Mergi la conţinutul principal

CLM lucrează la un regulament pentru supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină

Consilierii municipali au aprobat, recent, o rectificare la proiectul privind taxele şi impozitele locale pe 2016, conform prevederilor noului Cod Fiscal. Hotărârea nu diferă foarte mult faţă de cea iniţială, din mai, prin care s-a stabilit că brăilenii vor avea de plătit cu 2% mai mult decât în acest an. Cu toate acestea, subiectul a stârnit şi de această dată nemulţumirea membrilor PNL din CLM Brăila. Liberalii Marian Fusea, Eduard Ciocan şi Florin Pricop au insistat, la fel ca la şedinţa din mai, că majorările de taxe sunt total nepotrivite în contextul trend-ului naţional de relaxare fiscală.
"Ştim că acest proiect a mai fost pe ordinea de zi şi că se actualizează acum conform noului Cod Fiscal aprobat de Guvern. Data trecută, când a fost pe ordinea de zi, eu m-am abţinut pentru că datele statistice erau incomplete, dar totuşi arătau că rata de inflaţie va fi foarte mică, în lunile de vară chiar negativă, adică dezinflaţie. Datele Comisiei Europene, Eurostatului şi INS-ului s-au actualizat şi arată că anul acesta se va termina cu inflaţie extraordinar de mică sau poate negativă. Consider inoportună mărirea taxelor locale, chiar şi cu cuantumul inflaţiei de anul trecut, din cauza stării de pauperizare a populaţiei şi, de asemenea, consider cinică modificarea şi creşterea taxelor locale, având în vedere că este unica oportunitate de a face acest lucru pentru că anul viitor nu se mai poate face din cauza inflaţiei foarte scăzute, drept urmare eu voi vota «împotrivă»", a punctat Marian Fusea. Primarul Aurel Simionescu a ţinut să precizeze că nu este vorba despre niciun fel de mărire de taxe, ci doar o adaptare a proiectului la noul Cod Fiscal. "Proiectul pe care îl avem este identic cu cel pe care l-am votat în mai, ca şi cuantum al taxelor. Am făcut şi acel demers către Ministerul de Finanţe, despre care s-a vorbit data trecută, în sensul că anumite taxe cum sunt cele pentru permisul de vânătoare sunt mai mici decât sumele care se solicită pentru cartea de identitate. Sper să avem şi un răspuns favorabil. Repet, ceea ce vă propunem nu are alte dimensiuni, taxele sunt identice cu cele pe care noi le-am aprobat în luna mai sau iunie", a replicat Simionescu. Intervenţia nu i-a calmat însă pe liberali, care au continuat să susţină că nu sunt de acord cu niciun fel de mărire a taxelor, chiar dacă este vorba despre o hotărâre mai veche.

Supraimpozitarea clădirilor neîntreţinute cu până la 500%, un alt subiect pe agenda consilierilor

La acelaşi punct, Dan Păun, din partea ALDE, a ţinut să îşi manifeste nelămurirea în privinţa faptului că prevederea noului Cod Fiscal, conform căreia consiliile locale pot impune un impozit de până la 500% pentru clădirile lăsate de izbelişte nu se regăseşte în proiectul de hotărâre supus dezbaterii. Primarul Aurel Simionescu a subliniat că este nevoie de un regulament care să stabilească cu exactitate criteriile unei analize a stării imobilelor aflate în această situaţie. Contactat, ieri, de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", Simionescu a afirmat că intenţia sa este ca acel regulament să fie supus dezbaterii cel târziu la începutul lunii decembrie. "În momentul în care noi aplicăm această prevedere trebuie să avem foarte bine definit ce înseamnă faţadă deteriorată, clădire deteriorată, neîngrijită. De aceea ne trebuie un regulament pe care să îl aprobăm în CLM şi abia după aceea să punem în aplicare plata impozitului majorat. Pentru că, altfel, fiecare are o opinie despre nivelul de îngrijire a clădirii. Începem să avem o discuţie care nu are bază nici de o parte, nici de alta. Rămâne totul la aprecierea subiectivă a unor persoane. Luna asta vreau să discutăm. Nu va fi acum în şedinţa de pe 10 noiembrie, care are pe ordinea de zi Caporal Muşat plus încă două - trei puncte. Probabil că vom mai face o şedinţă fie la sfârşitul lunii noiembrie, fie în primele zece zile a lunii decembrie", a afirmat Simionescu. Acesta a completat că în redactarea regulamentului se va porni de la prevederea noului Cod Fiscal, precum şi alte documente de acest gen din alte localităţi, dând ca exemplu Giurgiu şi Timişoara.
În cele din urmă, proiectul privind adaptarea taxelor şi impozitelor locale la noul Cod a fost aprobat cu 15 voturi "pentru", o abţinere din partea Simonei Drăghincescu şi opt voturi "împotrivă" din partea restului consilierilor PNL şi a PNG-istului Ionel Alexandru.
Precizăm că noul Cod Fiscal, programat să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016, a fost publicat în Monitorul Oficial pe 10 septembrie 2015, drept Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal. În cadrul acestuia este introdusă la art. 489 alin. (5) o prevedere conform căreia impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite va putea fi majorat cu până la 500%. "Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan", se precizează în cadrul documentului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro