Membrii CLM Brăila au fost de acord să mai dea o şansă proiectului investiţional de la Caporal Muşat gândit de "APAN Motors", la care, însă, nu s-a pus, până acum, nicio cărămidă. Astfel, consilierii au aprobat modificarea contractului de concesionare în sensul în care să permită demolarea celor trei clădiri de patrimoniu, pe care, iniţial, firma dorise să le păstreze pentru a le integra în proiectul său. HCLM în discuţie a fost aprobat şi cu un calendar cu termene precise, atât pentru municipalitate, dar şi pentru concesionar în vederea parcurgerii traseului birocratic al obţinerii autorizaţiilor şi certificatelor necesare începerii efective a lucrărilor.
Interesant de precizat că, pe la colţuri, o parte dintre consilierii municipali s-au declarat nemulţumiţi de tergiversarea proiectului, însă la momentul votului au votat "pentru". Singurul care a spus "NU" a fost PNG-istul Ionel Alexandru, care şi-a reiterat propunerea de reziliere directă a contractului cu "APAN Motors". S-au înregistrat două abţineri din partea liberalilor Laurenţiu Chiru şi Simona Drăghincescu.
Consilierul PNL Eduard Ciocan a ţinut să facă precizarea că aprobarea actului adiţional este un ultim gest de bunăvoinţă. "Eu şi colegii mei suntem pentru sprijinirea agenţilor economici şi pentru cât mai multe investiţii în Brăila, dar vreau să avertizez că este un ultim gest de bunăvoinţă în acest sens. Orice altă neseriozitate din partea domnului Andreev (omul de afaceri Mircea Andreev, administratorul APAN Motors - n.r.) nu înseamnă altceva decât că ne prosteşte".
Ideea a fost preluată şi de Ionel Alexandru: "Unii dintre colegi spun că este un ultim gest de bunăvoinţă pentru APAN, însă, din punctul meu de vedere, nu cred că noi, CLM, trebuie să facem un joc de-a alba-neagra cu astfel de contracte, în sensul să le modificăm după cum vrea fiecare. (...) Propun astfel rezilierea chiar dacă voi fi singurul care voi vota pentru asta. Cer, de asemenea, public, pedepsirea vinovaţilor pentru deteriorarea care s-a produs la aceste clădiri, care sunt clădiri de patrimoniu. Să răspundă penal şi material pentru acest lucru!".
Aşa cum aminteam anterior, HCLM aprobată ieri vine cu termene precise, opozabile municipalităţii şi concesionarului. APAN va avea obligaţia să depună toate actele necesare emiterii autorizaţiei de construire în aşa fel încât aceasta să poată fi emisă în maxim 365 de zile calendaristice de la data comunicării autorizaţiei de desfiinţare sau a comunicării Planului Urbanistic Zonal - în cazul în care se impune realizarea acestui nou PUZ. Mai mult, în termen de 15 zile de la semnarea actului adiţional, APAN are obligaţia să solicite cerificat de urbanism pentru realizarea investiţiei. Altfel, nerespectarea de către părţi a obligaţiilor asumate atrage rezilierea contractului.
Reamintim că, în linii mari, "APAN" a promis că va realiza acolo un centru comercial, spaţii de petrecere a timpului liber, zone de alimentaţie publică, zonă dedicată copiilor, circulaţii pietonale largi, plus realizarea în zonă a unui sens giratoriu şi a unei şosele care să străbată fosta unitate militară pentru a face legătura între Calea Călăraşilor şi Şoseaua Buzăului. Întrebarea este: când va pune prima cărămidă, sau măcar când va curaţa mizeriile care sufocă zona, mai ales că se află în imediata vecinătate a cartierului rezidenţial "Caporal Muşat"?