Finanţele locale şi Garda Financiară Brăila l-au găsit în regulă pe Simion Cloşcă, în urma verificărilor având drept ţintă respectarea obligaţiilor fiscale ale acestuia pe sectorul de activitate privind proprietăţile din amplasamentul Piaţa Concordia. Zilele trecute, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Brăila a prezentat concluziile în urma controalelor încrucişate ce au vizat activitatea de închiriere a bunurilor imobiliare deţinute de Cloşcă în Concordia. Aşa cum am spus, în urma acestei acţiuni, "fotografia" realizată de inspectorii de la Finanţe şi comisarii Gărzii în urma verificărilor arată că Simion Cloşcă este un contribuabil model. Conducerea DGFP Brăila a explicat că verificările s-au realizat pe două planuri: pe de o parte comisarii Gărzii au verificat toţi agenţii comerciali care îşi desfăşoară activitatea pe proprietăţile lui Cloşcă în Piaţa Concordia, iar de cealaltă parte, inspectorii DGFP au făcut corelarea cu declaraţiile la Fisc ale contribuabilului persoană fizică Simion Cloşcă. "În urma verificărilor efectuate de colegii de la Garda Financiară a rezultat o situaţie pe care ulterior noi am confruntat-o cu informaţiile pe care le deţinem privind cedarea folosinţei bunurilor în baza contractelor de închiriere înregistrate de contribuabilul Simion Cloşcă la Administraţia Financiară. Informaţiile au coincis, ceea ce înseamnă că nu au fost descoperite elemente constitutive ale fraudei fiscale. De asemenea, obligaţiile fiscale rezultate din activitatea de cedare a folosinţei bunurilor au fost achitate de contribuabil", au explicat directorul executiv al DGFP Brăila Ilie Decă şi adjunctul acestuia, Cătălin Picuş, subliniind că nu pot fi date publicităţii informaţii legate de numărul de contracte de închiriere înregistrate la Fisc de Simion Cloşcă şi nici cuantumul sumelor percepute de proprietar în baza acestora întrucât aceste informaţii constituie secret fiscal. La rândul său, directorul Administraţiei Finanţelor Publice a Municipiului Brăila, Vasile Grosu, instituţie care îl are în evidenţă pe contribuabilul persoană fizică Simion Cloşcă, a mai adăugat că, de la data înregistrării primelor contracte de închiriere pe amplasamentul Pieţei Concordia numărul şi valoarea acestora au rămas constante şi au coincis cu etapele în care Cloşcă a intrat în posesia terenurilor, ceea ce, în opinia sa, constituie o dovadă în plus a corectitudinii lui Cloşcă în relaţia cu Fiscul.
Reamintim că într-un material realizat de reporterii "Obiectiv" au fost făcute estimări privind valorile încasate de Simion Cloşcă de pe urma terenurilor cumpărate de la revendicatorii de terenuri pe amplasamentul Piaţa Concordia, estimări care au indicat suma de aproximativ 5,5 miliarde de lei vechi. De asemenea, odată cu publicarea respectivei anchete, a fost lansată şi o provocare Fiscului de a verifica dacă omul de afaceri a plătit statului impozite şi taxe la nivelul sumelor încasate de la pieţari. Cele 5,5 miliarde de lei vechi reprezintă, de fapt, sume care ar fi trebuit să alimenteze bugetul local întrucât regula la vremea respectivă, când funcţiona fosta DAPT, era că o parte din încasările administraţiei pieţelor se constituie venituri locale. Cum s-a ajuns la această situaţie? Totul a plecat de la prima retrocedare a unui lot de 988 mp pe semnătura fostului primar Constantin Sever Cibu care, fără să fie obligat de vreo instanţă, a aprobat reîmproprietărirea familiilor care deţineau respectivele terenuri. În mod curios, iniţial, revendicatorii se mulţumeau şi cu despăgubirea în bani, însă brusc, pe parcursul procedurii, au schimbat macazul. Ulterior, în urma unui proces, municipalitatea a fost somată să retrocedeze o bucată de 235 mp. Toate aceste suprafeţe au ajuns, mai devreme sau mai târziu, în proprietatea controversatului Simion Cloşcă, iar acesta le-a închiriat mai departe pieţarilor din Concordia.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.