CLM Brăila a stabilit modul în care vor lucra asistaţii social în 2018 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

CLM Brăila a stabilit modul în care vor lucra asistaţii social în 2018

• la nivelul Municipiului Brăila, există aproximativ 200 de asistaţi social aflaţi în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială • în afară de SUPAFLC şi de Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă, unde s-au solicitat câte 50 de persoane apte de muncă pentru a presta în 2018, majoritatea direcţiilor Primăriei se mulţumesc cu mai puţin de 20 de persoane

 

Deşi Brăila «geme» de asistaţi social, municipalitatea nu se înghesuie să îi folosească la activităţi în folosul comunităţii. Mai exact, consilierii municipali au aprobat, recent, planul de acţiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă pe anul 2018. Ei bine, anexat acestui proiect, a fost ataşată fiecare cerere venită din partea direcţiilor din subordinea Primăriei care au solicitat repartizarea de asistaţi sociali din cei aproximativ 200 aflaţi în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Brăila. Pe scurt, doar Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ şi a Cimitirelor (SUPAFLC) Brăila şi Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă au solicitat peste 50 de persoane apte de muncă, restul direcţiilor, sub 20.

Conform proiectului de hotărâre adoptat în unanimitate de CLM Brăila, persoanele apte de muncă, singure sau dintr-o familie beneficiară de venit minim garantat, au obligaţia de a efectua, lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local. De asemenea, persoanele cu capacitate de muncă redusă la cel puţin jumătate, care dovedesc prin Certificat medical, au obligaţia de a efectual lunar, acţiuni sau lucrări de interes local corespunzătoare a cel puţin jumătate din orele de muncă, pentru ajutorul social, dacă primarul solicită.

Numărul orelor de muncă se calculează proporţional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă.

De asemenea, şi părinţii apţi de muncă pentru care s-a stabilit  cuantumul contribuţiei lunare la întreţinerea copilului ce nu are posibilitatea materială de a plăti această sumă, sunt obligaţi să presteze între 20 şi 40 ore lunar acţiuni sau lucrări de interes local, pe durata aplicării măsurii de protecţie specială, pentru fiecare copil. La fel şi cei găzduiţi în Centrul Social. Orele de muncă pe care asistaţii sunt obligaţi să le desfăşoare vor fi în număr de 15 ore pe lună, respectiv 180 de ore pe an, dispuse prin Decizia Directorului Executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila.

 

Cum au cerut directorii oameni pentru munca în folosul comunităţii

Astfel, potrivit planului de acţiuni al municipiului pentru munca în folosul comunităţii pe anul 2018, acţiunile şi lucrările de interes local vor fi efectuate diferit la fiecare dintre serviciile şi direcţiile din subordine.

La Serviciul de Utilitate Publică de Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila se vor face activităţi de curăţenie pe tot parcursul anului. Instituţia a solicitat de la DAS doar 10 persoane cu număr minim de 70 ore/persoană/lună, pentru acţiunile care nu necesită personal calificat, precizând că pentru reparaţii şi întreţinere a mobilierului stradal şi a locurilor de joacă din municipiu se foloseşte personal din cadrul Serviciului Reparaţii Întreţinere.

În cazul Serviciului de Utilitate Publică Seroplant Brăila, lucrările de interes local constau în greblat frunze, tăiat lăstari, adunat hârtii şi resturi vegetale, săpat şi mărunţit pământul, încărcarea resturilor materiale şi vegetale în mijloace de transport, acţiuni ce se pot executa în toată perioada anului, excepţie făcând sezonul rece, când condiţiile meteo nu permit. Seroplant a estimat că are nevoie de 25 - 30 de persoane beneficiare de ajutor social care să presteze muncă în folosul comunităţii.

La punctele de depozitare a produselor alimentare distribuite categoriilor de persoane cele mai defavorizate, lucrările constau în manipularea pachetelor care vin de la Uniunea Europeană. Aici s-a estimat că sunt necesare 16 persoane beneficiare de venit minim garantat (dintre acelea cu cele mai multe ore de muncă în folosul comunităţii) pentru descărcarea produselor alimentare.

În cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila - lucrările de interes local constau în activităţi de manipulare (încărcare/descărcare la locul de depozitare şi la domiciliul beneficiarului) a materialului lemnos acordat gratuit cu titlu de ajutor de urgenţă. Aici s-a solicitat repartizarea a 6 persoane apte de muncă.

Serviciul de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ şi a Cimitirelor (SUPAFLC) Brăila a precizat că are nevoie de aproximativ 54 de persoane în perioada martie - noiembrie şi 36 de persoane pentru decembrie - februarie, pentru diverse activităţi de curăţenie în cimitire.

Pentru Centrul social de Găzduire în Regim de Urgenţă din subordinea DAS, a fost estimat un număr de 50 de persoane care să presteze acţiuni sau lucrări de interes local în perioada sezonului rece, respectiv 15 persoane lunar în perioada martie - octombrie.

Precizăm că planul de acţiuni sau de lucrări de interes local se aprobă anual prin hotărâre a consiliului local şi poate fi reactualizat pe parcursul anului. Asistaţii sunt obligaţi să desfăşoare 15 ore pe lună de muncă în folosul comunităţii, respectiv 180 de ore pe an. Neefectuarea acţiunilor sau lucrărilor de interes local constituie cauză de suspendare/încetare a ajutorului social, pentru încadrarea în termenele legale. Din referatul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila reiese că în atenţia Serviciului de Evidenţă şi Anchete Sociale în vederea Acordării de Venit Minim Garantat, există un număr de 195 titulari de venit minim garantat, din care 77 sunt persoane apte de muncă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro