Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România, reunit vineri, 4 septembrie, consideră inacceptabilă grila propusă de proiectul de lege privind salarizarea unică. Adoptarea grilei în actuala formă constituie un îndemn direct adresat medicilor de a pleca pe acele meleaguri unde profesia este respectată şi unde medicul îşi negociază retribuţia în funcţie de performanţele sale.
"Colegiul Medicilor din România solicită Parlamentului fie excluderea medicilor din această grilă, fie modificarea ei de o asemenea manieră încât să se respecte munca, calitatea muncii, responsabilitatea şi performanţa", a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Potrivit precizărilor sale, această grilă de salarizare aduce o atingere gravă demnităţii medicale, neţinând cont de pregătirea şi responsabilitatea pe care o are şi de valoarea socială a muncii medicilor. De exemplu, un secretar categoria 3 gradul II de la consiliul local al unei localităţi cu până la 3.000 de locuitori (4,55) are mai mult decât un medic specialist cu maximum de vechime (3,30). "Dacă un medic primar cu 40 de ani vechime este plasat abia la un coeficient de 5,25, atunci nu putem vorbi despre o adevărată ierarhizare, ci de un adevărat dispreţ faţă de corpul medical", a conchis prof. Astărăstoae.
În opinia preşedintelui Colegiului Medicilor Brăila, dr. Florin Ioan, nu grila de salarizare este principala problemă a acestei organizaţii, care nu este una sindicală, ci dificultăţile create de lipsa de medici. "Mai important pentru noi este faptul că, din cauza lipsei de medici, nu se vor putea asigura gărzile, nu se va putea asigura continuitatea asistenţei medicale. Am încercat să-i sensibilizăm pe cei de la Ministerul Sănătăţii în legătură cu această problemă", a declarat dr. Florin Ioan.