• ieri, în toate spitalele din ţară, inclusiv din Brăila, membrii Federaţiei Sanitas au declanşat grevă generală pe perioadă nedeterminată • pe perioada grevei, o treime din angajaţii spitalelor din Brăila asigură continuitatea actului medical • partea de urgenţe funcţionează în mod normal • greva va continua până la soluţionarea revendicărilor membrilor “Sanitas”
Medicii, asistenţii şi celelalte categorii de personal din spitalele brăilene au intrat, ieri, în grevă generală pe perioadă nedeterminată, după ce nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile centrale în privinţa revendicărilor legate de legea salarizării.
Greva generală a fost anunţată încă de acum o lună, atunci când membrii “Sanitas” au anunţat şi calendarul protestelor. Acţiunile au început pe 12 octombrie, cu o grevă japoneză. Pe 19 octombrie a urmat o grevă de avertisment, în cadrul căreia cadrele medicale au suspendat activitatea timp de două ore.
“Protestăm pentru modificarea ordonanţei prin care câteva categorii sociale care lucrează alături de noi nu au fost incluse: personalul TESA, colegii din DSP-uri şi unităţile şcolare. Mai facem grevă pentru calcularea sporurilor la nivelul salariului din 2016, pentru că la ora actuală este calculat la nivelul salariului din 2009. O altă revendicare este finanţarea sistemului de sănătate cu 6% din PIB, pentru diminuarea diferenţelor pentru cei cu studii postliceale şi cei cu studii superioare, pentru diminuarea diferenţelor dintre spitalele clinice şi neclinice. O treime din activitate este asigurată în continuare. Urgenţele sunt asigurate fără oprelişti din partea noastra, iar treimea îşi face treaba în continuare pentru pacienţii care sunt deja internaţi”, ne-a declarat Teodora Laura Himer, lider de sindicat al Spitalului Judeţean Brăila, corp B.
“Greva generală este în toată ţară, pentru că în sistemul sanitar s-au cerut revendicări favorabile atât nouă, cât şi pacienţilor şi aceste revendicări nu au fost rezolvate. Dimpotrivă, prin ordonanţa 20/2016 prin care noi am cerut o rezolvare a inechităţilor, a rămas o categorie mare de salariaţi care nu a primit nicio soluţie, cum sunt TESA, cei de la grădiniţe, şcoli şi asistenţă socială. E vorba de legea salarizării în sistemul sanitar, care ar rezolva foarte multe probleme şi nici măcar nu a fost pusă în discuţie, plus condiţiile de muncă din spitale şi unităţi sanitare în general, care prin rezolvare aduc beneficii pacienţilor. La Spitalul Judeţean Brăila toţi membrii de sindicat, chiar şi nemembrii, sunt alături de noi, avem comitete de grevă care blochează toate intrările în unitate şi prin rotaţie venim şi asigurăm pază. Se asigură urgenţele. La Spitalul Judeţean suntem în jur de 1.200 în grevă din totalul de 2.000 de angajaţi”, a afirmat Vasilică Badiu, lider de sindicat Spitalul Judeţean, corp A.
Cum s-a desfăşurat prima zi de grevă
Greva a început la ora 8.00 şi s-a desfăşurat în toate spitalele din Brăila, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul Orăşenesc Făurei şi Spitalul Ianca. Angajaţii din unităţile amintite au fost prezenţi la lucru ca în orice altă zi, dar nu au lucrat ci au protestat. Conform legii, spitalele au funcţionat cu o treime din personal, cu excepţia UPU. Pe celelalte secţii, pacienţii au fost ierarhizaţi în funcţie de gravitatea cazurilor, iar cei care nu reprezentau urgenţe au fost rugaţi să revină într-o altă zi pentru a fi văzuţi de un medic.
De asemenea, intrările în spital au fost blocate, deoarece, fiind grevă, nu s-au internat decât urgenţele. Rudele pacienţilor care sunt deja internaţi au putut inta în spital doar în timpul programului de vizite.
“Spitalul Judeţean a încheiat un protocol de grevă cu Sanitas. Partenerii sociali, SJU Brăila şi Sanitas, recunosc dreptul salariaţilor din SJU Brăila de a participa la grevă, dar au convenit ca o treime din angajaţii din ambulatoriu, secţii şi TESA să îşi desfăşoare activitatea. Precizăm că UPU funcţionează normal şi toate urgenţele sunt asigurate”, ne-a declarat dr. Alina Neacşu, director medical şi purtător de cuvânt SJU Brăila.
“La noi există solidaritatea sindicală. Oamenii au ecusoane, iar pacienţii nu au de suferit. Sindicaliştii îşi manifestă dorinţele într-un mod vizibil, dar fără să afecteze în vreun fel activitatea în legătură cu pacienţii şi fac tot posibilul să asigure calitatea actului medical”, ne-a spus Ştefan Sîmpetru, manager Spitalul de Pneumoftiziologie.
“Activitatea se desfăşoară în limitele legii, adică asigurăm urgenţa şi o treime din personal. Nu au fost probleme deosebite”, ne-a declarat Florentin Crăciun, managerul Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon”.
De asemenea, şi la spitalele din Ianca şi Făurei activitatea s-a desfăşurat cu o treime din personal.
La nivel naţional, aproximativ 80.000 de cadre medicale şi angajaţi TESA au intrat în grevă pe perioadă nedeterminată. Acţiunile de protest vor continua până la soluţionarea revendicărilor membrilor “Sanitas” şi anume: salarii mai mari pentru personalul TESA, personalul din unităţile de asistenţă socială, precum şi funcţionarii publici din cadrul DSP-urilor şi medicina şcolară, eliminarea diferenţelor salariale dintre unităţile clinice şi neclinice, precum şi dintre asistenţii cu studii postliceale şi cei cu studii superioare şi calcularea sporurilor şi a altor drepturi salariale la nivelul salariului de bază actual.