Premierul Victor Ponta a revenit ieri din concediu, s-a dus la birou, dar nu a făcut nici o declaraţie. În schimb, au simţit nevoie să iasă în evidenţă copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, consideraţi de analişti şi nu numai candidaşi siguri la şefia guvernului după plecarea, sub o formă sau alta, a lui Ponta. Cum era de aşteptat, cei doi s-au exprimat pe marginea Codului fiscal, transformat în câmp de bătălie politică.
Astfel, Tăriceanu consideră că „disputa pe Codul fiscal nu are nimic de a face cu argumentele economice" şi readuce în atenţie planul de măsuri propus în 2008. „Sper ca istoria conflictelor politice care afectează economia să nu se repete! În noiembrie 2008 am propus un plan de măsuri menit să securizeze economia românească şi să ajute România să navigheze peste criza economică mondială fără costuri mari. (...) Prezint din nou planul pe care l-am propus românilor şi care a fost pus la sertar în 2009 - an în care s-au luat prea multe decizii politice în urma unor calcule electorale. Sper să fie un avertisment: ce se poate întâmpla dacă nu se găseşte un consens în jurul Codului fiscal, doar pentru că anumite calcule electorale dictează acest lucru!", spune Tăriceanu într-o postare pe Facebook.
Un plan din 2008
El afirmă că în 2008, spectrul crizei economice începute în SUA ameninţa Europa şi a considerat necesar „să acţioneze preventiv, nu când deja apar problemele". „Sunt sigur că, dacă ar fi fost pus în aplicare încă de la începutul lui 2009, în 2010 nu am mai fi avut tăierile de salarii şi pensii şi nici locurile de muncă pierdute. Din păcate, orgoliile politice şi psihoza conflictului permanent pentru a obţine voturi a făcut ca 2009 să fie un an pierdut. Fostul preşedinte a făcut totul pentru a arunca în aer scena politică românească, pentru a se agăţa de putere şi a compromis orice efort responsabil în planul guvernării", a adăugat Tăriceanu. În opinia copreşedintelui ALDE, în 2015 România beneficiază de un context european şi global mult mai favorabil. El nu crede că majoritatea românilor „îşi doreşte o repetare a scenariului din perioada regimului Băsescu, chiar dacă la unele butoane se află alţi actori".
Deficite bugetare şi sărăcie
Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu consideră, la rândul său, că adoptarea Codului fiscal fără o reformă a companiilor de stat, a colectării şi a administraţiei, dar dublată de „cheltuieli neproductive", va duce la „deficite bugetare imense şi sărăcie".
„Se confirmă îngrijorările: creşterea economică începe să se bazeze pe consum din import. Cu alte cuvinte, Victor Ponta şi guvernul lui tocmai încep să pună focul în pădure. În aceste condiţii, adoptarea Codului fiscal fără măsuri de acompaniere (reforma companiilor de stat, reforma colectării şi reforma administraţiei), însă dublată de cheltuieli neproductive, duce la un deznodământ binecunoscut, pe care l-am trăit recent, în 2008: deficite bugetare imense şi sărăcie", scrie Predoiu tot într-o postare pe Facebook.
El afirmă că deficitul balanţei comerciale a crescut cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut, având în vedere creşterea „abruptă" a importurilor.