* Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00
Inspectorii de muncă brăileni au început de ieri controalele la principalii angajatori din municipiu şi judeţ, pentru a verifica dacă aceştia îşi protejează salariaţii pe timp de caniculă. Chiar dacă la Brăila, până ieri, nu erau îndeplinite condiţiile de temperaturi extreme (adică 3 zile consecutiv 37 grade Celsius sau corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel) companiile au de respectat o serie de obligaţii minimale faţă de muncitori. Domeniile de activitate unde inspectorii îşi concentrează controalele sunt: construcţii navale, industrie metalurgică, construcţii civile şi industriale, dar şi confecţii textile sau panificaţie şi patiserie. "Acţionăm în această perioadă cu 10 inspectori de muncă pentru a verifica în ce măsură angajatorii îşi protejează salariaţii pe perioada temperaturilor ridicate. Controalele vor continua pe tot parcursul acestei săptămâni, mai ales că prognozele meteo indică temperaturi frecvent peste 35 de grade Celsius şi indice temperatură-umiditate cu valori în zona de disconfort termic", ne-a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, Dumitru Văduva.
În situaţiile în care condiţiile de temperaturi extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin 2 zile consecutiv, angajatorii au obligaţia ca pentru ameliorarea condiţiilor de muncă să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice; să asigure ventilaţia la locurile de muncă; să permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite şi curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura apă minerală, echipament individual de protecţie şi duşuri.
Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii au obligaţia ca de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor să ia măsuri vizând reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru şi, în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.
Cod galben de caniculă de astăzi până vineri
Meteorologii au emis o atenţionare de cod galben de caniculă pentru toată ţara, valabilă de astăzi până vineri, când temperaturile vor ajunge până la 37 de grade în sud şi sud-est, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în mai multe zone. Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, "vremea călduroasă va persista în toată ţara. În cursul după-amiezelor va fi caniculă, frecvent se vor înregistra temperaturi maxime de 35 - 36 de grade, iar vineri valorile termice vor atinge local 37 de grade în sud şi sud-est". Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 pe arii extinse.
Recomandări pentru perioada călduroasă
Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri, răcoritoare, carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.