Bilanţul tragediei din Colectiv a ajuns la 44 de morţi, după ce doi răniţi internaţi la Spitalul "Floreasca" din Capitală au murit ieri, iar un altul a decedat la Spitalul de Arşi. Sâmbătă au murit nouă persoane. Doi pacienţi de la Spitalul de Arşi au murit la primele ore ale dimineţii, apoi fiind anunţat un nou deces la Spitalul Universitar. În următoarele ore, secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că doi pacienţi dintre cei transportaţi în Olanda au decedat, după aterizare. În următoarele ore ale zilei d sâmbătă au mai murit patru persoane, două de la Spitalul Floreasca, un tânăr de la Spitalul de Arşi şi o tânără internată la Spitalul "Bagdasar".
Doi pacienţi răniţi în incendiul din Colectiv erau aseară, la închiderea ediţiei, în stare gravă la Spitalul Elias, a declarat managerul instituţiei, Doina Dimulescu, pentru agerpres.ro.
Patru pacienţi sunt în stare critică la Spitalul Bagdasar-Arseni, a declarat medicul Mircea Carantino.
Mai mulţi răniţi în clubul „Colectiv", care sunt în stare critică şi gravă în spitalele bucureştene, vor fi transferaţi duminică după-amiază şi în cursul serii, în unităţi medicale din Anglia, Finlanda, Ungaria, Norvegia şi Elveţia, au declarat, pentru agerpres.ro, surse medicale.
Potrivit acestora, răniţii vor fi transportaţi cu două avioane de tip C - 27 J Spartan ale MApN, dar şi de către un alt avion pus la dispoziţie de către NATO de tip C 17 care urmează să sosească la Bucureşti în această seară în jurul orei 19,00.
Pe de altă parte, costurile pentru spitalizarea pacienţilor care vor fi transferaţi în străinătate, chiar şi pentru cei neasiguraţi, vor fi decontate integral de Guvern, au precizat, duminică, pentru agerpres.ro, surse din Ministerul Sănătăţii.
Patronii firmei de artificii, arestaţi
Judecătoria Sectorului 4 a admis sâmbătă propunerea procurorilor de arestare preventivă a patronilor de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de clubul Colectiv.
Este vorba de Daniela Niţă, administrator şi acţionar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, şi Cristian Niţă, director al firmei de artificii. În acelaşi dosar a fost arestat preventiv şi pirotehnistul Viorel Zaharia. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de cei arestaţi.
Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpă, în timp ce Cristian Mihai Niţă şi a Danila Ioana Niţă sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, toţi trei în legătură cu furnizarea artificiilor pentru clubul în care a avut loc incendiul soldat cu 32 de morţi.
Procurorii susţin că Viorel Zaharia, pirotehnist autorizat, angajat al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta clubului Colectiv, în ziua de 30 octombrie, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens.
De asemenea, după producerea incendiului din 30 octombrie, în calitate de reprezentanţi ai SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Daniela Niţă (administrator) şi Cristian Niţă (director) au distrus şi sustras documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările procurorilor, precum şi pentru a-l ajuta pe Viorel Zaharia.
Piedone, arestat şi el
De asemenea, fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu - Piedone, a fost arestat preventiv sâmbătă, pentru 30 de zile, de magistraţii Tribunalul Bucureşti, care au admis cererea procurorilor DNA. Alături de el, au mai fost arestate două angajate ale primăriei.
Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Fostul edil a fost reţinut vineri noapte de procurorii DNA pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual.
În dosar au fost reţinute Aurelia Iofciu, şef Serviciu autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionar în cadrul aceluiaşi serviciu, ambele pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi la fals intelectual.
„În calitate primar, inculpatul Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor (...), prin aceea că a emis acordul de funcţionare 3909/14.01.2015 şi autorizaţia de funcţionare 369/14.01.2015 necesare desfăşurării activităţii de către SC Colective Club SRL, la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr 7, sector 4 Bucureşti. Prin aceasta, a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei, în urma cărora reprezentanţii SC Colective Club, care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei", se arată într-un comunicat al DNA postat sâmbătă pe site-ul instituţiei.
Procurorii susţin că, pentru a autoriza funcţionarea, Cristian Popescu Piedone a emis cele două acte administrative prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colective Club SRL îndeplinea cerinţelor legale necesare avizării.