Mergi la conţinutul principal

Clipuri electorale în școală, pentru deputatul Popa. Directoarea unității de învățământ din Cireșu, cercetată disciplinar de IȘJ Brăila

• după ce deputatul PNL Brăila a filmat clipuri electorale în școala și grădinița din Cireșu, imagini în care au apărut și copii și un cadru didactic, Inspectoratul Școlar a deschis o anchetă care vizează conducerea unității de învățământ • “A fost deschisă o anchetă și s-a propus o comisie disciplinară care să ancheteze circumstanțele în care s-au filmat în cadrul unităților de învățământ clipurile candidatului PNL Alexandru Popa, la Consiliul Județean”, a declarat Cătălin Canciu pentru  edupedu.ro  • scandalul a animat săptămâna trecută conferințele de presă ale AUR și PNL  • a plouat cu jigniri și amenințări

 

Săptămâna trecută, deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila și candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brăila, s-a aflat în mijlocul unui mare scandal în urma unor clipuri electorale filmate în școala și grădinița din Cireșu, comună condusă chiar de tatăl său, din postura de primar. În imaginile publicate pe pagina de Facebook a liberalului apare un cadru didactic, fosta învățătoare din clasa a IV-a a deputatului, dar și elevi, fără să le fie protejată identitatea.

După acest episod, Prefectura s-a sesizat, iar acum directoarea școlii din Cireșu este cercetată disciplinar de către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila, condus de Cătălin Canciu, candidatul PNL la Primăria municipiului Brăila.

„A fost deschisă o anchetă și s-a propus o comisie disciplinară. Directoarea grădiniței și a școlii Gimnaziale din comuna Cireșu este cercetată disciplinar și a răspuns unor întrebări ale membrilor comisiei (...) Membrii comisiei nu fac parte din PNL, pentru a nu exista conflict de interese”, a declarat, pentru Edupedu.ro, șeful ISJ, Cătălin Canciu.

Tot jurnaliștii de la Edupedu.ro arată că în urmă cu o lună, pe 4 aprilie, Inspectoratul Școlar Județean Brăila a trimis o adresă către directorii unităților de învățământ din județ în care erau avertizați că „în toate unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise orice activități cu caracter politic, manifestările și propaganda de natură politică”. Potrivit adresei, nerespectarea prevederilor anti-politică din Legea Educației „constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.

Cu o reacție după acest scandal a venit și deputatul Alexandru Popa, care a declarat că apariția însemnelor electorale „a fost o greșeală a băieților de grafică”.

„A fost o idee a mea să filmez, am vrut să descriu tot traseul meu. Filmarea s-a făcut după orele de curs, iar singurii copii care apar sunt copiii mei. Nu trebuiau puse siglele partidului și nici afișul meu. Eu am dat filmarea și băieții de la grafică le-au pus. A fost o greșeală, nu a fost intenționat”, a declarat Alexandru Popa pentru Hotnews.ro.

 

Ce sancțiuni se aplică în astfel de situații?

Potrivit articolului 11 (1) din Legea Educației 198/2023, „în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios”.

Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

a) avertisment scris;

b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;

c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;

d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;

e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Legea mai precizează că se pot aplica mai multe sancțiuni disciplinare, iar în funcție de gravitatea abaterii se poate dispune și măsura retragerii decorațiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic.

 

Scandalul din conferințele de presă ale AUR și PNL

Acest subiect controversat a fost abordat și în conferințele de presă de săptămâna trecută. În primul rând, Viorel Botea (fost lider PMP, fost inspector școlar general, în prezent membru AUR) l-a făcut slugă pe Cătălin Canciu, a spus că este un mincinos și că ar fi fost aduși inspectori școlari și directori ai unităților de învățământ, sub amenințare, la activitățile electorale ale PNL. Aceste acuzații au fost lansate în cadrul conferinței de presă a AUR. În replică, în conferința de presă a PNL a plouat cu alte acuzații, chiar jigniri : Un domn care merge la Consiliul Județean, dimineața e PMP, când iese de acolo «Forța AUR!», nu prea înțeleg. Eu nu am văzut vreun coleg de-al meu care iese în conferință de presă, care este imaginea unui partid, dimineața să fie PMP-ist, pe la 12 așa AUR-ist și seara să dea raportul la PSD?! Când e bun Popa?! Sau Canciu? Când mă suni și vrei să stai de vorbă cu mine sau când îți zice Cîrligea?! Când m-ați auzit pe mine în conferințele de presă să-i spun prietenului meu Cătălin, sau prietenului meu Bucălău sau oricărui alt coleg: «Taci, mă!»? La noi nu merge cu slugile. Nu știu cum a fost învățat dumnealui, dar la noi colegii își spun punctul de vedere. Într-adevăr punctele noastre de vedere nu totdeauna coincid. Dar putem avea un dialog, putem face lucruri împreună. La noi se discută”, a atacat Alexandru Popa, cel prins cu filmările-n unitățile școlare de la Cireșu. Nici Cătălin Canciu nu s-a lăsat mai prejos:

”Dacă o să continue în stilul ăsta, eu o să îi pregătesc domnului profesor Botea Viorel, niște materiale din timpul în care dumnealui era și mai înfierbântat. Din timpul în care știa să facă acele BAC-uri. Mai avem și noi rămășițe prin geamantanele prăfuite. Cum făcea examene naționale. Cum se încălzea și în timpul programului și după. Și o să vadă că îi fac niște surprize de s-ar putea să îi pun caput vieții politice. Dar nu vreau să ajungem în situația asta. Nu vreau să pară ca o amenințare. Pentru că am o memorie lungă, am lucrat împreună mai bine de trei ani. Și nu e frumos să jignească fără să aibă în spate niște argumente solide. Nu a fost altceva decât un votant extrem de disciplinat al PSD-ului. Să îmi spună mie, în toată viața lui politică, dacă a avut un vot măcar de abținere, nu spun «împotriva» proiectelor PSD-ului. Despre asta vorbim”, a amenințat actualul șef al inspectoratului școlar și candidat la funcția de primar.

Revenind la filmările controversate din Cireșu, devoalate mai întâi de site-ul debraila.ro și apoi preluate de presa centrală, Alexandru Popa a declarat: ”Nu cred că este un lucru de care să îmi fie rușine. Am dat posibilitatea celor care oricum mă critică zi de zi să își găsească încă un motiv să mă critice. Să știți că sunt un om asumat. Poate că nu a fost cea mai inspirată idee a mea. Cătălin (n.r.- Cătălin Canciu, inspector școlar general Brăila) nu a știut. Doamna director (n.r. – de la școala din Cireșu) când am fost la dumneaei, săraca, probabil de dragul meu și când a văzut că mă duc la școală, m-a primit cu brațele deschise. Nu erau elevi în școală decât doi copii, dintre care unul îmi e nepot și fata mea. Nu am expus copiii. Nu știu unde e mare greșeală. Sunt lucruri pe care eu mi le asum. Repet, nu a fost cea mai inspirată decizie. Dar dacă le-am făcut, așa cum am făcut tot timpul, că nu sunt un om fără greșeală. Eu recunosc și lucrurile bune și lucrurile mai puțin bune”.

Informat că în videoclip apar și alți copii, Popa a explicat că respectivele cadre ar fi fost luate de cameraman cu o altă ocazie.

”Da, dar stați un pic. Că noi nu am filmat acolo. Băiatul care a luat cadrele, m-a filmat și eu am plecat. În curtea școlii eu nu am luat contact cu niciun copil. Erau vreo câteva zeci de copii acolo. Erau copiii în curtea școlii, fiind săptămâna verde(...)Eu am vrut să arăt doar un singur lucru: că eu sunt un om cu un traseu sănătos, un om care nu a ars nicio etapă a vieții. Și cred că pentru unii din mediul rural, dacă unul de-al lor a reușit, pot reuși și ei. Eu asta am vrut să arăt. Că oamenii care sunt din mediul rural nu sunt cu nimic mai prejos decât cei care au făcut școala la București sau la Brăila”.

 

Ancheta lui Canciu

În aceeași conferință de presă a PNL de săptămâna trecută Cătălin Canciu a anunțat și ancheta și verdictul: ”Revenind la înregistrările respective, eu vreau să vă spun că le-am tratat cu seriozitate maximă. Astăzi în ședința Consiliului de Administrație în primul și primul rând am constituit o Comisie de cercetare disciplinară. Iar această comisie a solicitat deja doamnei director un punct de vedere. Această comisie va analiza, iar la final vom vedea dacă este o încălcare a legii în ceea ce privește propaganda politică. Eu nu aș vrea să mă antepronunț, pentru că nu e corect, dar domnul deputat nu a folosit nici măcar un cuvânt legat de politică. Vă dau! Vă arăt! A fost doar o filmare care arată într-adevăr traseul profesional, traseul lui în viață”. Apoi, Canciu a lăudat performanțele școlii din Cireșu și dotările făcute acolo de conducerea actuală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro