"Cod roşu" în farmacii şi spitale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Cod roşu" în farmacii şi spitale

Brăilenii riscă să nu mai găsească în farmacii sau în spitale medicamente, nici măcar cele necesare tratării unor afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate. Şi asta chiar de săptămâna viitoare, după cum au estimat unele dintre farmacii. Este efectul pe care îl are oprirea de către furnizori a aprovizionării farmaciilor şi spitalelor cu datorii mari. Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România a sistat livrările la aproape jumătate din spitalele şi farmaciile cu care avea contract, din cauza datoriilor mari acumulate şi a depăşirii termenului legal de plată. Distribuitorii au anunţat că au pus filtru la distribuţia medicamentelor, din cauza presiunilor producătorilor. Farmaciile care au datorii mai mari de 120-150 de zile nu mai primesc medicamente. La fel, spitalele care au datorii mai vechi de şase luni. În această situaţie se găseşte şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Deşi nu a fost notificat deocamdată de către distribuitorii de medicamente, potrivit informaţiilor furnizate de către directorul financiar contabil, Marian Bunea, spitalul achită în această perioadă datoriile aferente anului trecut, restanţele la medicamente fiind de 74 miliarde lei, la care se adaugă facturile din acest an, de 41 miliarde lei.

Blocaj în farmacii, în următoarele săptămâni

Unele dintre farmaciile brăilene au intrat deja în blocajul impus de anumiţi distribuitori, iar situaţia s-ar putea acutiza. Distribuitorii care s-au arătat până acum mai flexibili şi au acceptat termene de plată mai mari, nu vor mai putea acorda astfel de "păsuiri" multă vreme. "Şi eu sunt în blocaj de la unii distribuitori, pentru că am ajuns la termenele scadente, nu am bani de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Mult timp nu va mai dura, până ce toată lumea va intra în blocaj, probabil că vom mai rezista cel mult două săptămâni", ne-a declarat Profira Constantinoiu, dirigintele farmaciei "Iris". Cea mai mare parte a datoriilor se acumulează de la reţetele compensate şi gratuite, iar cei care au de suferit sunt beneficiarii acestora, pensionarii sau chiar bolnavi incluşi în programele naţionale, care nu mai pot găsi medicamentele necesare tratamentului. "Dramatică este situaţia bolnavilor de cancer, nevoiţi să alerge pe la farmaciile din oraş pentru a-şi procura medicamentele fără de care nu pot supravieţui. Medicamentele pentru programul naţional de oncologie nu sunt plătite de la începutul anului. Găsim medicamentele dacă suntem cu plata în termen, dar dacă distribuitorul e categoric, la datorii mai vechi de 120 de zile, întrerupe furnizarea. Nici pensionarii cu venituri de până la 600 de lei, care beneficiază de medicamente compensate în proporţie de 90%, nu sunt într-o situaţie mai bună, deoarece nici aceste medicamente nu sunt decontate. Nu ştiu de ce nu sunt bani la buget, pentru că noi, ca angajatori, ne plătim toate dările către stat", a adăugat Profira Constantinoiu. Nu toate farmaciile resimt la fel restricţiile distribuitorilor, unele reuşind să se încadreze în termenele de plată. "Este o mare problemă pentru farmaciile care au dat reţete compensate şi gratuite de pe lângă spitale, policlinici, cabinete. Farmaciile cu o desfacere medie se pot menţine în termenele de plată", ne-a declarat farmacistul Ion Bobaru, dirigintele farmaciei "Faltis".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro