Mergi la conţinutul principal

COD ROŞU la Judeţean, în urma unui cutremur de 7,5 grade

• lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila şi-au testat, ieri, cunoştinţele şi modul de operare în cazul unei tragedii, cum ar fi un cutremur cu magnitudinea de7,5 grade pe scara • scenariul a fost următorul: la Spitalul Judeţean, zeci de pacienţi au fost răniţi, după ce un plafon s-a prăbuşit, un incendiu a izbucnit pe acoperişul clădirii, iar aparatul de la radiologie s-a defectat, existând pericolul iradierii

 

Un cutremur cu magnitudinea 7,5 grade pe scara Richter produs în zona Vrancea, resimţit şi la Brăila, a făcut zeci de victime numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiu. Un tavan s-a prăbuşit peste persoanele care aşteptau să intre la consultaţii, centrala termică s-a defectat, existând riscul de explozie, iar în unitatea sanitară erau pacienţi nedeplasabili care trebuia evacuaţi în cel mai scurt timp. Personalul medical a apelat imediat numărul de urgenţă 112 şi a cerut ajutor. În scurt timp, a fost activat planul roşu de intervenţie la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea Brăila”, dar şi cod alb la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Curtea unităţii sanitare s-a umplut de pompieri, poliţişti, jandarmi, militari ai Garnizoanei, medici ambulanţieri, voluntari de la “Crucea Roşie”.

Pe timpul operaţiunilor de căutare-salvare, evacuare şi acordare a primului ajutor persoanelor prinse sub dărâmături, comandantul intervenţiei de la ISU a fost anunţat despre o avarie la aparatul “Eltex 400” folosit la secţia de radiologie, iar pacienţii, personalul medical, dar şi salvatorii erau în pericolul de a fi iradiaţi.

La scurt timp, un incendiu a izbucnit pe acoperişul spitalului, acolo unde se efectuau reparaţii de hidroizolaţie. După producerea cutremurului, lucrătorii s-au speriat şi au părăsit terasa, lăsând nesupravegheate mijloacele specifice pentru executarea lucrării, adică butelia şi arzătorul, fapt care a dus la aprinderea unui incendiu. A ars hidroizolaţia pe o suprafaţă de 80 mp şi materiale bituminoase care au degajat fum dens şi gaze toxice fierbinţi. Din cauza prăbuşirii unor elemente de construcţii, doi lucrători au fost surprinşi pe acoperiş.

Din fericire, a fost vorba despre un exerciţiu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila, totul finalizându-se cu calificativul “Foarte bine”.

În cadrul exerciţiului, s-au urmărit mai multe aspecte. Printre acestea, s-au numărat perfecţionarea capacităţii de interoperabilitate în sistem integrat şi antrenarea structurilor de intervenţie în vederea gestionării unor situaţii de urgenţă cu un grad ridicat de complexitate, perfecţionarea pregătirii personalului, atât de conducere cât şi de execuţie, pentru cunoaşterea şi aplicarea concepţiei de acţiune în vederea gestionării unor situaţii cu un grad ridicat de complexitate şi de lungă durată, verificarea modului de realizare a fluxului informaţional pentru gestionarea situaţiilor create şi menţinerea cooperării între componentele sistemului integrat. De asemenea, au mai fost urmărite pregătirea psihologică a personalului de intervenţie şi a populaţiei, realizarea unei informări complete a populaţie cu privire la comportamentul în cazul producerii unor astfel de tragedii, stimularea voluntariatului în astfel de situaţii şi sublinierea importanţei solidarităţii umane în cazul producerii unor astfel de evenimente.

“La exerciţiu au participat: membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, comanda inspectoratului, grupa operativă, patru echipaje de intervenţie-stingere, două echipaje de descarcerare, patru echipaje SMURD, trei echipaje de căutare-salvare, echipajul de cercetare CBRN şi echpa de voluntari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila, un echipaj cu o autospecială de transport personal şi victime multiple din cadrul ISU “Gl. Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi, un echipaj din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, două echipaje din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, doi medici şi patru asistenţi medicali din cadrul UPU, două echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, un echipaj din cadrul Garnizoanei Brăila şi o grupă de voluntari din cadrul Filialei de Cruce Roşie Brăila”, se precizează în comunicatul emis de ISU Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro