Sectorul brăilean al Dunării intră în cod portocaliu de inundaţii începând de astăzi, vineri, 23 mai, iar avertizarea rămâne valabilă până pe 30 mai. Astfel, dacă ieri s-a consemnat o cotă de 589 cm, pentru data de miercuri, 28 mai, este prognozată o cotă de 635 cm, cu 25 cm sub cota de pericol.
Specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila dau asigurări că situaţia se află sub control, iar digurile vor face faţă viiturii. "În momentul de faţă, la un debit al Dunării de 11.880 metri cubi pe secundă, avem o gardă de cel puţin 2 metri, între nivelul apei şi coronamentul digurilor. Pentru ca apa să treacă peste coronament ar trebui ca fluviul să ajungă la un debit de peste 16.000 mc/s. Sperăm să nu se ajungă la un asemenea scenariu", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.
Turiac spune că angajaţii SGA monitorizează permanent starea digurilor, iar până în prezent nu au fost descoperite potenţiale probleme. Pentru orice eventualitate, însă, sunt pregătite stocuri de pământ, dacă va fi necesar să se facă supraînălţări în zona rampelor de trecere, unde s-au format denivelări. "Colaborăm foarte bine cu societatea «Agricost» (arendaşul terenului arabil din Insula Mare a Brăilei n.n.), care ne-a pus la dispoziţie utilaje şi forţă de muncă. Din păcate, nu aceeaşi implicare o avem şi din partea comunelor riverane Dunării, atât cele din IMB, cât şi cele de pe terasa Dunării. Primarii ar trebui să formeze grupe de localnici care să patruleze zi şi noapte pe diguri, pentru a se interveni imediat acolo unde s-ar depista o eventuală infiltraţie. Nu se întâmplă acest lucru la nicio comună, cu excepţia Chiscaniului, care chiar acţionează conform prevederilor legale din domeniu", ne-a spus directorul Turiac.
Comandament de urgenţă pentru monitorizarea Dunării
Primarul Aurel Simionescu s-a declarat pregătit să intervină în cazul unui pericol iminent în ceea ce priveşte fluviul Dunărea, arătându-se totuşi optimist, după ultimele date hidrologice. Concret, în cadrul unei conferinţe de presă, acesta a afirmat că s-au luat toate măsurile, precizând că astăzi se va constitui şi un comandament local pentru situaţii de urgenţă. "Deocamdată, situaţia este una mai bună, adică spre deosebire de zilele trecute, când prognoza ne dădea o cifră care ajungea spre 660, astăzi prognoza se duce undeva la 630. Adică este o scădere şi de cotă şi de debit şi sper nu sărim de 13.000 m3/s. Abia miercuri ar fi un debit de 13.060, spre deosebire de prognoza care o aveam ieri (n.r -miercuri) şi care ne dădea marţi o prognoză de 13.720 m3/s. În orice caz măsurile le-am luat, mâine (n.r - astăzi) vom face un comandament de urgenţă, pentru că vine weekendul şi este şi perioadă de alegeri. Vom finaliza astăzi sau mâine cel târziu şi acele tuburi care se pun pe malul Dunării, avem saci de nisip, folie la dispoziţie, avem făcut protocolul cu cei de la tabere, dacă este cazul, cu cei de la Braicar cu autobuzele, dacă o fi să-i transportăm pe oameni", a declarat primarul.