Mergi la conţinutul principal

Cofinanțările dintre CJ și celelalte UAT-uri în 2021: DA sau NU?

* este întrebarea la care liberalul Dănuț Lungu a încercat să obțină un răspuns de la președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare * acesta a afirmat că a auzit zvonuri legate de faptul că șeful CJ nu dorește să se mai asocieze în acest an cu orașele și comunele din județ, pentru finanțarea de proiecte investiționale, așa cum s-a întâmplat în mandatul trecut * Chiriac a explicat că viitoarele cofinanțări vor depinde foarte mult de bugetul național, de banii pe care îi au comunele în vistieria proprie, precum și de importanța și oportunitatea investițiilor

 

Consiliul Județean Brăila are de gând să trieze mult mai atent proiectele venite de la nivelul primarilor de comune și orașe, pe care să le cofinanțeze în 2021. Asta i-a răspuns președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, consilierului liberal Dănuț Lungu, la o întrebare legată de posibilitatea și disponibilitatea instituției de a mai ajuta sau nu, financiar, proiectele primarilor din teritoriu. PNL-istul a afirmat că a auzit zvonuri cum că președintele Consiliului nu mai este de acord cu asocierea dintre instituția pe care o conduce și Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) în acest an și a solicitat clarificarea situației în plen.

”Este adevărat sau nu? Pentru că aceste asocieri, în ultimii patru ani de zile, au arătat că se poate face ceva în județ. Aceste asocieri s-au făcut cu sprijinul Consiliului Județean și cu ceea ce și-a dorit fiecare UAT în parte să dezvolte în zona respectivă. Eu zic că renunțarea nu face altceva decât să nu mai avem o dezvoltare unitară a județului. Și dacă vă aduceți aminte, chiar anul trecut s-a propus și ca banii să fie dați în anumite etape. Adică pentru școli etc. Am avut obiective clare pentru care am dat acești bani, care au ajutat la o dezvoltare uniformă a județului”, a declarat Lungu, în cadrul rubricii ”alte probleme” a celei mai recente ședințe a CJ Brăila.

Președintele Francisk Chiriac a răspuns că instituția pe care o conduce va analiza mai atent propunerile de proiecte venite din teritoriu în acest an. De asemenea, a subliniat că totul va depinde și de bugetul ce se va putea creiona abia după adoptarea celui de la nivel național, care la vremea respectivă încă nu fusese adoptat. Ca o paranteză, între timp, Legea bugetului de stat a fost adoptată de Parlament și promulgată, pe 8 martie, de Președintele României, Klaus Iohannis. Revenind, Chiriac a mai punctat că va ține cont și de banii pe care îi are fiecare comună în parte, atunci când va analiza eventuale cofinanțări.

”O să facem asocieri și anul acesta. Dar vom analiza foarte bine și fondul de dezvoltare al fiecărei localități, precum și domeniile pe care vin proiectele respective de asociere. Deci nu vom renunța. Dar eu v-am dat răspunsul mai devreme, atunci când i-am răspuns domnului Bucălău (n.r. - consilier județean PNL) despre acel drum comunal (n.r. - drumul dintre Surdila Greci și Făurei a cărui stare de degradare a semnalat-o, în aceeași ședință, PNL-istul Alexandru Bucălău). Au nevoie cele două UAT-uri? Le vom ajuta de la Județ și pentru drumul comunal. Deci asta înseamnă asociere, domnule consilier”, a declarat Chiriac.

Cum Dănuț Lungu a insistat că ar dori să aibă un răspuns cât se poate de clar despre intenția șefului CJ de a continua asocierile pentru cofinanțarea proiectelor venite dinspre UAT-uri în acest an, s-a ajuns la discuții și despre bugetul național.

”Da, ne vom asocia dar și în funcție de domeniile respective. Dar domnule consilier, gândiți invers! În funcție de banii care or să vină de la Guvern, prin Parlament, către Consiliul Județean, atunci o să ne facem și o proiecție cum mergem cu asocierile mai departe. (...) Eu vă spun în felul următor: primordiale sunt proiectele Consiliului Județean. Drumurile pe care ni le-am asumat. Avem cele două corpuri ale Spitalului: Corpul A, Corpul B. Celelalte proiecte de infrastructură. Facultatea de Inginerie, care este tot a noastră și trebuie să o păstrăm. Spitalul de Pneumoftiziologie, pentru că și acolo trebuiesc investiți bani. Deci în funcție de banii care ne rămân, o să alocăm și o anumită sumă pentru proiectele de cofinanțare cu celelalte UAT-uri, pe anumite domenii. Primordiale vor rămâne cam aceleași domenii. Partea de învățământ. Nu vom mai finanța gardul de la cimitir și așa mai departe, lucruri pe care le-am făcut în mandatul trecut, cu acordul tuturor până la urmă și la coadă. Dar vom stabili niște lucruri și ne vom uita și în bugetele de dezvoltare, fiindcă unele primării au zeci de miliarde în conturi. Și în acest context, să vii tot la județ să te ajute cu 5-6 miliarde lei vechi, mi se pare jignitor”, a mai adăugat Chiriac.

La rândul său, consilierul județean Florin Cîrligea a solicitat un regulament cât se poate de concludent pentru viitoarele cofinanțări, cu o ordine a priorităților, astfel încât ”să nu se creeze suspiciuni că unii primari primesc și alții nu”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro