Mergi la conţinutul principal

Codul lui Da Vinci pare a ieşi la suprafaţă

Descoperirea a fost făcută recent, când experţii italieni în artă au dorit să analizeze din nou misterioasa capodoperă a Renaşterii italiene. Ascunse în stratul întunecat de vopsea din pupilele Mona Lisei, Leonardo Da Vinci a pictat câteva litere, cifre şi simboluri, toate fiind realizate la o scară foarte mică. Simbolurile pot fi văzute însă cu ajutorul microscopului. Experţii susţin că aceste simboluri reprezintă un veritabil "cod" al lui Leonardo Da Vinci.
Descoperirea istoricilor italieni pare desprinsă din paginile romanului "Codul lui Da Vinci", un bestseller scris de americanul Dan Brown, în care scriitorul susţinea că celebra pictură conţine indicii despre Sfântul Graal.

Simbolurile ascunse de Da Vinci în pupilele Mona Lisei

Silviano Vinceti, preşedintele Comitetului Naţional al Patrimoniului Cultural din Italia, cel care a descoperit simbolurile, a declarat: "Simbolurile nu sunt vizibile cu ochiul liber, însă cu ajutorul unei lupe sau al unui microscop ele pot fi văzute cât se poate de clar. În ochiul drept apar literele L şi V, care ar putea fi iniţialele numelui său - Leonardo Da Vinci -, iar în ochiul stâng apar alte simboluri, însă acestea nu sunt la fel de clare. Par să fie literele C şi E sau doar litera B. În fundal poate fi văzut numărul 72 sau poate că este vorba de litera L urmată de cifra 2. Trebuie să ne reamintim faptul că acest tablou are aproape 500 de ani şi nu mai este la fel de clar ca atunci când a fost pictat. În urma investigaţiilor preliminare, suntem foarte siguri că nu este vorba de o greşeală, iar aceste simboluri au fost desenate acolo chiar de către artist", a declarat expertul italian.
Cercetările au fost iniţiate după ce un alt expert italian a descoperit într-un magazin de antichităţi o carte foarte veche în care se vorbeşte despre simbolurile ascunse de Da Vinci în pupilele Mona Lisei.

Specialiştii italieni doresc să analizeze craniul artistului

Silviano Vinceti a mai subliniat: "Da Vinci a acordat o importanţă deosebită tabloului «Mona Lisa» şi ştim că, în ultimii săi ani de viaţă, obişnuia să ia pictura cu el peste tot unde mergea. Mai ştim că Da Vinci era pasionat de ezoterie şi ascundea adeseori simboluri în operele sale cu scopul de a transmite anumite mesaje".
Silviano Vinceti face parte dintr-o asociaţie culturală ce a solicitat autorităţilor italiene permisiunea de a exhuma rămăşiţele pământeşti ale lui Leonard Da Vinci, care a fost înmormântat în Franţa, în castelul Amboise de pe Valea Loarei. Specialiştii italieni doresc să analizeze craniul artistului pentru a recreea, cu ajutorul graficii computerizate tridimensionale, faţa maestrului renascentist şi să verifice astfel dacă Mona Lisa - un tablou aflat în proprietatea statului francez şi expus la muzeul Luvru din Paris - este, de fapt, un autoportret al lui Da Vinci, aşa cum consideră mulţi istorici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro