Mergi la conţinutul principal

Coaliţia PSD - PDL vrea ca Ministerul Economiei să preia CET-urile

De altfel, încă din vara trecută, democrat-liberalul Adriean Videanu, ministrul Economiei, a lansat aceeaşi idee ca soluţie viabilă pentru asigurarea agentului termic în sistem centralizat. Contactat de reporterii "Obiectiv", directorul general al "CET" Brăila, Ionel Pătraşcu, a explicat că, exclusă din sfera politicului, ideea este într-adevăr o soluţie foarte bună întrucât toate "CET"-urile rămase funcţionale în ţară sunt depăşite fizic şi moral. "Majoritatea acestor centrale au fost proiectate şi dimensionate pentru a asigura energie electrică unor platforme industriale în perioada de dezvoltare a economiei centralizate, în timp ce energia termică excedentă era furnizată sistemului de termoficare din oraşe. Tehnologia de care aceste centrale dispun este din anii '60, iar modernizarea trebuie gândită şi dimensionată la nevoia actuală de consum a populaţiei, întrucât în cele mai multe cazuri platformele industriale nu mai există, aşa cum este şi cazul nostru. Ar trebui stabilită o strategie naţională legată de acest subiect şi aplicată cât mai repede întrucât autorizaţiile de mediu revizuite pentru CET-uri expiră în 2012, odată cu înăsprirea condiţiilor în care aceste instalaţii mai pot funcţiona corelat cu protecţia mediului", a spus Pătraşcu, adăugând că o posibilă sursă de finanţare ar fi valorificarea certificatelor verzi neconsumate de ţara noastră, precum şi atragerea de fonduri structurale din partea UE.

De menţionat este că, la nivel naţional, mai sunt funcţionale 10 CET-uri care asigură energie termică în sistem centralizat unui număr de peste 100.000 de orăşeni. În cazul Brăilei, la "CET" au fost efectuate o mare parte din investiţiile pe reţeaua secundară de termoficare, context în care s-ar impune doar retehnologizarea sursei de producere a energiei termice precum şi a transportului acesteia către populaţie. "CET" Brăila a încheiat primul semestru al acestui an cu o pierdere de 3,7 milioane lei, de aproape două ori mai mică decât cea înregistrată în perioada similară din 2008, după o pierdere anuală de 22,5 milioane lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro