Clienţii CET condamnaţi la frig în case | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Clienţii CET condamnaţi la frig în case

* asta din cauza datoriilor de circa 100 miliarde de lei vechi pe care CET le-a acumulat la plata facturii de gaz * municipalitatea şi conducerea CET au făcut eforturi disperate pentru a rezolva problema, însă rezultatele concrete se lasă aşteptate

Situaţie fără precedent în ultimii ani pentru abonaţii de la CET: au tremurat astă noapte de frig în apartamente. Şi situaţia nu se arată mai roz în ce priveşte zilele următoare în sensul reluării furnizării căldurii. Motivul: operatorul local de termoficare - SC CET SA - din subordinea Primăriei a rămas fără gaz metan din cauza datoriilor prea mari pe care le are către furnizorul său de combustibil. Oprirea efectivă a avut loc chiar de Ziua Naţională a României, însă agentul termic, atât cât a rămas cald, a mai fost plimbat prin reţea şi în noaptea de joi spre vineri. Astfel, dacă vineri dimineaţă caloriferele erau încă "amorţite", de vineri noaptea au devenit de-a dreptul sloiuri de gheaţă. Municipalitatea şi conducerea CET au făcut eforturi disperate pentru a debloca situaţia şi au făcut o serie de plăţi în contul datoriei la gaz, însă nu au reuşit să înduplece creditorul. Amândouă au arătat mai departe cu degetul spre asociaţiile de proprietari care au datorii vechi de prin 2009 la plata facturilor de energie termică spunând că la baza problemei sunt restanţierii la întreţinere, care au "uitat" să mai treacă pe la casieria administraţiei de bloc.

Brăilenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire au rămas fără căldură şi apă caldă acum, la început de decembrie. Furnizorul de gaz a închis încă de joi, 1 decembrie, vana care alimentează operatorul de termoficare, din cauza datoriilor prea mari
acumulate la facturile de combustibil. "Din păcate, avertismentul lansat de primar cu privire la pericolul întreruperii furnizării gazului a devenit o realitate. Furnizorul nostru de gaz a fost la rândul său strâns cu uşa de Romgaz să achite o parte din cantitatea de combustibil cumpărată. Ca un efect de domino s-a ajuns la situaţia în care ne-a somat să achităm din datoria noastră. Numai că noi suntem cu plăţile la nivelul lunii aprilie, deci cu mult întârziaţi. Cu ajutorul municipalităţii, care ne-a virat în cont subvenţia aferentă lunii noiembrie, şi cu ajutorul unităţilor de învăţământ arondate la sistemul de termoficare, care şi ele şi-au achitat facturile la energie termică, am putut să facem o serie de viramente în contul furnizorului de gaz. Circa 20 miliarde de lei vechi. Numai că după discuţiile pe care le-am avut acum cu furnizorul, ar mai trebui să plătim încă vreo 12 - 13 miliarde de lei vechi ca să poată fi reluată de astăzi (vineri - nr.r) furnizarea gazului. Şi noi ne-am sacrificat şi n-am plătit salariile la oameni ca să plătim în contul datoriei la gaz. Mâine dimineaţă (sâmbătă 3 decembrie - n.r.) vom mai avea o nouă rundă de negocieri pentru a stabili un nou plan de eşalonare a datoriei, dar respectarea acestuia ţine de încasările de la populaţie", ne-a declarat vineri, 2 decembrie, la închiderea ediţiei, Ionel Pătraşcu, directorul SC CET SA Brăila, adăugând că există asociaţii care nu au achitat nici datoriile aferente sezonului rece 2009 - 2010. Cu alte cuvinte, situaţia tensionată este departe de a fi depăşită, întrucât este greu de crezut că administratorii de bloc vor da năvală acum, în decembrie, în prag de sărbători de iarnă, să plătească din datoriile vechi.

"Ne putem trezi că de Crăciun, ori de Revelion ne vom afla în aceeaşi situaţie delicată!"

Că lucrurile sunt departe de soluţionare este de părere şi şeful serviciilor publice locale, primarul Aurel Simionescu. El a avertizat încă de mai multe săptămâni cu privire la situaţia dificilă de la CET, generată de acumularea de datorii mari de către asociaţiile de proprietari. "Acum am făcut eforturi pentru a vira în contul operatorului de termoficare sumele de bani cuvenite acestuia pentru activitatea din luna noiembrie. De asemenea, şi unităţile de învăţământ din oraş şi-au achitat la zi facturile la căldură către CET, toate acestea pentru a fi strânşi banii necesari deblocării situaţiei. Cu alte cuvinte, tot ce a ţinut de noi, ca municipalitate, am făcut. Ce trebuie însă este ca şi populaţia să înţeleagă gravitatea situaţiei şi să-şi achite din datoriile la încălzire. Pentru că altfel ne putem trezi, de exemplu, că, de Crăciun, ori de Revelion, când poate va fi şi mai frig decât acum, ne vom afla în aceeaşi situaţie delicată. De aceea subliniez că eforturile noastre ar trebui suplimentate cu cele ale datornicilor CET", ne-a declarat edilul şef Aurel Simionescu.
De asemenea, sursa citată a explicat că societatea de termoficare a acumulat, cu tot cu factura din noiembrie, o datorie de circa 100 miliarde de lei vechi către furnizorul de gaz metan.

Reamintim că, zilele trecute, mini-Parlamentul local a aprobat o hotărâre prin care micşorează preţul de facturare a energiei termice la populaţie de la 343 lei gigacaloria la 274,46 lei/Gcal cu asigurarea de la bugetul local a unei subvenţii de 68,62 lei pentru fiecare gigacalorie consumată.

De subliniat că, în acest sezon rece, compania de utilităţi mai furnizează căldură în sistem centralizat unui număr de aproximativ 12.000 de apartamente, infim în comparaţie cu numărul de apartamente existente în municipiu, undeva la circa 52.000.

Ar trebui punctat şi faptul că operatorul de termoficare la care municipalitatea este acţionar majoritar a înregistrat în mod constant în ultimii ani pierderi, exerciţiul financiar 2010 fiind încheiat pe roşu, cu 14 milioane de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro