Mergi la conţinutul principal

Coadă la patiseriile din Brăila, de Ziua Sfinților 40 de Mucenici

* încă de azi-noapte, brutarii și patiserii au trudit umăr la umăr, ca să coacă sute și mii de „Mucenici”, produsul ornat cu nucă și zahăr din belșug * brăilenii au stat la cozi dis-de-dimineață și au dat de pomană „Mucenici” rudelor și celor sărmani, pentru pomenirea celor răposați * obiceiul s-a statornicit la noi în amintirea martiriului Sfinților 40 de Mucenici, ostași creștini din armata romană, uciși la ordinul împăratului Licinius

 

 

 

 

Cozi interminabile la patiseriile din tot municipiul Brăila, în marea sărbătoare a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, celebrați astăzi de Biserica Ortodoxă.

Brăilenii s-au așezat la coadă la „Mucenici” de la primele ore ale dimineții, au dat de pomană și au aprins lumânări la mormintele celor răposați, iar mirosul celebrului produs, abia scos din cuptor, ornat cu nucă și zahăr din belșug, a umplut văzduhul. „Am copt „Mucenici” încă de azi-noapte, de la ora 2.00, ca să onorăm comenzile, iar acum vindem produsul pentru clienții care s-au așezat la coadă. În fiecare an, producem câteva mii de „Mucenici” și abia dacă facem față. Am copt „Mucenici” și ieri și cererea a fost la fel de mare”, ne-a declarat unul dintre patiserii aflați „la datorie”, în ziua Sfinților 40 de Mucenici, numită de unii, mai în glumă, mai în serios, „ziua bărbatului”.

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei sunt sărbătoriți în fiecare an, pe data de 9 martie. Potrivit site-ului crestinortodox.ro, acești martiri au trăit pe vremea împăratului roman Licinius (308-324 d. H.), prigonitorul creștinilor. Sfinții 40 de Mucenici erau ostași creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata, încartiruită în Armenia. Ostașii nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni creștinați.

Aflând despre credința lor, guvernatorul roman al Armeniei, Agricola, i-a silit să-l renege pe Hristos și să se închine zeilor. Deoarece au refuzat, au fost întemnițați timp de opt zile și loviți cu pietre. După aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețarea lor în lacul Sevastiei. La miezul nopții, unul dintre cei 40 de mucenici, nemaiputând suporta frigul, a ieșit din apa înghețată și a intrat în baia caldă, pregătită pentru cei ce slujeau idolilor, însă a murit pe loc. Cei rămași să îndure gerul au început să se roage: „Ajută-ne Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ușurează-ne sarcina și alină iuțimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, ca să nu ne rușinăm și să cunoască toți că ne-am mântuit strigând către Tine”. În urma acestei rugăciuni rostite din inimă, s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât deasupra mucenicilor. Unul dintre soldații de pază, uimit, s-a aruncat în apă, mărturisind că și el este creștin și luând astfel locul celui ce se lepădase de Hristos.

Pentru că, a doua zi, creștinii au fost scoși vii din lac, comandanții legiunii au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocanele și astfel au trecut la cele veșnice. Trupurile lor au fost puse într-un car, ca să fie arse și apoi aruncate în lac. Se spune că numai Meliton, un tânăr soldat, a supraviețuit torturii. Pentru că încă mai respira, soldații nu l-au pus în car. Atunci mama sa, știind că cei 39 de confrați aveau pregătită împărăția cerurilor, și-a luat fiul în brațe și a mers ca să-l pună în car, alături de martiri. Meliton moare în brațele mamei sale.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei s-a suprapus, în mod fericit, cu începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, „Mucenicii” sau „Măcinicii”. În credința populară, în ziua mucenicilor se încheie „zilele babelor”, lăsând loc „zilelor moșilor”. De aceea, în această zi se fac, în mod simbolic, ritualuri de alungare a gerului: lovirea pământului cu bâte sau maiuri sau jocul copiilor peste foc. În ziua de 9 martie, în toate comunitățile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat.

După ce plugul era trecut prin foc de către fierarul satului, era reparat, curățat și purificat. Între plugari se încheiau înțelegeri pentru întovărășire la arat, iar în dimineața acestei zile plugul era scos în fața casei. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară, presărat cu numeroase obiceiuri.

Părticele din moaștele Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei se află la Mănăstirea Antim, la Schitul Darvari, la Biserica Icoanei, la Biserica Mihai Vodă, la Biserica Dichiu de pe Strada Icoanei și la Biserica Sfântul Alexie, de pe Calea Șerban Vodă, toate din municipiul București.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro