* magistrații Tribunalului Brăila au dat sentința față de 15 inculpați cercetați într-un dosar ce are ca obiect traficul de droguri de mare risc, respectiv cocaina, dar și cumpărarea și deținerea de droguri pentru consum propriu * patru dintre inculpați au primit pedepse cu închisoarea pentru trafic de droguri, ceilalți fiind condamnați pentru că și-au luat droguri pentru consum propriu * unii au scăpat cu pedepse cu suspendare, însă în cazul interlopului Marian Cristea, zis “Cioară”, după cum se arată pe site-ul instanței, judecătorii au dat o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu, cu executare în regim de detenție * sentința nu este definitivă
Consumul de cocaină și deținerea drogurilor de mare risc, pentru consumul propriu, l-au costat scump pe interlopul Marian Cristea, zis “Cioară”. Magistrații Tribunalului Brăila au dat sentința față de 15 inculpați cercetați într-un dosar ce are ca obiect traficul de droguri de mare risc, respectiv cocaină, dar și cumpărarea și deținerea de droguri pentru consum propriu. Patru dintre inculpați au primit pedepse cu închisoare pentru trafic de droguri, ceilalți fiind condamnați pentru cumpărare și deținere de droguri. Unii au scăpat cu pedepse cu suspendare, însă în cazul interlopului Marian Cristea, zis “Cioară”, după cum se arată pe site-ul instanței, judecătorii au dat o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu, cu executare în regim de detenție. Oricum, pedeapsa aplicată în primă instanță nu este definitivă, în cauză inculpații formulând deja apel. Mai departe, dosarul va ajunge la Curtea de Apel Galați, unde se va da soluția finală.
Decizia Tribunalului Brăila: traficanții au primit în jur de 5 ani de închisoare
Prețul plătit de traficanții și consumatorii de droguri! La ședința din data de 30 iulie, judecătorii Tribunalului Brăila au dat condamnările pentru 15 inculpați acuzați de infracțiuni cu droguri. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței la data de 28 aprilie 2020, asta după ce procurorii DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) au dispus trimiterea în judecată a inculpaților.
După cum se arată în sentința postată pe site-ul instanței, judecătorii l-au condamnat pe inculpatul Gheorghe Marian la pedeapsa principală de 4 ani și 6 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, faptă săvârșită în perioada noiembrie 2018 – iulie 2019. S-a dedus durata reținerii, durata arestării preventive și durata arestului la domiciliu din data de 22 octombrie 2019 la zi, fiind dispusă executarea efectivă în regim de detenție a pedepsei. La rândul său, inculpatul Dumitru Cosma Gabriel a primit pedeapsa de 5 ani și 6 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc. S-a dedus perioada arestului și s-a dispus executarea efectivă în regim de detenție a pedepsei.
Inculpatul Baciu Florin a primit pedeapsa de 4 ani și 6 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, faptă săvârșită în perioada iunie - octombrie 2019. Și în cazul acestuia s-a dispus executarea efectivă în regim de detenție. Inculpatul Decu Ionuț a primit pedeapsa principală de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată, faptă săvârșită în perioada august - septembrie 2019, cu executarea efectivă în regim de detenție.
Închisoare cu suspendare pentru 8 inculpați. Trei mai ghinioniști, printre care și “Cioară”
Judecătorii Tribunalului Brăila au dat și pedepse cu suspendare față de opt inculpați, însă Marian Cristea și alți doi inculpați au de executat pedepsele tot în regim de detenție. Instanța l-a condamnat pe inculpatul Abdelty Essama la o pedeapsă principală de 10 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, în formă continuată, faptă săvârșită în perioada ianuarie - septembrie 2019. S-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Inculpatul Gorgovan Aurelian a primit o pedeapsă de 8 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, faptă săvârșită în perioada iunie - septembrie 2019, tot cu suspendarea executării pedepsei. La rândul său, inculpatul Stan Cristian Gică a fost condamnat la o pedeapsă de 8 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, faptă săvârșită în perioada iunie - august 2019. Și în cazul lui s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Inculpatul Belivacă Sorin a primit o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, faptă săvârșită în perioada ianuarie - iulie 2019. Judecătorii au dispus executarea efectivă în regim de detenție a pedepsei aplicate. “Condamnă pe inculpatul Cristea Marian la o pedeapsă principală de 1 an și 4 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, faptă săvârșită în perioada mai - august 2019. Dispune executarea efectivă în regim de detenție a pedepsei aplicate”, se mai arată în soluția instanței din data de 30 iulie.
Un alt inculpat, Moldoveanu Florin Daniel, a fost condamnat la 1 an și 2 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, faptă săvârșită în perioada aprilie – iulie 2019. Inculpatul va executa o pedeapsă principală rezultantă de 1 an, 2 luni și 226 zile închisoare (n.r. - rest dintr-o pedeapsă anterioară). În cazul său s-a dispus executarea efectivă în regim de detenție a pedepsei.
În listă mai sunt alți 5 inculpați, condamnați la pedepse cu închisoarea, însă cu suspendare sub supraveghere. Inculpatul Mihăilă Petrică Remus a primit o pedeapsă de 6 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, faptă săvârșită în perioada ianuarie - mai 2019, cu suspendarea executării pedepsei. Inculpatul Nițu Nicolae a primit 6 luni închisoare, inculpatul Alhussin Ahmad are o pedeapsă de 8 luni închisoare, inculpatul Dima Sorin Daniel are pedeapsa de 6 luni închisoare, iar inculpatul Albu George Claudiu are o pedeapsă de 4 luni închisoare, toți fiind condamnați cu suspendare pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, fapte din 2019.
Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a celor 15 inculpați, rechizitoriul anonimizat fiind transmis jurnaliștilor. Inculpații judecați pentru trafic de droguri apar în dosarul înregistrat pe rolul instanței, numele acestora fiind prezentate pe site. Astfel, în dosarul înregistrat la Tribunalul Brăila, la data de 28 aprilie, inculpații sunt următorii: 1. Gheorghe Marian - zis “GRUIA”; 2. Dumitru Cosma Gabriel- zis „Grasu”; 3. Baciu Florin - zis „FIFI”; 4. Decu Ionuț; 5. Abdelaty Essam; 6. Gorgovan Aurelian - zis “Rățoi”; 7. Stan Cristian Gică - zis “MOXU”; 8. Belivacă Sorin; 9. Cristea Marian zis “CIOARĂ”; 10. Mihăilă Petrică Remus; 11. Moldoveanu Florin Daniel 12. Nițu Nicolae zis “NENEI”; 13. Alhussin Ahmad; 14. Dima Sorin Daniel zis “ȘTIRBU”; 15. Albu George Claudiu zis “HA”.
Inculpații din acest dosar vindeau cocaină în Brăila și Galați, ancheta care a fost una de amploare fiind demarată încă din anul 2018, de către procurorii gălățeni.
Acuzațiile procurorilor DIICOT
După cum v-am informat, în comunicatul transmis de DIICOT se preciza faptul că s-au efectuat cercetări față de 15 inculpați: G.M., D.C.G., B.F., D.I., A.E., G.A., S.C.G., B.S., C.M. (Cristea Marian – n.r.), M.P.R., M.F.D., N.N., A.A., D.S.D. și A.G.C. În cadrul dosarului penal înregistrat, în aprilie 2020, pe rolul Tribunalului Brăila, prin ordonanța din data de 22 noiembrie 2018 a DIICOT - Serviciul Teritorial Galați s-a dispus începerea urmăririi penale “in rem” în prezenta cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de mare risc. La data de 20 noiembrie 2018, lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un tânăr din Brăila, cunoscut sub apelativul „G.” – identificat în persoana inculpatului G.M. (Gheorghe Marian – n.r.), comercializează droguri de mare risc, respectiv cocaină, persoanelor interesate de pe raza municipiilor Brăila și Galați, la prețul de 100 de euro gramul.
După câteva luni, DIICOT - Serviciul Teritorial Galați a dispus extinderea urmăririi penale în prezenta cauză sub aspectul săvârșirii infracțiunii procurare/cumpărare și deținere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu. S-a dispus introducerea în cauză a investigatorului acoperit și a colaboratorului acoperit care au fost autorizați pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 noiembrie 2018 și până la data de 20 ianuarie 2019, săprocure droguri de mare risc de la tânărul neidentificat cunoscut sub apelativul „G.” - identificat în persoana inculpatului G.M. , și complicii acestuia, aflați în anturajul său. „Acționând în baza ordonanței, în data de 22.11.2018, în jurul orei 22.30, colaboratorul sub acoperire s-a întâlnit cu tânărul cunoscut sub apelativul „G.” pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Brăila și a cumpărat de la acesta o doză ambalată în folie din plastic de culoare albastră, ce conținea o substanță pulverulentă de culoare albă, cu suma de 500 de lei. Inculpatul G.M. i-a precizat colaboratorului faptul că deține o cantitate importantă de cocaină pe care dorește s-o comercializeze și că îl poate contacta oricând pentru realizarea unor tranzacții, cu precizarea ca discuțiile telefonice să fie codate, fără a se face referire la cantități și sume de bani, pentru a nu atrage atenția organelor de poliție. Substanța procurată de colaboratorul investigatorului a fost supusă unei testări preliminare, reacționând pozitiv pentru cocaină”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT.
În urma anchetei, procurorii DIICOT au stabilit că inculpatul G.M. este locuitor al municipiului Brăila și nu are nicio ocupație legală, obținând mijloacele de existență prin derularea de activități de trafic de droguri de mare risc, respectiv cocaină, pe care o comercializează persoanelor interesate. „Inculpatul a fost inițial consumator al acestui tip de droguri, împrejurări în care a intrat în cercurile frecventate de dealerii și consumatorii de cocaină din municipiul Brăila, făcându-și numeroase cunoștințe și realizând gradul de profitabilitate al unei “afaceri” derulate în acest domeniu. Pe acest fond, în toamna anului 2018, inculpatul G.M. a făcut trecerea de la consumul de cocaină către distribuția acestui tip de droguri, în cadrul cercurilor de apropiați, dezvoltând un cerc foarte numeros de clienți pentru cantitățile de cocaină pe care le comercializa, de peste 40 de persoane. În activitatea infracțională, inculpatul a abordat un mod de operare foarte prudent, bazat pe o serie de măsuri de siguranță concepute a asigura clandestinitatea operațiunilor cu droguri. (...)”, au stabilit anchetatorii DIICOT.
Potrivit rechizitoriului transmis de DIICOT, un consumator frecvent al drogurilor de mare risc distribuite de inculpatul G.M. a fost și inculpatul – consumator C.M. (n.r. - Cristea Marian), locuitor al municipiului Brăila și care nu are nicio ocupație legală. “Inculpatul are un trecut infracțional bogat, fiind condamnat anterior pentru comiterea mai multor infracțiuni de tâlhărie, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, vătămare corporală gravă și uz de fals . Inculpatul - consumator era unul dintre apropiații inculpatului G.M., de la care a început să achiziționeze cocaină, în primăvara anului 2019, aproximativ o dată pe săptămână, la prețul de 100 de euro per gram. Tranzacțiile erau convenite în cadrul unor convorbiri telefonice derulate într-un limbaj banal și codificat (...)”, au stabilit anchetatorii.