Mergi la conţinutul principal

Coşmarul aprecierii francului elveţian

Brăilenii creditaţi în franci eleveţieni stau cu sufletul la gură în aşteptarea unei reacţii din partea autorităţilor centrale privind cea mai arzătoare problemă de moment: creşterea cotaţiei monedei elveţiene şi automat a costurilor cu creditele în această valută. Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a afirmat că o soluţie pentru persoanele care au credite în franci ar fi extinderea prevederilor ordonanţei din 2014 privind restructurarea împrumuturilor, cunoscută şi drept "electorata", act normativ care nu a atras până acum interesul băncilor şi al debitorilor. Oficialul a explicat zilele acestea, după întâlnirea cu oficialii BNR de la banca centrală, că sunt 75.412 de persoane fizice care au credite în franci elveţieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. Nu a prezentat şi o situaţie defalcată pe judeţe, însă, dacă ne uităm în cea mai recentă analiză a Băncii Naţionale a României, aferentă lunii noiembrie 2014, putem vedea că totalul creditelor în valută contractate de persoane fizice şi juridice din judeţul nostru se ridică la 694,9 milioane lei, din care 86 milioane erau restante. În detaliu, creditele pentru o locuinţă, însumau în cazul populaţiei judeţului nostru peste 248 milioane lei, cu precizarea că o bună parte din aceste credite sunt contractate în franci elveţieni.
Revenind la declaraţia lui Vâlcov, ministrul a adăugat că discuţiile privind identificarea de soluţii după creşterea bruscă a francului elveţian vor continua.
Reamintim că Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanţă de urgenţă pentru restructurarea creditelor care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către bancă pentru o perioadă de doi ani. Una dintre condiţiile de eligibilitate era ca venitul persoanelor care solicită restructurarea să nu depăşească 2.200 lei brut pe lună. Ordonanţa s-a dovedit însă neatractivă, astfel că, potrivit unor surse din sistemul bancar, până la începutul acestui an nu au fost înregistrate solicitări pe baza textului de act normativ.
Cursul francului elveţian anunţat de BNR a crescut la 4,4228 lei/franc, şi a atins un nou maxim, iar ca o paranteză şi euro a urcat la 4,5095 lei, în timp ce dolarul a atins şi el un nou maxim, de 3,8863 lei. Drept urmare, românii care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, luând în calcul aprecierea masivă a monedei elveţiene din ultima perioadă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro