• conducătorii de autovehicule trebuie să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic
Având în vedere atenționarea meteo de cod galben valabilă inclusiv în județul Brăila, în perioada 27 ianuarie, ora 10:00 – 28 ianuarie, ora 22:00, de cantități însemnate de precipitații sub formă de ploaie și ninsoare, viscol și intensificări ale vântului, polițiștii brăileni au transmis, joi, o serie de recomandări în ceea ce priveste siguranța rutieră.
Conducătorii de autovehicule, trebuie să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.
Pentru un trafic rutier sigur, polițiștii rutieri vă recomandă:
- Înainte de a porni la drum, verificați dacă parbrizul, geamurile laterale și luneta vă asigură o vizibilitate foarte bună. Trebuie să aveți în bună stare de funcționare ștergătoarele și instalația de climatizare și dezaburire.
- Folosiți luminile de întâlnire permanent, și pe timpul zilei, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă.
- Echipați autovehiculele corespunzător sezonului rece, precum și în funcție de traseele pe care urmează să le parcurgeți. Nu uitați că distanța necesară pentru frânare în cazul în care anvelopa nu este corespunzătoare este simțitor mai mare, iar siguranța, atât a conducătorului cât și a celorlalți participanți la trafic, poate fi pusă în pericol!
- Adaptați viteza permanent la condițiile de drum. Circulați cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități, sau 50 km/h în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață, zăpadă bătătorită, mâzgă, piatră cubică umedă sau când vizibilitatea este sub 100 de metri în condiții de ceață, ninsori abundente.
- Păstrați distanța în mers, pentru a putea opri în condiții de siguranță!
- Nu vă angajați în efectuarea unor manevre riscante în trafic! Efectuați fiecare manevră numai după o temeinică asigurare! Nu vă angajați în depășiri fără a avea o bună vizibilitate!
- Evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosiți cu precădere frâna de motor!
- Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți! Nu folosiți telefonul sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceți.
Șoferii sunt sfătuți să manifeste atenție la pietoni și la alte categorii de participanți la trafic. Polițiștii recomandă pietonilor să-și sporească atenția, să evite pe cât posibil folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.
Când trebuie schimbate anvelopele de vară cu cele de iarnă
Polițiștii reamintesc faptul că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante, indiferent de data din calendar.
Conform art. 102 alin. (28) din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, ”conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate” se sancționează cu amendă în valoare de 9-20 puncte amendă (1 punct amendă este în valoare de 145 ron) și reținerea certificatului de înmatriculare al autoturismului!).