Mergi la conţinutul principal

Colaborare fructuoasă ruso-ucraineană la jefuit bănci

Un grup multinaţional de hackeri au furat aproximativ un miliard de dolari de la un număr de până la 100 de instituiţii financiare din întreaga lume în decurs de doi ani, a anunţat compania rusească de securitate informatică Kaspersky Lab, citată de Agerpres. Potrivit Kaspersky Lab, grupul de hackeri, denumit Carbanak, a urmat o abordare neobişnuită de a fura direct de la bănci, în loc să se deghizeze în clienţi care încearcă să retragă bani din conturile bancare ale companiilor sau persoanelor fizice. Grupul Carbanak a utilizat emailuri compuse cu atenţie în încercarea de a-i induce în eroare pe unii angajaţi ai băncii, selectaţi în prealabil, pentru ca aceştia să deschidă fişiere malware, o tehnică cunoscută popular sub denumirea "spear phishing". În acest fel, hackerii puteau dobândi acces la reţeaua internă a băncilor precum şi la sistemul de supraveghere video al băncilor pentru a afla felul în care lucrează angajaţii băncii şi a le imita activităţile atunci când transferau bani. De asemenea, în unele cazuri, Carbanak a preluat controlul de la distanţă asupra unor ATM-uri şi le-a ordonat să elibereze numerar la o dată prestabilită, când un membru al grupului aştepta să colecteze banii.
"Aceste atacuri subliniază din nou că criminalii vor exploata orice vulnerabilitate din sistem. De asemenea, scot în evidenţă că niciun sector nu se poate considera imun la atac şi trebuie să-şi revizuiască în mod constant procedurile de securitate", a declarat directorul Interpol Digital Crime Center, Sanjay Virmani.
Kaspersky precizează că lucrează cu Interpol, Europol şi autorităţi din diferite ţări pentru a încerca să descopere acest grup, care ar include hackeri din Europa, Rusia, Ucraina şi China.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro