După ce au stat în întuneric 34 de ani, lucrările de artă plastică ale Muzeului Brăilei, care valorează miliarde de lei, au văzut lumina zilei într-un spaţiu demn de un muzeu european. Ieri, directorul muzeului, prof. univ. dr. Ionel Cândea, a inaugurat Galeriile de Artă, Galeria "Gheorghe Naum" şi Casa Memorială dedicată celor cinci brăileni cunoscuţi în toată lumea: Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Edmond Nicolau şi Ana Aslan, în prezenţa oficialităţilor locale, a artiştilor plastici brăileni dar şi a invitaţilor de la Bucureşti, a altor directori de muzee sau conducători de instituţii culturale.
La mansarda clădirii au fost amenajate "Atelierele", încăperi în care au fost expuse obiecte şi lucrări ale unor cunoscuţi artişti plastici brăileni: Şerban Zainea, Viorica Velescu Ilie, Vespasian Lungu, Emilia Dumitrescu, Gheorghe Naum, Sorin Manolescu. Cea mai mare sală este dedicată pictorului Max Hermann Maxy, între lucrările expuse fiind şi un superb covor, semnat chiar Max Hermann Maxy. În sala de pictură contemporană sunt lucrări semnate de Alexandru Cumpătă, Gheorghe Spiridon, Ion Minoiu, Sorin Manolescu sau Constantin Crăciun. La etajul următor se pot vizita sălile Mimi Şaraga Maxy şi Sala de artă modernă naţională, unde privitorul se poate delecta cu lucrări de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ion Theodorescu-Sion, Dumitru Ghiaţă, Rudolf Schweitzer Cumpănă, Theodor Pallady sau Jean Steriadi. Ioan Opriş, fostul secretar de stat în Ministerul Culturii, în vremea mandatului lui Răzvan Teodorescu, a remarcat grija pentru a aduce la lumină arta oraşului. "Din punct de vedere muzeografic, realizarea atelierelor pictorilor este extraordinară pentru că astfel vizitatorul poate vedea nu numai lucrarea finală, ci şi personalitatea creatorului, orizontul şi concepţiile lui. Expunerea lucrărilor lui Maxy înseamnă un capitol excepţional pentru arta oraşului. Aceste spaţii fac din Brăila un oraş cultural, în care orice oaspete se poate simţi foarte bine", a precizat Ioan Opriş. Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a îndemnat conducătorii muzeului şi ai administraţiei să facă o intensă mediatizare a operelor expuse, pentru că este sigur că străinii nu-şi pot imagina că Brăila are asemenea colecţii.
La parterul Galeriilor de Artă este organizată o sală dedicată Emiliei Dumitrescu. Alături de aceste spaţii există Galeria "Gheorghe Naum", care găzduieşte acum o expoziţie semnată Octav Angheluţă. La etaj a fost organizată Casa Memorială dedicată celor cinci personalităţi cu care Brăila se mândreşte: Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Edmond Nicolau şi Ana Aslan. Pentru primii patru au fost găsite şi expuse bibliotecile personale, mesele de lucru, cărţile pe care le-au iubit mai mult. În sala dedicată Anei Aslan este prezentată mobila stil cu intarsii de sidef, pe care marele om de ştiinţă a folosit-o. Evenimentul s-a încheiat cu promisiunea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Rădulescu, de a sprijini în continuare Muzeul Brăilei pentru a organiza la acelaşi nivel şi celelalte secţii.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.