Clubul Orizont 64, organizator de mari turnee de șah | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Clubul Orizont 64, organizator de mari turnee de șah

* “Festivalul Șahului Brăilean”, “Căluțul de fildeșși “Trofeul Dunării de Jos” sunt turneele de referință * clubul brăilean de șah a organizat “Bătălia Marelui Maestru” * la toate au participat maeștri și mari maeștri internaționali din România

 

Clubul Orizont 64 Brăila este cel mai longeviv și titrat club de șah din Brăila și are statutul de club pepinieră pentru copii și juniori având în componență peste 200 de jucători legitimați. Acesta a fost fondat în urmă cu 26 de ani de un grup de 24 de iubitori ai sportului minții, însă singurul care se mai regăsește în prezent în structura conducerii este Ionel Balcan, vicepreședinte al grupării sportive brăilene, candidat-maestru în șah, arbitru, instructor și organizator de turnee, membru în comisia de competiții a Federației Române de Șah.

Încă de la înființarea sa, Orizont 64 a ieșit în evidență prin organizarea unor turnee de șah deosebite care au avut un impact extraordinar în dezvoltarea șahului brăilean. Începând cu anul 2001, clubul de șah brăilean a organizat o serie de turnee naționale și internaționale care s-au remarcat prin calitatea premiilor, a valorii participanților precum și pentru condițiile foarte bune de organizare.

“Perioada cea mai prolifică a fost între anii 2001 și 2014 când în susținerea activității clubului s-au implicat activ regretatul Viorel Balcan, care a fost și președintele de onoare al acestei structuri sportive și actualul europarlamentar Mihai Tudose, ambii jucători legitimați la Orizont 64. Din 1994 și până în prezent, clubul nostru a avut o colaborare excelentă cu Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Brăila, cu care a derulat foarte multe proiecte de anvergură în șahul brăilean”, ne-a explicat Ionel Balcan, vicepreședintele clubului Orizont 64.

Turneul cel mai valoros organizat de Orizont 64 a fost “Festivalul Șahului Brăilean” a cărui primă ediție s-a derulat în 2001, cu sprijinul fostului senator Viorel Balcan, decedat în urmă cu doi ani. La prima ediție a fost prezentă, la festivitatea de premiere, Margareta Juncu, mare maestră internațională, participantă la meciurile candidaților pentru titlul de campioană mondială.

Primele trei ediții au fost de șah clasic, iar între anii 2004-2008 turneele au fost de șah rapid. Prin această schimbare, “Festivalul Șahului Brăilean” a devenit mai spectaculos. Edițiile din 2009 până în 2012 au fost incluse în circuitul Grand-Prix pentru copii și juniori.

În anii 2001 și 2004 turneul a fost câștigat de Andrei Cioară (MI), apoi s-au impus Marius Manolache (2002 și 2003), Gabriel George Grigore (2005 și 2006), Marin Mihail (2007), Lucian Miron (2008), toți MMI. Turneele Grand Prix pentru juniori au fost câștigate de Ștefan Tomici (2009), Andrei Dolana (2010 și 2011), ambii maeștri FIDE, Ionuț Deaconu (2012) iar turneul de șah blitz din 2013 a fost câștigat de Victor Mocanu, Laurian Drăghici și Matei Tudose.

Cel mai puternic turneu a fost cel din 2008, care a reunit la start 135 de jucători din România, Bulgaria și Republica Moldova. Atunci printre participanți s-au regăsit și Ioan Cristian Chirilă, campionul mondial de șah juniori din 2007.

 

Prima ediție a turneului “Căluțul de fildeș“ s-a derulat în 2007

În 2007, clubul Orizont 64 a demarat un alt proiect pentru dezvoltarea șahului în Brăila și în țară. Din acest an a început “Căluțul de fildeș“ care a fost inclus ani de zile în circuitul Grand-Prix pentru copii și juniori și care a fost considerat mult timp un turneu fanion pentru șahul juvenil românesc. Majoritatea celor care s-au clasat între primii trei la “Căluțul de fildeș“ au ajuns campioni naționali, vicecampioni naționali. Turneul de la Brăila era organizat înaintea finalelor naționale pentru copii și juniori și era considerat un test excelent de pregătire. Printre laureații acestei competiții s-au regăsit Andrei Dolana, Ștefan Tomici, Răzvan Dicu, toți maeștri FIDE. Juniorii brăileni cu cele mai bune rezultate au fost Victor Mocanu, Gabriel Voicu, Ioana Ichim, Florin Rolea, Iulia Bogdan.

“În premieră au fost emise colițe și timbre filatelice cu siglele celor două competiții,care au fost omologate de către Asociația Filatelică “Dunărea de Jos” Brăila. La ambele competiții au fost acordate premii substanțiale în bani, obiecte, cupe, medalii și diplome, la majoritatea edițiilor fiind premiați toți participanții”, a explicat Ionel Balcan.

 

“Trofeul Dunării de Jos” a început în 2010

Un alt turneu de referință pentru șahul brăilean este “Trofeul Dunării de Jos” a cărui primă ediție a fost în anul 2010. Un concurs în care, în afară de distincțiile obișnuite, s-au oferit și două premii specifice orașului de la malul Dunării - doi pești pentru câștigătorii celor două turnee, de seniori respectiv, juniori. La prima ediție au participat 99 de șahiști la turneul de juniori și 63 la cel de seniori. Turneul de seniori a fost câștigat de brăileanul Ștefan Baciu, maestru FIDE, iar la cel de copii si juniori s-a impus Andrei Dolana, din București.

 

Orizont 64 a organizat “Bătălia Marelui Maestru”

Clubul brăilean de șah a organizat și “Bătălia Marelui Maestru”. Cu acest prilej șahiștii brăileni au avut ocazia să joace în compania unor valoroși șahiști români precum Margareta Juncu, Mihail Marin, Constantin Ionescu sau Grigore George Gabriel.

Șahul este cel mai complex joc din lume, care își merită aceste atribute, sport, artă și psihologie. Recomand tuturor să joace șah, pentru că este un sport minunat prin care fiecare jucător poate să ia ceea ce îi place: știința, partea frumoasă - arta sau partea psihologică, de cunoaștere a adversarului ori cea sportivă, de participare la competiții”, a mai spus Ionel Balcan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro