Colectarea selectivă a deşeurilor, singura şansă pentru un viitor curat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Colectarea selectivă a deşeurilor, singura şansă pentru un viitor curat

• fără o reciclare masivă a plasticului, hârtiei, metalului şi a altor materiale, mediul înconjurător se va degrada continuu, iar condiţiile de viaţă ale oamenilor vor avea de suferit • la Brăila, posibilităţile de colectare selectivă au crescut în ultima perioadă

 

Trăim într-o societate de consum, iar una dintre consecinţele acestui fapt constă în creşterea nestăvilită a cantităţii de deşeuri produse de fiecare dintre noi, individual, la nivel de familie şi, în final, la nivel de comunitate. În trecut, problema gunoiului era incomparabil mai mică decât în prezent. Dejecţiile rezultate din creşterea animalelor reprezentau, în general, cea mai mare parte a resturilor menajere produse în gospodăriile oamenilor. Astăzi, industriile de tot felul, dezvoltate în special în zonele urbane, ne dau, pe lângă produsele finite, şi o cantitate tot mai mare de deşeuri de foarte multe tipuri. Deja, după cum se poate observa inclusiv în schimbările climatice care ne afectează direct, mediul înconjurător are de suferit. Iar asta se întâmplă şi din cauza modului iresponsabil de gestionare a deşeurilor. Aruncate de-a valma, deşurile menajere amestecate cu cele nebiodegradabile face imposibilă recuperarea acelor lucruri care ar mai putea fi folosite, cum ar fi sticla, cartonul, hârtia, metalul şi în special plasticul. Astfel, în loc să îşi găsească drum spre fabricile de reciclare, deşeurile industriale ajung să polueze solul şi pânza freatică pe termen lung şi foarte lung. Pungile de plastic, de exemplu, atât de intens utilizate în prezent, au nevoie de 450 de ani pentru a se degrada, aluminiul de 200 - 500 de ani, iar cauciucul de 80 de ani. Sunt date statistice care ar trebui să constituie pentru fiecare dintre noi un mare semnal de alarmă. Analizându-le, ar trebui să ne întrebăm cum va arăta planeta noastră peste câţiva ani, dacă vom continua să aruncăm materialele reciclabile în natură sau chiar în gropile de gunoi destinate deşeurilor menajere. Simplu de răspuns: în curând, planeta va fi un morman de gunoi, un loc aproape irespirabil, unde oamenii se vor sufoca din cauza propriilor deşeuri.

Pentru a ieşi din acest declin şi pentru un viitor mai curat pentru noi şi generaţiile următoare, soluţia este una singură: colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile. Practicat la nivel mondial, procesul de colectare selectivă ne poate oferi un mediu înconjurător mult mai curat, ajutând totodată la conservarea resurselor naturale. Cu cât conştientizăm necesitatea refolosirii unor elemente precum plasticul, hârtia, sticla sau metalul, cu atât vom stopa tăierea masivă a pădurilor sau aruncarea în natură a sticlelor de plastic.

În ţările avansate ale Uniunii Europene, colectarea selectivă se practică pe scară largă, printr-un sistem foarte bine pus la punct. În România, lucrurile nu stau la fel de bine, însă, în ultimii ani, ţara noastră a făcut paşi semnificativi în acest domeniu.

La nivelul municipiului Brăila, există posibilitatea colectării selective atât în cartierele de blocuri cât şi în cele de case. Punctele gospodăreşti din preajma blocurilor au fost dotate cu module de colectare selectivă, unde materialele reciclabile pot fi puse separat de cele menajere. Acestea sunt preluate de operatorii de salubritate şi sortate pe categorii, cele care se pot refolosi fiind trimise către fabricile de procesare.

În cartierele de case, operatorii de salubritate RER şi “Eco” au propriul sistem de colectare a deşeurilor recilabile, împărţind populaţiei saci galbeni, respectiv saci verzi, destinaţi exclusiv pentru adunarea resturilor de plastic, hârtie, carton, sticlă sau metal. 

Colectăm selectiv pentru un mediu curat! Viitorul copiilor noştri depinde de noi!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro