Mergi la conţinutul principal

Codul de Dialog Social are ca scop continuarea reformelor în domeniul relaţiilor de muncă

Şeful Executivului a declarat, în faţa Parlamentului, că Legea Dialogului Social constituie, împreună cu Codul Muncii "un ansamblu coerent de reglementări în domeniul relaţiilor individuale şi colective de muncă, generând un cadru instituţional adecvat şi modern, în cadrul căruia partenerii sociali să poată contribui la dezvoltarea economică şi socială a României".
Emil Boc a explicat că proiectul propune o reformă majoră a Consiliului Economic şi Social, prin retragerea din acest for a reprezentanţilor Guvernului şi înlocuirea lor cu membrii societăţii civile. "Societatea civilă îşi va putea desemna reprezentanţii în CES din rândul structurilor cooperatiste, profesiunilor liberale, organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor, comunităţii ştiinţifice şi academice, organizaţiilor de agricultori, de pensionari, comunităţilor locale, asociaţiilor care reprezintă familia şi persoanele cu dizabilităţi şi ai altor organizaţii neguvernamentale", a spus premierul. El a amintit că se iniţiază un nou for, Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pentru asigurarea continuităţii mecanismului de consultări tripartite Guvern- sindicate- patronate.
Şeful Executivului a subliniat că un punct important prevăzut în noul proiect îl reprezintă negocierile colective de muncă. "Proiectul propune înlocuirea negocierilor la nivelul ramurilor de activitate care nu sunt definite prin niciun act normativ, fiind stabilite doar de partenerii sociali, cu negocierea la nivel de sector. Pentru a asigura o flexibilitate cât mai mare în negocierea contractelor colective de muncă, la nivelul grupurilor de unităţi, se prevede posibilitatea constituirii voluntare a acestora", a mai spus Boc.
El a susţinut că aplicarea erga omnes a contractelor colective de muncă nu se susţine nici juridic, nici principial, întrucât impune unor părţi neafiliate la organizaţiile sindicale şi patronale obligativitatea aplicării contractului colectiv de muncă. "Proiectul elimină aplicarea erga omnes a contractelor colective de muncă şi condiţionează, la nivel de sector, înregistrarea contractului de reprezentarea la negocieri a minim 50% numărul de salariaţi din sectorul respectiv. Se elimină negocierea contractului colectiv de muncă la nivel naţional pentru că aceasta se suprapune elementelor legale în vigoare generând în cascadă dezechilibre economice prin aplicarea exhaustivă tuturor unităţilor economice şi distorsionarea majoră a principiului negocierii voluntare", a precizat premierul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro