Brambureală la recensământ. Recenzorii vor trebui să reia vizitele la cetăţenii care nu şi-au declarat codul numeric personal (CNP), în momentul completării formularelor. Prefectura Brăila a anunţat, ieri, că toată lumea este obligată să îşi dea CNP-ul, pentru o mai bună identificare în bazele de date, aşa că, pentru cei care au trecut o dată prin procedura recensământului, istoria se va repeta, cel puţin în ceea ce priveşte formularul în care trebuie completat şi CNP-ul, formular care va fi refăcut. Pe de altă parte, aşa cum a precizat subprefectul Veronica Macri, dacă între timp nu aţi fost căutaţi de recenzor acasă şi nu aveţi numărul acestuia de telefon, puteţi face rost de el de la Camera 14 din Prefectură sau apelând, prin centrala telefonică a Prefecturii (0239-693957), camera respectivă.
Precizăm că la nivel naţional s-a produs un haos în ce priveşte completarea formularelor la capitolul "CNP" după ce, în mod eronat, în urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică (INS) a declarat public că românii nu sunt obligaţi să declare CNP-ul. Marţi, conducerea INS a dat publicităţii un comunicat în care se specifica faptul că purtătorul de cuvânt a greşit şi că declararea CNP-ului este obligatorie. Prea târziu, însă: numeroase formulare au fost completate incorect. Ieri, şeful INS a susţinut o conferinţă de presă pe această temă, precizând că purtătorul de cuvânt al insitutului a fost demis pentru gafa comisă. Tot ieri, şeful INS a subliniat că este obligatorie colectarea CNP-ului în procesul de recenzare, precum şi a datelor privind ocupaţia sau locul de muncă, cei care refuză să ofere informaţiile riscând amenzi consistente. În ceea ce îi priveşte pe recenzori, aceştia au obligaţia de a păstra confidenţialitatea datelor.
"Cei care nu au reuşit să se întâlnească cu recenzorul, fie pentru problema cu CNP-ul, fie că efectiv nu au fost de găsit acasă zilele astea, pot veni la Prefectură, la Camera 14, de unde vor obţine datele recenzorului, ca să îl sune şi să stabilească împreună o modalitate de rezolvare a problemei", a precizat Macri.
În altă ordine de idei, subprefectul a mai punctat că la nivel judeţean s-a emis un Ordin al Prefectului, prin care Poliţia şi Jandarmeria au fost împuternicite să constate contravenţii şi să aplice sancţiunile prevăzute în hotărârea de guvern privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor. "Toate persoanele, recenzori, cei care constată abateri şi consideră că există abateri de la modul de desfăşurare a activităţii de recenzare, sună la 112 şi, în mod operativ, echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei se deplasează la faţa locului. La nivel local, şi primarul municipiului a emis o dispoziţie în acest sens prin care împuterniceşte Poliţia Locală cu aceleaşi atribuţii. Deocamdată, nu au fost însă reclamaţii în acest sens", a explicat subprefectul.
Veronica Macri a mai declarat că probleme mai deosebite s-au înregistrat în zona Lacu Dulce, unde populaţia de etnie romă nu a agreat doi recenzori. Pentru a nu se ajunge la o situaţie mai gravă, recenzorii au fost imediat înlocuiţi, iar recensământul continuă în acest moment fără probleme.
Totodată, subprefectul a dat asigurări că, în ciuda zvonurilor din ţară că nu ar exista fonduri pentru plata recenzorilor, banii există, iar aceştia îşi vor primi sumele conforme muncii prestate, la sfârşitul recensământului. Facem precizarea că un recenzor simplu este plătit cu 50 de lei/zi şi că va presta aproximativ 15 zile, însă banii respectivi vor fi impozitaţi.
În ceea ce priveşte cifrele, datele centralizate la nivelul zilei de marţi arătau în felul următor: la nivelul judeţului, activitatea de recensământ se realizase în proporţie de 47,65%, în vreme ce în municipiu fuseseră recenzate 54,3% dintre locuinţe şi 49,07% dintre locuitori.
Formularele cu datele individuale vor fi distruse la un an după încheierea prelucrării datelor
Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), persoanele înregistrate trebuie să prezinte actul de identitate, certificatul de naştere în cazul minorilor, iar pentru persoanele de altă cetăţenie ori fără cetăţenie documente de trecere a frontierei sau documente eliberate de autorităţile române, care atestă dreptul de şedere pe teritoriul României. Reprezentanţii INS precizează că numele şi prenumele persoanelor nu sunt înregistrate în baza de date, recenzorii având obligaţia de a păstra confidenţialitatea datelor. Recenzorii care nu respectă această obligaţie riscă amenzi între 2.000 şi 5.000 lei, cu posibilitatea agravantă în cazul în care nerespectarea confidenţialităţii are aspecte penale. Informaţiile sunt utilizate în cadrul sistemului informatic statistic naţional, iar în programul din serverul INS nu există niciun fel de corespondenţă CNP - nume şi prenume. Formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor şi procedurilor legale, la un an după încheierea prelucrării datelor. După prelucrarea datelor, informaţiile colectate în cadrul recensământului vor fi utilizate pentru statisticile privind structura populaţiei pe ocupaţii şi grupe de ocupaţii, precum şi pe activităţi economice pentru diferite grupe de vârstă, sexe, medii de rezidenţă etc.