CLM Braila - intre a nu mai fi actionar majoritar la SC "ECO" SA si a respecta legea | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CLM Braila - intre a nu mai fi actionar majoritar la SC "ECO" SA si a respecta legea

Consilierii municipali au respins recent un proiect de hotarire care ar fi transformat CLM Braila in actionar minoritar al societatii "ECO" SA. Astfel, in cadrul sedintei ordinare care a avut loc la sfirsitul saptaminii trecute, consilierul PD Luciana Boboc a atras atentia ca respectivul proiect, privind imputernicirea reprezentantului CLM in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) la SC "ECO" SA, pentru diminuarea capitalului social cu valoarea unui imobil, nu putea fi prezentat pe ordinea de zi, deoarece, din punctul de vedere al grupului consilierilor democrati, prezenta mai multe inadvertente. Prin proiectul in cauza, CLM urma sa isi imputerniceasca reprezentantul, sa convoace o adunare generala extraordinara, in urma careia s-ar fi diminuat capitalul social cu valoarea unui imobil situat in Braila, str. Mircea Malaeru, nr. 28, imobil revendicat in conformitate cu prevederile Legii nr. 10/2001, republicata in urma aparitiei Legii 247/2005. Conform explicatiilor oferite de primarul Constantin Cibu, retrocedarea acestui imobil va insemna diminuarea capitalului actionar al CLM, mai precis consiliul ar deveni actionar minoritar, detinind numai 49% dintre actiuni.
"Din cite stim noi, s-a inceput impotriva SC "ECO" SA Braila, de catre Ministerul Finantelor Publice, prin Directia Finantelor Publice Braila, o procedura de lichidare. Mai mult, imobilul care face obiectul acestui proiect e in sechestru. Scoaterea lui din capitalul social al societatii ar insemna o frauda a creditorului. Lucru care ne-ar putea duce intr-o situatie neplacuta. Un dosar penal", a punctat Luciana Boboc, parerea acesteia fiind sustinuta si de consilierul PSD Doru Damian.

"Daca instrainam acest imobil, orice act de instrainare, concesionare este nul de drept"

Pe de alta parte insa, secretarul Primariei, Iorga Stoian, a explicat celor prezenti ca imobilul trebuie, conform normelor legale, restituit in natura si ca, tocmai pentru a se putea realiza acest lucru, a intervenit pe linga Directia de Finante Braila pentru a se ridica sechestrul pus asupra lui si pentru a nu fi scos la licitatie: "Conform Legii 10, prin art.16, acest imobil era exceptat de a fi retrocedat in natura. A aparut insa Legea 247, care ne modifica Legea 10 si acest articol este abrogat. Orice imobil care a fost exceptat prin art. 16 din Legea 10, trebuie acum retrocedat in natura. Daca nu scoatem acest imobil din capitalul social al "ECO" acum, persoana care a facut notificarea are termen un an de zile de la aparitia Legii 247 pentru a face actiune in instanta. Daca instrainam acest imobil, orice act de instrainare, concesionare, este nul de drept. Se specifica clar in Legea 247 cine se face vinovat daca instrainam un bun. Se face vinovat cel care il are in patrimoniu. El trebuia sa fie scos la licitatie acum 10 zile, am intervenit la Directia Finantelor Publice, la "ECO", sa nu mai fie scos la licitatie".

"Pe mine ma socheaza ce aud. Societatea nu e in procedura de lichidare"

La rindul sau, directorul societatii, George Dragu, a tinut sa precizeze ca "ECO" SA nu se afla in procedura de lichidare, ba chiar ca este viabila: "Pe mine ma socheaza ce aud. Societatea nu e in procedura de lichidare. Daca se confunda un sechestru pe un element patrimonial cu procedura de lichidare, este alta chestie. Dar si sechestrul a fost suspendat in urma interventiei domnului Iorga la Finante. Acest teren nu trebuia bagat de mai mult timp in capitalul social, dar daca ceilalti actionari vor face uz de acest viciu de procedura, s-ar putea ca CLM sa fie pus intr-o situatie delicata. Poate nu chiar CLM, ci serviciile de specialitate care au girat anumite hotariri in momentele respective. Daca membrii CLM ar fi avut bunavointa sa analizeze rapoartele pe care le-am trimis, referitor la exercitiul financiar pe 2005, cerute chiar de ei, s-ar fi vazut ca societatea e viabila, ba chiar a si platit mare parte din datoriile de anul acesta. Dar datoriile pe care le are acum la bugetul de stat sint egale cu cele pe care CLM, prin DAGL, le are la aceasta societate. Acest lucru ar trebui sa va ingrijoreze. Ele genereaza zilnic penalitati de 6 - 7 milioane de lei vechi".
Cu toate acestea, in pofida explicatiilor oferite de catre secretarul Primariei si directorul societatii, consilierii nu au acordat un vot favorabil acestui proiect de lege. Referitor la decizia membrilor CLM, primarul Cibu ne-a declarat: "Lucrurile nu pot ramine asa. Ei nu isi dau seama ca vom comite o ilegalitate daca nu voteaza. Vom introduce oricum, la urmatoarea sedinta, proiectul pe ordinea de zi, deoarece el trebuie votat. Nu putem incalca legea".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro