Clubul Colectiv: O durere naţională de durată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Clubul Colectiv: O durere naţională de durată

Ieri, bilanţul incendiului de la Clubul Colectiv, a ajuns la 32 de morţi. Alţi 90 de pacienţi din totalul de 137 de răniţi internaţi în spitalele din Bucureşti se aflau în stare gravă şi critică. Medicii refuză în continuare să facă pronosticuri, dar luptă pentru salvarea cât mai multor vieţi. Mai ales că multe dintre victime prezintă leziuni atipice, speciale, cauzate de amestecul de toxine inhalat în aerul din infernul de la Colectiv.

„O parte din mine a murit"

În acest context, Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, a postat un mesaj pe pagina de Facebook a avocatului său, Vlad Hosu, prin care transmite că a vrut să facă din acel local o poveste frumoasă, care s-a sfârşit însă printr-un coşmar, şi spune că regretă enorm ce s-a întâmplat vinerea trecută.
„Sunt împietrit de durerea din mine şi din jurul meu. Am pierdut colegi şi prieteni dragi în noaptea care ne-a îndoliat pe toţi. Alţii se zbat la margine de viaţă, pe paturi de spitale. Sunt cu ei, cu toţi, în gând, în fiecare clipă de acum şi până când voi închide ochii. Am vrut să fac din Colectiv o poveste frumoasă, pentru că am crezut mereu în pasiunea mea cea mai mare: muzica. Povestea s-a sfârşit printr-un coşmar. O parte din mine a murit pe 30 octombrie la Colectiv. Aş vrea să pot şterge lacrimile de pe obrajii celor care-i plâng pe cei care s-au dus. În schimb, nu pot decât să stau cu capul plecat în faţa judecăţii. Regret enorm tot ce s-a întâmplat", scrie Mincu, reţinut luni seara de procurorii Parchetului General, împreună cu ceilalţi doi acţionari ai clubului, Alin George Anastasescu şi Paul Gancea.

O imagine „apocaliptică"

Altă poveste este cea a sublocotenentui Roxana Vâlciu, unul dintre jandarmii care a fost de serviciu în noaptea de groază. „La câteva minute după ce s-a făcut apelul, şeful meu a intrat în direct pe staţie şi practic urla, ne implora să venim cu toţii aici. Erau oameni arşi, oameni morţi şi trebuia să îi scoatem. Am lăsat undeva maşina, pe o străduţă în apropiere, erau foarte multe ambulanţe, autospeciale de pompieri şi în acelaşi timp oameni care reuşiseră să se salveze. Însă se vedea că erau arşi şi ne implorau să chemăm cât mai multe ambulanţe, pentru că în interior mai sunt încă oameni", spune tânăra, în vârstă de 24 de ani.
Ea povesteşte că imaginea din faţa uşii de acces în club era „apocaliptică", iar singurul impuls pe care l-a simţit în acel moment a fost să îi ajute pe colegii ei, pompieri, poliţişti sau chiar pe oamenii simpli care scoteau răniţii şi îi transportau la ambulanţe. „Aş fi vrut să facem mai mult, însă erau oameni morţi, întinşi acolo, pe care nu aveam cum să îi mai aducem la viaţă. M-am gândit că poate aş fi putut fi şi eu acolo, pentru că majoritatea erau de vârsta mea. M-am gândit la părinţii lor, care ar fi putut să fie şi părinţii mei, şi, oarecum, neputinţa... pentru că nu puteam să îi ajutăm mai mult. Nu ştiu ce am fi putut face mai mult decât să îi luăm de acolo şi să îi ducem la ambulanţe, să facem ceva... Sper că şi contribuţia noastră, cât de mică, să fi salvat vieţi", spune tânăra.

S-a schimbat brusc legea

Pe acest fundal, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că, în ceea ce priveşte clubul Colectiv, acesta a fost declarat la primărie ca fiind un restaurant-bar de 80 de locuri pe scaune, motiv pentru care nu s-a mai solicitat documentaţie suplimentară de la Pompieri.
Între timp, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care permite ISU să închidă şi să sigilieze localurile în care se constată încălcări grave ale măsurilor de securitate la incendiu. „Asta înseamnă că cel care constată aceste încălcări grave trece inclusiv la închidere. (...) Pentru remediere se solicită ridicarea sigiliului temporar - să vină constructorii sau cine trebuie să facă lucrarea -, după care vin pompierii, constată şi din nou va putea să activeze după ce obţine autorizaţia nouă", a explicat Arafat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro