Codul muncii, modificări prin iniţiativă cetăţenească | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Codul muncii, modificări prin iniţiativă cetăţenească

Peste 150.000 de semnături au fost strânse de Blocul Naţional Sindical pentru schimbarea Codului Muncii, iar un comitet de iniţiativă a înregistrat, zilele acestea, la Senat, proiectul de modificare a legislaţiei muncii care vizează, printre altele, contractele pe perioadă determinată şi perioadele de probă. "Proiectul depus de BNS are şanse să devină lege şi să modifice astfel actualul Cod al Muncii, un act normativ care afectează negativ drepturile şi interesele lucrătorilor şi pe care negocierile cu partidele aflate pe rând la putere şi în opoziţie nu au reuşit să îl clintească şi să îl pună în acord cu normele europene şi internaţionale", se arată într-un comunicat BNS sub semnătura liderului Dumitru Costin. De altfel, preşedintele sindical a explicat că s-a recurs la această modalitate pentru schimbarea Codului muncii după ce sindicaliştii au constatat că nu există niciun interes politic şi niciun demers pentru modificarea actualei legislaţii a muncii, deşi s-au semnalat multe nereguli.
"O astfel de iniţiativă privind modificarea Codului Muncii era şi este dorită de multă vreme de sindicate, iar faptul că s-au făcut deja primii paşi în introducerea în circuitul legislativ al proiectului BNS nu poate fi decât o veste bună pentru piaţa muncii. La nivelul judeţului nostru lista cu semnături a fost deschisă la nivelul sindicatelor locale afiliate confederaţiei sindicale şi vorbim aici, printre altele, de şantierul naval, Poşta, Portul, Electrica sau Braiconf. Pe listele de semnături apare atât acordul membrilor de sindicat pentru susţinerea proiectului legislativ al BNS cât şi al nemembrilor", a explicat Alexandru Gurgu, liderul structurii locale a BNS.
Proiectul de modificare vizează şi prevederile privind munca prin agent de muncă temporară în sensul că se solicită reglementarea cazurilor în care un utilizator poate apela la agenţi de muncă temporară, stabilirea unei reguli potrivit căreia contractul de muncă temporară se încheie pe durată nedeterminată, dar şi ca salariul primit de angajatul temporar pentru fiecare misiune să nu fie inferior celui pe care îl primeşte salariatul utilizatorului, care prestează aceeaşi muncă similară cu cea a salariatului temporar.
Documentul elaborat de BNS mai prevede modificarea dispoziţiilor privind determinarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în sensul raportării cuantumului net al acestuia la cuantumul salariului mediu net la nivel naţional comunicat de Institutul Naţional de Statistică şi avut în vedere la fundamentarea bugetului de stat. Se doreşte, de asemenea, modificarea prevederilor ce privesc dialogul social, în sensul acordării şomerilor şi pensionarilor a posibilităţii de a adera la sindicatele constituite. Proiectul include şi schimbări ale jurisdicţiei muncii, în sensul introducerii distincţiei între conflictele de drepturi şi conflicte de interese, dar şi a obligaţiei instanţei de a încerca stingerea conflictului de drepturi prin împăcarea părţilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro