţiul acesta de educaţie şi cultură, o a doua casă, o a doua viaţă.
Această citadelă spirituală e o mărturie a timpului, o sămânţă ce a încolţit acum nouă ani în mintea şi sufletul unor oameni iubitori de copii, de educaţie, făuritori de spirite şi caractere. Iată că azi a devenit un tânăr copac plin de seva exuberanţei şi vivacităţii celor ce l-au sădit. Povestea lui se tot scrie de aproape un deceniu, în fiece sfârşit de ianuarie creând filă cu filă şi moment cu moment, noi ramuri ale unui unic şi stufos copac: Colegiul Naţional Ana Aslan, o şcoală de EXCELENŢĂ, o şcoală de renume.
Activităţile acestei zile de sărbătoare grupate sub titlul generic “LA ANIVERSARĂ - ZILELE ŞCOLII” s-au desfăşurat conform programului festiv încheindu-se cu o serbare a elevilor unităţii de învăţământ care au vrut să demonstreze, încă o dată, talentul, harul, mândria de a fi parte din această şcoală. Zilele şcolii noastre devin astfel o tradiţie ... Printre proiectele notabile de zilele liceului s-au numărat: proiectul educaţional judeţean pe tema interculturalităţii cu titlul “Vreau să te cunosc mai bine”, coordonat de profesorii diriginţi L. Dănăilă, A. Şerbu, G. Goia, director Gina Miron, directorul adjunct A. Colescu cu elevi din clasele gimnaziale şi liceale; sesiunea de dezbateri şi prezentări ppt cu tema Biologi români celebri, coordonată de profesor de biologie şi diriginte al clasei a XI-a B, C. Mitrică. În felul acesta şcoala, prin numele, ţinuta şi poziţia ei socio-culturală, se defineşte ca spaţiu de cultură şi civilizaţie, cu un statut aparte recunoscut în comunitate. Cu o istorie de peste o sută de ani de existenţă, şcoala noastră se reprezintă astăzi prin istoria sa vie: elevii, părinţii, profesorii. Poate tocmai de aceea merită cu cinste numele de Colegiu Naţional.
Preţul acestei mari relizări îl aniversăm a noua oară, azi. E frumoasă această sărbătoare a succesului! Este un succes colectiv, al întregii comunităţi şi al tuturor celor menţionaţi în istoria unei şcoli ca a noastră. Împreună am realizat ceva, unindu-ne forţele şi reuşind. Aceasta este, de fapt, adevărata recompensă: a înţelege că succesul vine acolo, unde se munceşte în echipă, cu dragoste şi dăruire. Cred că, de aceea, ne merităm numele, reputaţia, performanţa, elevii şi dascălii pe care îi avem! Iar dacă azi, de ziua şcolii, ne aflăm sub protecţia divină a Sfinţilor ierarhi, e pentru că ŞCOALA noastră a devenit un spaţiu de cultură şi educaţie modernă ce promovează valorile umane şi spirituale ale unui neam.