• vineri, elevii brăileni şi-au luat rămas bun de la colegi şi profesori • urmează o vacanţă de aproximativ trei luni, anul şcolar viitor urmând să înceapă pe 9 septembrie • în vreme ce colegii lor se pot bucura de vară, absolvenţii de gimnaziu şi liceu se pregătesc de examenele naţionale
Emoţii, zâmbete şi urări de rămas bun! Cam aşa am putea descrie atmosfera de vineri din şcolile din municipiul şi judeţul Brăila, ziua în care clopoţelul a sunat pentru ultima dată. După un an şcolar plin de suişuri şi coborâşuri, elevii şi-au luat la revedere de la colegi, învăţători, profesori sau diriginţi, urmând să se revadă după o vacanţă de vară de aproximativ trei luni. Şi spunem aproximativ trei luni pentru că anul şcolar viitor cursurile încep mai devreme.
Conform calendarului privind structura anului şcolar 2019-2020, aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, cursurile vor începe luni, 9 septembrie, şi sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni.
Structura anului şcolar cuprinde semestrul I (9 septembrie - 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie - 12 iunie 2020). Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020); vacanţa de primăvară (4 aprilie - 21 aprilie 2020); vacanţa de vară (13 iunie - data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 - 2021).
Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.
Absolvenţii de gimnaziu şi liceu se pregătesc de examene
În vreme ce colegii lor au liber la distracţie, pentru absolvenţii de clasa a VIII-a şi cei de clasa a XII-a greul abia acum începe.
Evaluarea Naţională va debuta pe 18 iunie cu proba scrisă la limba română, urmând ca pe 20 iunie elevii să susţină proba la matematică. Primele rezultate se vor afişa pe 25 iunie, iar rezultatele finale pe 29 iunie.
Reamintim că media generală obţinută în cadrul EN VIII are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.
În ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, va avea loc pe 1 iulie. Testarea continuă pe 3 iulie cu proba obligatorie a profilului şi specializării, iar pe 4 iulie este programată proba la alegere a profilului şi specializării. Absolvenţii de liceu vor afla primele rezultate pe 8 iulie, urmând ca după contestaţii, pe 13 iulie, să se afişeze notele finale.