Colecţionarul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Colecţionarul

Colecţionar de mai bine de trei decenii, timp în care a adunat milioane de mărci poştale, transformându-şi apartamentul într-un adevărat "muzeu", brăileanul Nelu Ivan reprezintă, el însuşi, o parte a istoriei legendarului nostru oraş.
Deţine peste 200 de clasoare cu timbre noi şi vechi, printre care unele foarte rare, atât de rare şi de valoaroase încât sunt păstrate în siguranţă, la bancă. Deţine, de asemenea, o carte cu ultimul autograf al dictatorului Nicolae Ceauşescu, timbre cu chipul lui Adolf Hitler, timbre turceşti şi englezeşti valorând, fiecare, până la 10.000 de euro, dar şi timbre adunate din toată lumea. La loc de frunte în colecţia pasionatului filatelist stă primul timbru britanic, "Penny Black", de la 1840, cu chipul Reginei Victoria, şi primul timbru colonial britanic, vestitul "Mauritius albastru", din anul 1847, apreciat la peste un milion de euro.
În 2007, a refuzat o ofertă de 5 miliarde de lei vechi, făcută de un colecţionar român pentru timbrul "Mauritius", preferând să-l păstreze pentru sine. Ivan ar fi de acord să-l vândă, însă numai dacă i s-ar oferi peste 2 miloane de euro în schimb.

"Aşchia nu sare departe de trunchi"

Nelu Ivan a moştenit pasiunea pentru timbre de la tatăl său, Vasile Ivan, care a trăit 109 ani, petrecându-şi ultimii ani din viaţă într-un adevărat "Eden" ce se întindea pe 12.000 de mp, în satul Căldăruşa, comuna Traian. Apropiat al Regelui Feridinand I Întregitorul, Vasile Ivan a avut o existenţă desprinsă parcă din romanele de aventuri, schimbându-şi de patru ori identitatea şi reuşind, în final, să scape de bolşevici refugiindu-se din Basarabia, prin Balta Brăilei, cu 300 de oi, stabilindu-se apoi în judeţul Brăila.
În 1977, Vasile Ivan - despre care Nelu povesteşte că ştia 10 limbi şi fusese "spion" adică diplomat devotat Regelui Ferdinand I - i-a înmânat fiului preţioasa sa colecţie de timbre, printre care vestitele mărci poştale englezeşti "Penny Balck" (1840) şi "Mauritius albastru" (1847), povestindu-i, totodată, despre peripeţiile avute în mai multe ţări ale Europei, unde l-a cunoscut pe prinţul Ferdinand, viitorul rege al României. De acolo a adunat şi mărcile poştale pe care filateliştii din toată lumea şi le-ar dori în colecţie.
Se spune că "aşchia nu sare departe de trunchi". Fiica colecţionarului brăilean este stabilită în SUA şi îşi desfăşoară activitatea într-o rezervaţie de indieni Navajo, după ce a activat, ani buni, în cercetare.
Originar din Săruleşti, judeţul Buzău, Nelu Ivan este, la cei 66 de ani ai săi, unul dintre cei mai împătimiţi colecţionari. Cele 10 kilograme de timbre pe care le deţine ar umple lejer un mic muzeu dacă ar fi expuse, ca să nu mai punem la socoteală zecile de clasoare cu mărci poştale rare, râvnite de filateliştii din toată lumea.
Colecţionarul nu s-a sfiit să dea şi câte două-trei mii de lei, pe vremea comunismului - adică un salariu bunicel - pentru un timbru valoros sau pentru o colecţie de timbre achiziţionată mai ales când mergea în deplasare, de la câte un bătrân. Şi-a desfăşurat activitatea la Combinatul de Celuloză şi Hârtie (CCH) Brăila, pe Platforma Chimică, iar acum, pensionar fiind, s-a dedicat cu totul colecţiei sale. "Nu mi-am pus niciodată problema să renunţ. Filatelia este, pentru mine, cel mai nobil hobby. Te obligă să ai şi să capeţi cunoştinţe din toate domeniile", ne-a mărturisit colecţionarul brăilean.
Nelu Ivan deţine timbre din toată lumea, valorând de la câţiva euro, pâna la câteva mii de euro bucata. Tatăl său, de la care a moştenit cele mai valoaroase timbre poştale, a avut vestitul "Cap de Bour", întâia marcă poştală emisă în Principatele Române, evaluată la aproape un miliard de lei bucata.
Colecţionarul se mândreşte cu mii de timbre româneşti emise pe vremea Regilor Carol I, Ferdinand I Întregitorul, Carol II şi Mihai I. Deţine, de asemenea, un plic omagial cu chipul lui Adolf Hitler, realizat în anul 1941, în Austria, dar şi timbre cu temutul dictator.
Vestitul "Penny Blak", primul timbru britanic, emis în 1840 şi purtând chipul din profil al Reginei Victoria este una din piesele de rezistenţă ale colecţionarului. Este însoţit de următoarele serii emise în Imperiul Britanic, timbrele de one penny şi two pence. Ivan păstrează în colecţie timbre DBSR, emise în doar 5.000 de exemplare de către o companie engleză în colaborare cu autorităţile otomane (în 1867), timbre militare turceşti din perioada 1860 - 1890 (valorând, unele, câte 7 - 8.000 de euro), timbre ordonate pe domenii, coliţe şi maxime filatelice.
Cel mai valoros timbru, intrat în anul 1977 în posesia lui Nelu Ivan este celebrul "Mauritius albastru", primul timbru colonial britanic, gravat în anul 1847 în insula cu acelaşi nume şi purtând efigia Reginei Victoria. Se spune că, la ora actuală, mai există doar 12 astfel de timbre în toată lumea. "Mauritius" aflat în posesia brăileanului nu a fost expertizat de specialişti, pentru simplul motiv că în România nu există astel de experţi. În anul 2007, după ce a expus, pentru prima dată, "Mauritius albastru" la Cercul Militar, Ivan s-a deplasat în Elveţia, la Geneva (la o casă de licitaţii), ca să evalueze preţiosul petic de hârtie. Directorul casei de licitaţii lipsea, iar angajaţii i-au spus brăileanului să lase vestitul timbru în custodia lor, urmând să fie anunţat despre rezultatele expertizei. "M-am temut să le las timbrul, nu am avut încredere în ei, aşa că l-am luat şi m-am întors la Brăila", ne-a spus Ivan.
Cu un an înainte, refuzase o ofertă de 5 miliarde de lei vechi, făcută de un colecţionar bogat din România, pentru mult-râvnitul timbru albastru. De fapt, colecţionarul brăilean nu ar renunţa la "Mauritius" nici pentru un milion de euro.

Ultima carte a lui Ceauşescu

Brăileanul nu s-a limitat să colecţioneze doar mărci poştale. Deţine, de asemenea, o colecţie impresionantă de monede şi cărţi poştale rare (cu personalităţi din cele şapte arte), picturi şi publicaţii. Pe lângă toate acestea, sculptează. A încrustat în lemn şapte din cele 12 zodii (Săgetător, Balanţă, Scorpion, Rac, Fecioară, Vărsător şi Peşti), pe care le-a prezentat, zilele acestea, la o expoziţie din Piteşti.
În sufrageria colecţionarului se află la loc de cinste portretul pictat al lui Cristi Minculescu, purtând autograful artistului, dar şi o diplomă de onoare, pictată pe pânză şi încrustată cu argint şi pietre preţioase, pregătită pentru o viitoare vizită la Brăila a maestrului Florin Piersic.
Colecţionarul păstrează, de asemenea, o păpuşă "Nadia Comăneci", de jumătate de metru, scoasă în ediţie limitată după succesul campionei de la Montreal, şi ultima carte a dictatorului Nicolae Ceauşescu, tipărită în anul 1989 şi purtând semnătura (cu cerneală roşie) a fostului preşedinte comunist. "Semnătura a fost obţinută de către un maistru de la combinat, prin intermediul unui securist, în timpul ultimei vizite a lui Ceauşescu la Brăila", ne-a spus Nelu Ivan. Este vorba de volumul "Procesul revoluţiei şi construcţiei socialiste în România", care a văzut lumina tiparului în august 1989 şi care nu a mai apărut pe rafturile librăriilor, pentru că a venit revoluţia. Nu se ştie câte autografe a mai apucat să dea Ceauşescu după vizita făcută, în toamna însângeratului an 1989, la Brăila.
Mare iubitor de artă, Nelu Ivan a iniţiat, în 2009, Concursul de pictură "Portret Fănuş Neagu", la care au participat, printre alţii, artiştii plastici Gheorghe Mosorescu, Hugo Mărăcineanu şi Svetlana Potângă. În prezent, pregăteşte un nou concurs de pictură dotat cu premii, "Portret Florin Piersic". Lucrările sunt deja realizate, spaţiu pentru organizarea evenimentului este, mai sunt necesari banii pentru premiile acordate pictorilor.
În calitate de preşedinte al Asociaţiei Filatelice "Dunărea", Nelu Ivan a iniţiat, în ultima vreme, întâlniri săptămânale ale pasionaţilor de filatelie, la sediul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati" Brăila, cu sprijinul conducerii instituţiei. A postat anunţuri prin şcoli şi licee şi încearcă din răsputeri să transmită această nobilă pasiune generaţiei de tineri. Cândva, la Brăila, erau peste 500 de filatelişti, acum îi numeri pe degete.
Pentru toată strădania sa, Ivan nu a solicitat, niciodată, măcar un leu drept recompensă. Dimpotrivă, ajută pe toată lumea atunci când i se oferă ocazia. Colecţionarul este de părere că istoria poate fi făcută şi de cei neiniţiaţi, care nu se pot lăuda cu titluri academice, atunci când există dragoste faţă de trecutul acestor meleaguri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro