* și acest an școlar se va desfășura în condiții speciale având în vedere contextul epidemiologic, însă elevii pot veni fizic la școală până la o incidență de 6/1.000 locuitori * semestrul I se va întinde până la vacanța de iarnă (22 decembrie), iar anul școlar se va încheia pe 10 iunie 2022
Cu ghiozdănelul în spate, buchețelul de flori în mânuțe și cu măscuța pe gură, preșcolarii și elevii din municipiul și județul Brăila au pășit ieri pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor. Clopoțelul a sunat să vestească începutul unui nou an școlar, 2021-2022, un an în care se va desfășura tot în condiții speciale având în vedere contextul epidemiologic. Însă, spre deosebire de anul trecut, școlile au putut organiza festivități de deschidere în exterior, iar elevii, părinții, profesorii și diriginții au putut fi alături de ei în prima zi de școală “așa cum prevede tradiția”. Iar mesajele de bun venit au curs atât la evenimentele organizate de fiecare școală în parte, cât și în mediul online. O astfel de urare a venit și din partea inspectorului școlar general.
“Eu consider școala ca o călătorie, un urcuș pe munte, iar fiecare pisc urcat e o performanță. De aceea, le urez tuturor elevilor, părinților și profesorilor mult succes în această călătorie!”, a transmis prof. Cătălin Canciu, inspector școlar general.
De asemenea, și Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Brăila, prin echipa de conducere, a transmis un mesaj către toți elevii din municipiu și județ cu ocazia deschiderii noului an școlar.
“Porțile școlilor își redeschid brațele elevilor care calcă treptat către un nou capitol. În calitate de voce a elevilor, Consiliul Județean al Elevilor Brăila, compus din aceeași formulă - Elena Durbacă - președinte, Andreea Ciocan - vicepreședinte și Valentin Răducanu - secretar, urează succes tuturor elevilor mult succes în noul an școlar! Să aveți minți luminate, să fiți deschiși la nou și să aveți multă înțelepciune! De altfel, le reamintim colegilor noștri că suntem alături de ei pentru a le asigura suport, pentru a le asculta nevoile și necesitățile, cât și pentru a identifica și găsi soluții la problemele existente. Cei care vor să facă parte din echipa CJE Brăila și să se implice pentru a îmbunătăți viața elevilor sunt invitați să aplice pentru unul din posturile vacante: director departament PR și comunicare, director departament Cultură, educație și programe scolare și cei de director departament Avocatul elevului”, a transmis Elena Durbacă, președintele Consiliului Județean al Elevilor.
Trebuie precizat că, anul acesta, în toate unitățile de învățământ din Brăila învață 40.147 preșcolari și elevi.
Structura noului an școlar
Anul școlar 2021-2022 are 34 de săptămâni de cursuri și patru vacanțe. Cursurile au început ieri, 13 septembrie, iar ultima zi de școală va fi vineri, 11 iunie 2022. Primul semestru va fi mai scurt (13 septembrie-22 decembrie 2021), având doar 14 săptămâni, vacanța de iarnă fiind totodată și vacanța intersemestrială. Elevii din învățământul preșcolar și primar au o vacanță de o săptămână în perioada 25 – 31 octombrie 2021, în timp ce vacanța de iarnă este programată în perioada 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022. Al doilea semestru începe pe 10 ianuarie 2022 și se va încheia pe 10 iunie 2022, având 20 de săptămâni de cursuri. Vacanța de Paște va fi în perioada 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022. În ceea ce privește Programul “Școala Altfel”, acesta se va derula în perioada 8-14 aprilie. Spre deosebire de anul școlar precedent, anul acesta se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare. De asemenea, anul acesta școlar se vor susține și tezele semestriale, cu cel puțin trei săptămâni înainte de finalizarea semestrului.
Legat de examenele naționale, Bacalaureatul se va desfășura în luna iunie 2022. Pe 20 iunie 2022 va avea loc proba scrisă la limba și literatura română, pe 21 iunie 2022 proba obligatorie a profilului, iar pe 22 iunie 2022 proba la alegere a profilului și specializării. Evaluarea Națională este programată tot în luna iunie, pe 14 iunie 2022 urmând să aibă loc proba la limba română, iar pe 16 iunie proba la matematică.
Pentru elevii de clasa a XII-a cursurile se încheie pe 27 mai 2022, iar pentru cei de clasa a VIII-a pe 3 iunie 2022.
Toți elevii merg la școală până la o incidență de 6/1.000 locuitori
Reamintim că pentru anul acesta școlar au fost propuse două scenarii, calculate tot pe baza incidenței cumulate a cazurilor de Covid-19 la 1.000/locuitori, așa cum sunt ele prevăzute în ordinul comun al Ministerului Educației și Cercetării. Primul scenariu prevede că toți elevii din învățământul preuniversitar, adică preșcolarii, elevii din clasele primare, gimnaziale și de liceu, vor merge fizic la școală până la o incidență mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori. În al doilea scenariu, când rata este mai mare de 6/1.000 locuitori, rămân deschise doar căminele, grădinițele și clasele de învățământ special. Așadar, de la clasa I și până la a XII-a, toți elevii vor învăța online.
Atunci când un elev este depistat cu Covid-19, cursurile clasei se suspendă, iar activitatea didactică va continua în sistem online. În situația în care în acea sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul. Cursurile cu prezență fizică se vor relua începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora. Anul acesta există și o noutate, fiind vorba despre faptul că elevii vaccinați din clasele VII-XIII vaccinați pot continua să vină la cursurile cu prezență fizică, precum și elevii care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
Atunci când un caz de Covid-19 este depistat în rândul profesorilor sau în rândul angajaților școlii, cursurile la clasă sunt suspendate și vor continua în online. Se va face anchetă epidemiologică, se va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și se va decide dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la propunerea conducerii unității de învățământ cu avizul Inspectoratului Școlar și al DSP.
Mesajul Ministerului Educației la început de an școlar
Ieri, în prag de nou an școlar, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a transmis un mesaj celor 2,8 milioane de preșcolari și elevi care s-au întors în bănci.
“Dragi elevi, învățători, profesori, părinți și bunici, am traversat împreună un an școlar dificil și suntem la începutul unui nou an ce poate fi la fel de complicat. Vă asigur că voi fi alături de dumneavoastră, în efortul comun de a avea o educație de calitate, știindu-se deja că sunt promotorul fără rezerve al învățământului cu prezență fizică. Vă îndemn să luați toate măsurile necesare, astfel încât pandemia să nu ne aducă din nou în situația de a trece la cursuri online! Vă mulțumesc pentru că sunteți responsabili și hotărâți să avem cu adevărat români bine educați!”, a transmis Sorin Câmpeanu printr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Educației.