Coșmarul fermierilor. Cine-i de vină | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Tudose arată cu degetul spre Comisia Europeană

Coșmarul fermierilor. Cine-i de vină

* europarlamentarul PSD Brăila, Mihai Tudose, a declarat recent că Guvernul României a procedat corect în negocierile purtate pentru a obține ajutoarele UE în agricultură, ca urmare a dereglărilor provocate în piața locală de tranzitul masiv al cerealelor din Ucraina * social-democratul a atras atenția că sumele alocate au fost extrem de mici din cauza unei estimări greșite a Comisiei Europene, dovadă că, mai nou, au apărut promisiuni despre reanalizarea situației * la rândul său, Sorin Moise, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, ne-a transmis un document din care reies pașii întreprinși de ministrul Petre Daea cu membrii Comisiei încă din septembrie 2022 * de cealaltă parte, liberalii, în frunte cu deputatul Alexandru Popa, îl consideră pe Daea drept principal vinovat pentru faptul că România a primit doar 10 milioane euro în urma negocierilor, față de Polonia și Bulgaria, care au obținut mai mult

 

 

 

 

Politicienii din Brăila încearcă să vină cu o explicație pentru situația gravă din agricultură, unde tranzitul de cereale din Ucraina a destabilizat puternic piața împingând spre faliment fermierii români. Așa cum am precizat și în alte ediții, în acest context, Uniunea Europeană a decis să acorde compensații financiare fermierilor din țările afectate, însă România a primit o sumă infimă de doar 10 milioane euro. Recent, trei asociații ale fermierilor din țara noastră (PRO AGRO, LAPAR și UNCSV) au atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă agricultorii, prin intermediul unei scrisori deschise, în care au apreciat că în realitate România ar avea nevoie de cel puțin 200 milioane euro pentru a face față situației și pentru a nu intra în faliment. Context în care și fermierii din Brăila au atras atenția că în prezent costurile de producție au crescut cu 40% în timp ce recolta a ajuns să fie vândută mai ieftin tot cu 40%.

Redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au luat legătura cu europarlamentarul Mihai Tudose pentru a vedea poziția acestuia în raport cu situația semnalată de fermieri. PSD-istul a apreciat că agricultorii români au tot dreptul să se plângă pentru nedreptatea ce le-a fost făcută, însă consideră că nu guvernanții din România au greșit. Potrivit lui Tudose de la nivelul Comisiei Europene s-a mers din start pe o strategie șubredă în privința acordării acestor compensații financiare. În primul rând, după cum a subliniat europarlamentarul, suma totală necesară pentru toate statele ce au înregistrat pierderi ca urmare a tranzitului cerealelor din Ucraina, a fost calculată la un nivel mult mai mic decât este în realitate.

În primul rând, este clar că măsura a venit ca urmare a ceea ce s-a întâmplat cu România și cu celelalte cinci țări care s-au solidarizat pe acest demers după criza care a început în Ucraina. Pentru că piața locală a fost invadată de produse din agricultură, din zona economică ucraineană. Și când s-a demonstrat că lucrurile țin prea mult, au început să apară și pagubele. Șase țări au generat acest demers. Și aici a intervenit Comisia. Iar prima gafă mare a fost alocarea a 60 milioane euro. Suma este infimă! România a pierdut până acum minim 170 milioane euro, dar din taxe vamale. Nu mai spun de pierderile suferite de agricultori! Deci deja Comisia s-a dus greșit pe panta aceasta. În al doilea rând, Comisia a stabilit niște criterii. Și aici, ca o paranteză, criteriile au fost contestate și verbal și în scris de către domnul ministru Daea, de către România, în momentul în care au fost afișate public. Printre criterii se număra și ideea de câtă producție ai pe stoc față de anul trecut, pe diverse sortimente, referințe, că e grâu, că e floarea soarelui și așa mai departe. Adică făcute de așa natură încât arbitrariul era la ordinea zilei. Că puteai să dai cât vrei, cui vrei, în funcție de acele criterii, care puteau fi interpretate. Mai ales în comparație cu anii trecuți, cât ai tu producție pe stoc. Păi, nu am producție pe stoc, fiindcă a fost un an greu și a trebuit să vând producția. Și am vândut-o în pierdere aproape, dar trebuia să mă refinanțez pentru noul an agricol. Nu! Contează ce ai pe stoc. Și din șase țări, trei nu au primit nimic. Și nu puteți să îmi spuneți că în trei țări limitrofe Ucrainei nu au suferit deloc agricultorii și au suferit doar cei din alte trei țări”, a declarat Tudose

Potrivit sursei citate, în Polonia vor avea loc alegeri în acest an, astfel că interesul Comisiei este acela ca Guvernul să fie câștigat de liberali, motiv pentru care a fost de acord să aloce jumătate din suma disponibilă.

Între Bulgaria și România era o paritate până când bulgarii au blocat șoselele. Și li s-a majorat suma. România a rămas în demersuri normale la cap, firești, dar protestând în scris, spunând că nu este ok ce se întâmplă. Atâta tot. În rest, România și-a făcut treaba”, a mai adăugat Tudose, arătându-se deranjat de toți cei care l-au scos țap ispășitor pe Daea.

Europarlamentarul a precizat că o dovadă pentru acuzațiile sale o reprezintă tocmai episodul urmat de intervenția Președintelui României Klaus Iohannis, care a semnalat în Consiliu că s-a procedat greșit față de țara noastră, iar membrii Comisiei au recunoscut că e posibil să fi greșit și au dat de înțeles că vor reanaliza situația.

Păi, dacă o făcuserăți bine de prima dată o țineați pe a voastră, că e bine! Nu? Evident că ținta cea mai la îndemână a fost în primă etapă ministrul Daea, care nu are nicio vină. Și în etapa următoare, Guvernul în ansamblul său, prim-ministrul și așa mai departe. Nu! Vina este efectiv a Comisiei care a făcut un mare fâs din acest ajutor. Eu înțeleg că situația va fi reanalizată, dar ajungem și la logica următoare: este nevoie de scandal, de blocat șoselele ca să ajungem la lumină cu voi?! Sau este suficient pur și simplu faptul că vă spunem că ați greșit și că nu e bine ce faceți? Ultima manifestare a Comisiei pe această temă a fost ieri (n.r. – joi, 23 martie) când au spus: «ne scuzați, am greșit o să mai reluăm calculele»! E un semnal. Dar repet, când faci ceva bine o ții pe a ta! «Domnule, am făcut bine». Acum spun că parcă totuși nu a fost bine. A fost greșeala lor, nicidecum a României, în general!”, a mai adăugat eurodeputatul.

Tudose a mai spus și că a ajuns să se îndoiască de bunele intenții ale Comisiei pe acest subiect.

Pot să înțeleg că e război. Pot să înțeleg că nu sunt bani și asta e viața! Lucrurile în război nu sunt drepte nici față de cei implicați direct, nici pentru ceilalți. Dar măcar poți să spui de la început: «nu am, asta este, e război, suferim cu toții»! Dar când vii și spui că ai făcut o estimare și că 50 și ceva spre 60 milioane euro e suficient, deja începi să îți pui semne de întrebare asupra bunelor intenții ale Comisiei. Că pare așa o bătaie de joc!”, a conchis Tudose.

 

Ce încercări a făcut Daea de a salva situația

La rândul său, PSD-istul brăilean Sorin Moise, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, ne-a transmis un material menit să lămurească exact care au fost pașii întreprinși de ministrul Petre Daea în tot acest context. Pe scurt, potrivit documentului, din 26 septembrie 2022 și până pe 20 martie 2023 au avut loc 16 întâlniri și dialoguri cu membrii Comisiei și alți factori decidenți pe această temă. Potrivit documentului, încă din 17 octombrie 2022 Ministrul Daea a prezentat în plenul Consiliului Agrifish situația pieței influențată deja de importul de produse din Ucraina. Iar dialogurile pe această temă au continuat și din partea celorlalte state afectate: Ungaria, Bulgaria, Polonia și Slovacia. Pe 14 martie a fost prima zi când s-au luat la cunoștință sumele propuse a fi acordare de Comisie către Polonia, Bulgaria și România. Au urmat convorbiri cu europarlamentarii români pentru a sprijini demersul țării noastre în vederea alocării unui buget mai mare din fondul de rezervă de către Uniunea Europeană. Între 14 și 20 martie, potrivit reprezentanților ministerului, nu a avut loc nicio negociere între experții români și cei ai Comisiei Europene privind stabilirea sumelor ce se cuvin din fondul de rezervă al UE.

Prin proiectul de Regulament ce urmează a fi aprobat în 30 martie, România se regăsește cu o compensare de numai 10,05 milioane euro. Această sumă este total necorespunzătoare având în vedere că România, numai prin eliminarea taxei vamale cu Ucraina la cereale a pierdut și pierde lunar peste 16 milioane euro”, se arată în documentul transmis de Moise. „Personal consider ca Ministerul Agriculturii a pus la dispoziția CE toate datele solicitate cu privire la stocurile de cereale din România, cu cantitățile de cereale care au tranzitat și cu cele care au rămas în țară dar și datele legate de evoluția prețurilor la cereale de la momentul recoltării până la începutul acestui an. De precizat faptul că România prin ministrul Petre Daea a fost prima țară care în data de 26 septembrie 2022 a solicitat comisarului pentru Agricultură de la CE sprijin pentru fermierii români afectați de cerealele din Ucraina.
Modalitatea de acordare și principiile care au stat la baza acordării acestor despăgubiri a fost una total inechitabilă în ceea ce îi privește pe fermierii români!”,
ne-a declarat Moise.

 

Liderul PNL Brăila îl consideră pe ministrul Daea principalul vinovat

De cealaltă parte, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a transmis recent un comunicat de presă în care le-a dat dreptate fermierilor români care s-au declarat nemulțumiți de suma primită din partea UE. Acesta însă a afirmat că modul în care a negociat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la nivelul Comisiei Europene a condus la un asemenea rezultat nedorit, deoarece PSD-istul s-ar fi dovedit complet depășit la capitolul rezolvarea unei asemenea probleme.

Situația expusă de fermierii români este una delicată și nu este normal ca buna credință și solidaritatea cu fermierii ucraineni să se răsfrângă în mod negativ asupra agriculturii românești. Prin urmare, este de datoria statului român să se asigure că toți fermierii afectați de dereglările produse în piața locală de tranzitul cerealelor din Ucraina să fie compensați în mod just. Într-adevăr, este dezamăgitor că, în urma negocierilor de la nivelul Uniunii Europene, România va primi pentru aceste despăgubiri doar 10 milioane de euro, mult mai puțin decât cele 16 milioane primite de Bulgaria sau cele 30 de milioane primite de Polonia. Din acest motiv, Guvernul trebuie să identifice rapid și alte măsuri de sprijin pentru fermierii români, așa încât aceștia să nu fie puși în situația de a purta povara războiului din Ucraina într-un mod disproporționat față de agricultorii din alte state membre ale Uniunii Europene. Atrag din nou atenția, pentru a nu știu câta oară, că domnul ministru Petre Daea e depășit de problemele grave din agricultură”, a declarat Popa.

Parlamentarul a dorit să sublinieze că din punctul său de vedere ministrul Daea este direct răspunzător de rezultatul obținut în urma negocierilor, dar și pentru modul în care a permis ca această problemă să ia amploare pe teritoriul României.

O fi bun pentru cultură, fiindcă joacă un teatru ieftin pe câmp și prin canelele de irigații și dă replici absurde, care fac deliciul presei, dar este un dezastru pentru agricultură, când e vorba de o discuție serioasă despre problemele din domeniu și despre găsirea unor soluții. Domnul Daea e direct răspunzător pentru rezultatul negocierilor privind acordarea compensațiilor pentru agricultorii afectați de importurile de grâne din Ucraina. România a primit cea mai mică sumă din UE, 10 milioane de euro, în condițiile în care noi suntem cei mai afectați de importurile de cereale din Ucraina. Gândiți-vă la impactul financiar pe care l-a avut scăderea prețurilor la cereale asupra fermierilor care au depozitat cerealele an de an și care au crezut că pot câștiga un ban în plus prin depozitare. Anul acesta este unul sumbru, vedem că seceta continuă, prețurile inputurilor au fost foarte mari, iar prețurile cerealelor vor fi foarte mici”, a mai punctat liberalul.

Fiind la rândul său agricultor, Popa nu s-a ferit să aducă în prim-plan și alte nemulțumiri pe care le are față de Daea în ceea ce ține gestionarea acestui domeniu.

O altă problemă o reprezintă ecoschemele pe care le vom accesa la următoarea declarație APIA. Am semnale că sunt foarte mulți fermieri care se gândesc să renunțe la subvenții. Sunt condiții draconice, care au fost făcute de niște oameni care nu știu ce se întâmplă în teren. A lăsa pârloagă o suprafață care reprezintă 5% din teren nu e atât de simplu pe cât s-ar crede. Un inginer agronom înțelege că nu e vorba doar că pierdem prin faptul că nu cultivăm acea suprafață de 5%, dar este vorba și despre faptul că buruienile care vor crește pe aceasta se vor împrăștia în jur, pe întreaga solă Domnul Daea mi-ar fi putut fi bunic, el reprezintă o epocă ce s-a încheiat. Îl respect pentru vârsta sa, dar tocmai vârsta îl face potrivit pentru retragerea din activitate. Ca fermier, pot să spun că nu mă reprezintă domnul Daea, pentru că modul în care înțelege el agricultura este depășit. Și nu e doar părerea mea, ci și a altor fermieri cu care am discutat. Și mai este ceva: eu înțeleg că este o situație deosebită în Ucraina și este normal să fim alături de ucraineni, să-i susținem. Dar dacă am fi avut un ministru al Agriculturii care apără interesele fermierilor români, el ar fi luat niște măsuri care să protejeze și interesele acestora. Cerealele din Ucraina au umplut România, prețurile acestora sunt cu 30-40% mai ieftine decât prețurile care erau practicate de fermierii români. Sunt solidar cu Ucraina, înțeleg problemele ucrainenilor, dar parcă mai milă mi-e de ai mei, de români. Cui ajută faptul că în numele solidarității cu Ucraina vom ajunge să fie distruși fermierii români din punct de vedere financiar? Asta ne dorim?”, a conchis Popa.

Întrebat în legătură cu acest subiect și deputatul neafiliat politic (ex-PSD), membru al organizației PNL Brăila, George Adrian Paladi ne-a transmis un punct de vedere similar. Acesta însă nu l-a atacat pe Daea în mod direct, dar a apreciat că: ”Guvernul trebuie să identifice rapid și alte măsuri de sprijin pentru fermierii români, așa încât aceștia să nu fie puși în situația de a purta povara războiului din Ucraina într-un mod disproporționat față de agricultorii din alte state membre ale Uniunii Europene”. Precizăm că am încercat să luăm puncte de vedere și de la ceilalți parlamentari PSD, dar nu am primit niciun răspuns.

 

 

Ușoară schimbare de tactică din partea Comisiei Europene

Potrivit G4Media, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut că ajutorul acordat fermierilor români nu este suficient pentru a rezolva problema. Aceasta a anunțat, joia trecută, într-un discurs că ajutorul dat de UE fermierilor din România, Polonia și Bulgaria afectați de importurile de cereale ucrainene ieftine ”nu este suficient”.

Ca un prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgență. Dar acest lucru nu este suficient. Acest lucru a fost foarte clar în această seară. Prin urmare, sunt recunoscătoare României, care a depus o moțiune și care a sugerat să analizăm posibilitatea de a crește această sumă pentru fermierii din statele din prima linie”, a declarat Ursula von der Leyen, după prima sesiune a summitului liderilor UE, reuniți în Consiliul European, potrivit G4Media.

Reacția a venit la câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis a criticat, într-o conferință de presă la Bruxelles, modul în care Comisia Europeană a calculat despăgubirile pentru femieri, pe baza unor formule de calcul, fără niciun fel de negociere.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro